måndag 6 juni 2011

A Life In Movies - Del 1Det började hos Fandango, Joel tog tag i stafettpinnen, Fiffi, Filmitch och flera hängde på och nu är det min tur. Här kommer min lista med en personlig favoritfilm från varje år jag har funnits. Det har varit svårt men intressant att välja ut filmerna. Jag har insett att jag har alldeles för få favoritfilmer från 60- och 70-talen. Det blir en hel del Bond-filmer kan jag säga... Från 80-talet och framåt har jag en massa personliga favoriter att välja på. För vissa år har det varit mycket svårt med flertalet filmer som kunde valts. Detta gäller tex 1987 (sex filmer på listan), år 2001 (sju filmer!) och flera med fyra filmer per år (1985, 1999, 2005 och fler). Ok, nog med pratet, låt listan starta! Jag börjar med 60- och 70-talen.1966 - The good, the bad and the ugly (Sergio Leone)

Jag startar med en bra western-film. Denna film får representera "the man with no name".
Filmer som jag skäms att jag inte sett: Persona, How to steal a million


1967 - The Graduate (Mike Nichols)

Dustin Hoffman som Ben och Anne Bancroft som den ikoniska Mrs. Robinson. Mina föräldrar hade skivan på repeat hemma i Skövde. "The sound of silence" är fortfarande en otroligt bra låt.
Filmer jag borde ta mig tid att se: Le samourai, Cool Hand Luke, Playtime


1968 - 2001: A space odyssey (Stanley Kubrick)

En av de klassiska sci-fi-filmerna, och en av de filmer som gjort mig till en livslång fan av genren. Det är otroligt hur bra denna film är, speciellt med tanke på att den gjordes på 60-talet.

1969 - On her majesty's secret service ( Peter R. Hunt)

Jag var helt besatt av Bond-filmerna när jag växte upp. Detta har alltid varit en favorit i serien. Handlingen, actionscenerna och romantiken är toppen. Och en Bond-film som är sorglig! Det fick vi inte se igen under seriens första 40 år...1970 - MASH (Robert Altman)

Första Robert Altman-filmen på denna lista. "MASH" är den underbara ironiska komedin med Elliot Gould och Donald Sutherland om kriget i Korea. Filmen låg till grund för en liten obetydlig tv-serie som startade två år senare...
En möjlig utmanare till årets film som jag ännu inte sett: Le cercle rouge
1971 - Diamonds are forever (Guy Hamilton)

Argh, jag hittar ingen riktigt bra personlig favorit, så jag väljer en Bond-film, den ofta kritiserade "Diamonds are forever". Men den har ju Sean Connery som Bond, Jill St. John som Tiffany Case och de dråpliga skurkarna Mr. Kidd och Mr. Wint. Humor.
Skäms-att-jag-inte-sett-listan: Harold and Maude, The French connection, THX 11381972 - The godfather (Francis Ford Coppola)

En klassiker bland klassikers. Al Pacino skådespelar på riktigt. Marlon Brando, Robert Duvall, James Caan...

1973 - Live and let die (Guy Hamilton)

Ännu en Bond-film? Hehe, jodå. Den svala Jane Seymour spelade mot Roger Moore. Bond sprang på krokodilernas huvuden och han hade en smart klocka. Detta är något av en place filler för mig dock.
Jag är mycket nyfiken på Robert Altman's The long goodbye.
1974 - The Godfather: Part II (Francis Ford Coppola)

Är detta världens bästa uppföljare? Oklart, men Robert De Niro lyfter filmen rejält. Al Pacino, före kvinnodoft-hojtandet, är otroligt bra, men bäst av alla är nog ändå John Cazale som Fredo. Scenen med Fredo i fiskebåten är en av de största filmscenerna alla tider.1975 - Jaws (Steven Spielberg)

Ännu en film med en fiskebåt. Filmen visades på filmklubben på skolan när jag gick i högstadiet. Jag såg filmen och blev livrädd. Ohyggligt vassa skådespelarinsatser från Robert Shaw, Roy Scheider och Richard Dreyfuss.
1976 - Rocky (John G. Avildsen)

Listan av personliga favoriter följs av Rocky. Detta är den amerikanska drömmen i ett nötskal för mig. Och en bra film att motivera sig med. Sly byggde upp en hel del förtroendekapital hos mig med denna film. Filmmusiken är sensationellt bra.


