tisdag 21 juni 2011

X-Men Origins: Wolverine (2009)


I'm the best there is at what I do, and what I do best isn't very nice.

Shiny! Jag såg den fjärde filmen i X-Men serien igår kväll. Nu kallas det X-Men Origins, och vi får mycket riktigt se mera om Wolverine/Logans (Hugh Jackman) bakgrundsstory. Denna film har en helt annorlunda feeling än de första tre. Den är varmare på något vis. Filmen handlar om Wolverine och hans halvbror som hjälper och stjälper varandra omvartannat. Jag antog, newbie i X-Men världen som jag är, att Wolverine skulle ha ett mörkt förflutet, men han verkar ha varit en hyvens kille mest hela tiden. Hans bror Victor (Liev Schreiber) var desto mer mörk och brutal.

Ambitionen att visa mer om Logans resa till Wolverine är bra. Det lyfter lite när historien blir mer personlig, men de skrapar endast på ytan. Och som alla vet sluter sig Wolverines hud snabbt igen då man inte går ner på djupet. Filmen är underhållande för stunden, men den gav inget starkare intryck, och hade bleknat redan dagen efter. Jag hade önskat mig mer personlighetsutveckling, svåra personliga val, intressanta karaktärsdrag osv. Det kändes lite som ett längre välproducerat avsnitt av tv-serien "Heroes". Alla mutanter som dyker upp har den ena fantastiska förmågan efter den andra. Eftersom detta är en ren actionfilm och på grund av att alla överlever allt (nästan), blir det till slut inte så spännande ändå. Det blir lite för mycket "serietidningsvåld", vilket kan vara jättekul om det används på rätt sätt, t. ex. i parodier eller i sköna skrönor som "Desperado". Här har jag en känsla av att det ska vara mer eller mindre på allvar.

Filmens behållning för mig ligger i några skådespelarinsatser. Dels gillade jag Strykers "glada" gäng, speciellt Liev Schreiber's Victor. Men framför allt gillar jag Taylor Kitsch's Remy Le Beau. Jag kände igen honom direkt, men kunde inte riktigt placera honom. Men till slut var det ingen tvekan, det var ju nr 33 Tim Riggins. Honom gillar vi skarpt!

Lite småkul, lite annorlunda jämfört med de övriga filmerna, lite medelmåttigt. Jag ger "X-Men Origins: Wolverine" två arga bröder av fem möjliga.

Betyg: 2/5

2 kommentarer:

  1. Har bara sett filmen en gång och gillade den men många ogillar filmen. Varför vet jag inte riktigt. Jag tyckte de knöt ihop säcken ganska bra mot slutet men något actionmästerverk är det inte.

    SvaraRadera
  2. Hyfsad underhållning för stunden, men jag hade gärna sett att de siktat lite högre...

    SvaraRadera