tisdag 28 juni 2011

Julie & Julia (2009)


"The Book:
 "Mastering the Art of French Cooking".  First edition, 1961. Louisette Berthole. Simone Beck. And, of course, Julia Child. The book that launched a thousand..."


Så börjar första inlägget på Julie Powell's nya blogg, publicerad augusti 2002. Julie hade bestämt sig att försöka laga alla recept i den klassiska kokboken, hela 536 stycken, under ett år. Författare till boken är den legendariska Julia Child.

Nora Ephron har gjort filmen som bygger på de två kvinnornas böcker. Filmen är humoristisk och den har ett varmt hjärta. Skådespelarinsatserna sticker verkligen ut. I rollen som Julia Child ser vi giganten Meryl Streep som jag normalt sett inte hetsar upp mig allt för mycket för, trots att jag inser att hon är förbaskat duktig. Hennes yngre efterföljare, den bloggande amatörkocken, spelas av den förtjusande Amy Adams, vars lägstanivå enligt Frasse ligger på 9.9 på en 10-gradig skala. Stanley Tucci spelar Mr Paul Child och han är alltid bra (Americas sweethearts, Easy A, The devil wears Prada osv).

I filmen hoppar vi mellan Julia Childs liv i Paris och andra europeiska städer, och Julie Powells liv i Queens i New York City. Båda historierna har sin charm. Scenen då Julie ska tillaga hummer och problemen hon har att ta död på djuren var rolig på flera sätt, på grund av personliga erfarenheter av undertecknad. Scenerna med Julia Child på kockskolan i Paris ligger inte i lä och de är också mycket underhållande. Filmteamet har fångat Paris på 40- och 50-talen perfekt. Och vissa scener är inte så lite lustiga heller:

Meryl Streep: These damn things are as hot as a stiff cock!

Som slutord kan jag säga att jag njöt när jag såg filmen, som om jag avnjöt en perfekt tillagad mousse au chocolate tillagad av Julie *or* Julia. "Julie & Julia" får tre extra klickar äkta smör av fem möjliga.

Julia Child: Bon appetit!

Betyg: 3/5

THE JULIE/JULIA PROJECT
Nobody here but us servantless American cooks...

Julie Powell's blogg är fryst och den finner du här.

6 kommentarer:

 1. Den här är jag väldigt sugen på, både för att jag gillar Meryl och för att lite hederlig matporr aldrig är fel...

  SvaraRadera
 2. Jag som är totalt ointresserad av mat och matlagning och går efter devisen: billigt, snabbt och acceptabelt fann filmen trots detta ganska underhållande. Tyvärr var de två personerna i huvudrollerna inte lika underhållande de låg åt treohållet i sitt agerande.Brrrrrr
  http://filmitch.wordpress.com/2010/03/31/julie-and-julia-2009-usa/

  SvaraRadera
 3. Matporr! :-D

  Jag tyckte också att Meryl Streep verkade spela över, tills jag såg den riktiga Julia Child på youtube. Hehe, Julia låter ju precis som Meryl Streep och hon ser ju precis lika dan ut!
  http://www.youtube.com/watch?v=SHX0pv8_JOE

  SvaraRadera
 4. Julia Child är ett original kan vi väl säga. På Smithsonians national museum of American history hade de byggt upp hela hennes kök.

  SvaraRadera
 5. Jo jag var också tvungen att googla den riktiga Julia för att se om ngn människa kunde vara så där tillgjord i verkligheten och det stämde men trots detta så står står jag inte ut med huvudpersonerna i filmen.

  SvaraRadera