1977 - The spy who loved me (Lewis Gilbert)

Älskade spion var den första "barnförbjudna" film jag såg på riktig bio. Jag och min far såg den på sommarbio i Skärhamn några år efter filmen hade premiär. Vilken upplevelse! Pappa körde racer på kringelikrokvägarna när vi åkte hem till sommarstugan. Jag började älska filmens underbara värld.

1978 - Convoy (Sam Peckinpah)

Av någon anledning såg jag denna film på bio hemma i Skövde. Två gånger. Egna pengar. Jag bestämde mig för att bli lastbilschaufför när jag blev stor (!). Än idag älskar jag det stora landet i väster och besöker det så ofta jag kan. Friheten, vidderna...

1979 - Alien (Ridley Scott)

Alien blev en ögonöppnare för mig. Ett rymden som var smutsigt, klaustrofobiskt och befolkat med riktiga mänskliga karaktärer. Filmen håller allra högsta klass än idag. En favoritfilm.
Mitt åttiotal i filmer finner du här.

11 kommentarer:

 1. come in rubber duck, inte for sent att omskola sig!

  SvaraRadera
 2. Nä, inte en gång till! Men vem vet, någon av oss måste kanske snart omskola sig... Men först skaffa körkort!

  SvaraRadera
 3. Oj, vilken rolig och personlig lista! Och Skövdebo också minsann (fast vi flyttade inte dit förrän typ '84). THX 1138 är ingen förlust att ha missat, jäkligt skum var den. Och jag misstänker att jag snart kommer att vara den enda som inte har The Godfather med på min lista.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Jag flyttade från Skövde sent 1986...

  Varför har du inte med The Godfather?

  SvaraRadera
 5. Kul start på listan! :)

  En film som slog mig att du borde försöka se som du inte hade sett är Harold and Maude. Jag trooooor att du skulle kunna tycka den är både mysig och underhållande. Udda är den i vilket fall ;)

  SvaraRadera
 6. French connection är mitt tips till en trevlig lista, blev förvånad över att du hade så många Bondfilmer. Roligt att vi startade våra listor med samma film.

  SvaraRadera
 7. Fiffi: jag ska se den någon dag. Killarna från Filmspotting pratar varmt om den.

  filmitch: och himla kul att du också gillar On her majesty's secret service. Den var med för att den är bra, vissa av de andra Bond var med som utfyllnad. Jag hade väldigt svårt att lämna Annie Hall utanför listan, men Älskade spion har en speciell plats pga av omständigheterna. Jag började se Woody Allen långt senare i livet.

  SvaraRadera
 8. Kul med I hennes majestäts hemliga tjänst och Convoy på listan!!

  SvaraRadera
 9. Joel: kul att du gillade de valen. Jag misstänker du kommer gilla några fler i de senare inläggen (del 2-4)

  SvaraRadera
 10. Jag gjorde misstaget att förälska mig i boken rätt långt innan jag såg filmerna. Ettan och tvåan är helt ok, men inte de formidabla filmer som många andra tycks se dem som.

  SvaraRadera
 11. Sofia: Du kan ha rätt. Jag fann Gudfadern-filmerna helt magiska när jag var yngre. Jag såg om dem med en kompis som aldrig sett dem för en 7-8 år sedan och då var de fortfarande bra, men inte riktigt lika engagerande. Jag vet inte alls om jag skulle gilla dem lika mycket nu för tiden...

  SvaraRadera