söndag 19 juni 2011

X-Men (2000)


You running again?

Jag ser väldigt mycket fram emot "X-Men: First class". På kort tid har filmens regissör Matthew Vaughn (Kick-Ass, Stardust) seglat upp som en av mina favoritregissörer. Att han dessutom tagit in två karaktärskådespelare i huvudrollerna, Michael Fassbender och James McAvoy, i den nya "X-Men"-filmen är mycket lovande. Jag och Diana ska se den på onsdag. Det blir kanske sista filmen vi kommer se tillsammans på mycket länge, då Diana med familj snart ska desertera Stockholm, Sverige, Europa och mig.

Som förberedelse inför detta event har jag sett första filmen "X-Men" från år 2000. Det är nu mer än tio år sedan jag och och Diana och såg den på bio. Jag var då och är fortfarande oinsatt i X-Men, serietidningsvärlden, men Diana är uppvuxen "over there" och väl påläst. Hon gillade nog filmen en hel del även om hon hade problem med Storm. Diana tyckte att Halle Berry inte hade den gravitas som krävdes för den rollen.

Nu har jag sett filmen igen på Blu-ray och full HD plasman. Quelle spectaculaire! Otroligt häftig upplevelse då det gäller bildkvalité och ljudmattan och sådant. Jag kom för ovanlighetens skull nästan inte ihåg något från filmen och kunde därför finna viss spänning i hur filmen skulle sluta. "X-Men" är en helt ok start på en filmserie. Detta universums lagar etableras tämligen snabbt. De två huvudkombatanterna i Magneto/Eric (Ian McKellen) och professor Charles Xavier (Patrick Stewart) introduceras och den grundläggande konflikten mellan mutanter-människor-mutanter definieras. Storyn är att två hemlösa mutanter, Wolverine/Logan (Hugh Jackman) och Rouge/Marie (Anna Paquin) finner skydd hos professorn samtidigt som Magneto och hans lakejer rustar för strid mot människorna. Professorn och hans närmaste Dr Jean Grey (Famke Janssen), Cyclops/Scott (James Marsden) och Storm/Ororo (Halle Berry) vill ha fred mellan människorna och mutanterna. Oklart dock hur det skulle genomföras. Filmen preciserar inte hur det problemet skulle lösas direkt. Det uppstår en hel del våldsamheter och några humoristiska one-liners levereras av filmens coola kille Hugh Jackman. Tyvärr är filmen ganska träig, den skulle kanske vunnit på att vara lite varmare, eller roligare, eller mindre allvarlig? Filmens regissör Bryan Singer var nog inte rätt val om man är ute efter sånt dock.

Som första film i filmserien fyller "X-Men" sin uppgift. Den är dock långt från fulländad. Jag känner inte något extra för någon av karaktärerna, och därmed blir det inte så viktigt hur det går med dem. Spänningen försvinner helt enkelt. Detta kan mycket väl ändras i kommande filmer, men det enda jag tar med mig från denna debut är en kännedom av världen X-Men lever i. Rent tekniskt är filmen av yppersta klass, då menar jag specialeffekter och sånt. Gott så.

Jag ger "X-Men" två gula spandexdräkter av fem möjliga.

Betyg: 2/5

8 kommentarer:

 1. Serienörd som jag är var jag ganska nöjd med den här adaptionen men som du säger var den lite träig. Risken är att filmer av den här sorten kan bli det då mycket krut läggs på att förklara bakgrunder etc. Även jag hade problem med Storm men jag är heller inte speciellt förtjust i karaktären.

  SvaraRadera
 2. filmitch: tror du att kommentaren om "yellow spandex" är en känga åt Watchmen? Ett internt skämt inom "comic book"-världen, Marvel vs. DC Comics?? :D

  SvaraRadera
 3. Nej det var ett internt skämt då Woverine debuterade i serietidningen i en gul spandexdräkt. När filmen hade premiär tog man bort dräkterna i serien och ersatte de med de lite mörkare "undercover" dräkterna från filmen. men får att veta detta måste man i närmaste vara serienörd. Gosh jag är avslöjad ;)

  SvaraRadera
 4. Bra uppladdning måste jag säga. Absolut inte serienörd av filmitch kaliber, men tillräckligt för att ha varit rejält hajpad på filmen när den kom och på det stora hela ändå bli ganska nöjd. Däremot tycker jag inte att de riktigt fick ihop hela storyn, av någon anledning känns den lite virrig trots att den egentligen inte är det.

  SvaraRadera
 5. Sofia: håller med om känsla av virrighet, dvs motsatsen till en "tajt" story.

  SvaraRadera
 6. Helt rätt, det är nog det som är problemet. Historien är inte ologisk men vägen till slutet är inte tillräckligt tydlig.

  SvaraRadera
 7. Jag vet att du har ett lite annat betygssystem och vi menar inte riktigt samma sak med betyg 2 (även om jag numera också då och då kan sätta en tvåa på en helt ok film). Men kan inte låta bli att tycka att en tvåa är för lågt om det nu var en "Otroligt häftig filmtittningsupplevelse". Men det hänger nog samman med att jag betygsätter just filmtittningsupplevelsen snarare än filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh, bra spaning. Den meningen hängde ihop med blu-ray utgåvan av filmen. Det är som med de där tekniskt fulländade Transformers-filmerna på blu-ray. Allt är top notch men jag håller inte filmerna speciellt högt för det.

   Jag uppdaterar min text ovan... :-)

   Radera