onsdag 2 maj 2012

The Avengers (2012)


Joss Whedon is still my master now!

I lördags var det fjärde träffen med vännerna i Filmspanarna. Jag hade bestämt oss för att se The Avengers. Det var en film jag hade motstridiga känslor inför. Självklart var jag jättenyfiken på vad Joss Whedon skulle göra av sin andra långfilm som regissör. Med Firefly-filmen Serenity hade han visat att han var mogen för den stora duken. Samtidigt hade jag inte varit överdrivet förtjust i vissa av de tidigare filmerna med Marvels superhjältar. Iron Man med Robert Downey Jr var den bästa och Captain America med den helt humorbefriade Cris Evans var den sämsta. Jag var beredd på det värsta, ett rejält magplask.

Precis som i Serenity har Joss Whedon låtit en ensemble av initialt motvilliga hjältar rädda mänskligheten. Och precis som i Serenity har han kokat ihop en mustig soppa på humor, action, sci-fi och en adekvat story. Det är mycket Firefly-feeling i denna film. Jag vet inte om jag såg i syne, men jag tyckte mig till och med se en homage till skeppet Serenity då ett flygplan gick ner för landning på hangarskeppet i början av filmen. Planet vred upp sina vingar och nosen i landningen, likt ett Hurricane-plan som landar rakt ner, och då fick det plötsligt formen av det älskade skeppet Serenity. Det kanske bara var i mina drömmar, men fint var det.

Dessutom hade flera scener tydliga tecken på Joss hantverk. Någon dödsscen här, en abrupt och komisk scen där. Joss har lyckats igen. Jag gick ut ur den vackra och nyrenoverade Rigoletto med Jojje, Fiffi och de andra med ansiktet sprucket av ett brett leende. Det ska bli mycket kul att se de andras revyer och läsa deras tankar om filmen. Är jag den som blev mest nöjd? Kanske det, länkar kommer längre ner.

Vad var det jag gillade med filmen? Dels tyckte jag i alla fall att det var hysteriskt kul att Joss drev med det faktum att Steve Rogers/Captain America är en sådan torrboll. Gnabbet mellan honom och Robert Downey Jr i rollen som Iron Man var ljuvligt. Samspelet mellan RDJ och Mark Ruffalo i rollen som Dr Banner var också bland filmens höjdpunkter. Filmens skurk är Loki från Thor. Han blev i Joss händer en komplex figur som mitt i all ondska också visade avundsjuka, högmod och sorgsenhet. Precis vad man vill ha, en fiende som är mörk i olika nyanser.

Loki omgiven av vakter.
Som vanligt med Joss alster blev det lite känslosamt också men jag tycker att han höll det på en bra nivå. Clark Gregg gjorde sin Agent Coulson med bravur. En lustig detalj var att han hade en romans med en cellospelerska! Varför är alltid cellospelerskorna de åtråvärda tjejerna? Fråga Anders, han kanske vet!

Även om actionscenerna inte var höjdpunkten för mig i filmen, det var karaktärerna och dialogen, så fanns där några riktigt häftiga scener. Den där Iron Man är jagad av en Serpent var maffig (men spoilad av trailers).

Flyg Iron Man, flyg.
Som avslutning kan jag bara rekommendera dig att gå och se The Avengers. Det är en av de bättre storfilmerna som kommer gå detta år. Jag tror att de hade superkul när det spelade in filmen och det syns i resultatet. Samuel L Jackson som Nick Fury, Scarlett Johansson som Black Widow, Cobie Smulders som Agent Hill, Chris Hemsworth som Thor, Mark Ruffalo som Dr Banner, Clark Cregg som Agent Coulson,  Jeremy Renner som Hawkeye, Cris Evans som Cpt America, Robert Downey Jr som Iron Man, Tom Hiddleston som Loki och Joss Whedon som Mästaren.

The Avengers cast på Comic-Con
Vid sidan av Nolans Batman-filmer var detta den bästa superhjältefilmen i genren. Jag ser redan fram emot en uppföljare. Därför ger jag The Avengers fyra tesserakter av fem möjliga.

Betyg: 4/5 

Hoppa nu över till de övriga bloggarna i Filmspanarna och se vad de tyckte om filmen: Fiffi, Sofia, JessicaJojjenito och killarna från Har du inte sett den?.

30 kommentarer:

 1. Jamen visst var det väl jättekul! Med tanke på att jag allmänt sett inte är en fan av superhjältefilmer får man väl säga att de lyckats otroligt bra när till och med jag har skoj. Jag tycker också att jabbandet superhjältarna emellan var väldigt kul, men såvärst känslosamt var det väl ändå inte. Det liksom försvann i allt skoj och alla stridscener.

  SvaraRadera
 2. Jessica: vi är helt intunade om denna film. Som vanligt måste jag låta det gå en dag eller två innan jag vet säkert vad jag tycker/känner för en film och Avengers älskar jag.

  Jag håller med dig om att det inte var för mycket ost i filmen, men det finns en scen som är lite åt det hållet. Men Joss gjorde den bra.

  Jag orkade inte skriva mer skit om 3D, men jag hade hellre sett den i 2D. Damn the technical evolution!

  Avengers var skoj!

  SvaraRadera
 3. Det är intressant det där att du kan se så mycket av Joss Whedon skina igenom i filmen. Jag har ju sett Firefly men inte Serenity eller ett enda avsnitt av Buffy och jag ser en ton i den här filmen som jag inte märkt av i någon av föregångarfilmerna men att den är en typisk "Joss-ton/humor" hade jag inte vetat om du inte påtalat det. Intressant! :)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: jo, jag hoppas bara att det inte endast är hjärnspöken! LOL

  Skämt åsido, jag tror bestämt att Joss är känd för sin humor/ton, så jag är nog inte den enda som lägger märke till den.

  SvaraRadera
 5. Här var det mycket kärlek må jag säga, både till Joss och Avengers! Tycker som Fiffi, kul att läsa om hur mycket Joss du kan se, vilket går oss vanliga dödliga förbi. Just det känslosamma med Coulson tyckte jag dock blev lite konstigt eftersom folk måste ha dött som flugor under den där attacken...

  SvaraRadera
 6. Sofia: en reaktion som spirade ur det faktum att jag var så inställd på att filmen skulle bli ett magplask. En positiv överraskning helt enkelt.

  SvaraRadera
 7. "Jag tror att de hade superkul när det spelade in filmen" mao en hejsansvejsan film? Det gillar jag :) Visst har Wheddon en speciell humor men jag känner bara wheddon från främst serietidningar och Serenity som är mkt bra. Hela Buffyserien ligger otittad i bokhyllan.

  SvaraRadera
 8. Ja, som sagt, jag uppskattade också gnabbandet mellan Rogers och Stark, tyckte inte det blev för mycket av det goda. Actionen var ok men inte mind-blowing. Hulk var bara för bra i slutet.

  Kul läsning om dina förväntningar och oron inför ett ev. magplask. Även roligt formulerat "Jag hade bestämt oss för att se The Avengers".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo. "jag hade bestämt oss". Kan det vara så att vi har en kandidat här för Captain America-titeln?

   Radera
  2. För att jag är en torrboll? :-O

   Radera
 9. Filmitch: Buffy i bokhyllan? Otittad?

  Översättaren skriver i förtexten till den svenska versionen av Asimov's Stiftelsetrilogin om lyxen att få läsa den "för första gången". För den lyxen får man bara en gång. Hur många gånger man än läser om den kan man ju bara läsa den första gången en enda gång.

  Buffy i bokhyllan! Otittat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte ens läst stiftelsetriologin :(

   Radera
  2. Bra! Då har du två ljuvliga "första gången"-upplevelser framför dig. Om du bara vill...

   Radera
 10. Jojje: som vanligt är faktiskt action-sekvenserna inte det viktigaste!

  Utmaning: Nämn en film där action-scenerna gör filmen bra trots dålig dialog och dåliga karaktärer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh detta var inte någon svår utmaning hur lätt som helst: Die hard nr 1. Bedrövlig dialog och en o annan usel skådis (dock ej Rickman) men bra action. Vad blir det för vinst ;)

   Radera
  2. Nej du. Så lätt går det inte. Brucan är ju härlig i alla Die hard-filmerna. Rickman är extra bra som skurk. Dialogen innehåller en ström av underbara one liners... Nästan lika bra quotes som från Pvt Hudson i Aliens!! :-)

   Vinsten kan dock bli en fin dvd-utgåva av Die Hard!

   Radera
  3. Die hard har jag redan - alla fyra då min fru älskar action om mest Bruce Willis. Jag gillar dock del tre och fyra i serien.

   Radera
  4. Jag gillar trean mycket och fyran mycket med en kommentar. När flygplanet hovrar under motorvägen blev det för mycket för mig. Men första halvan är glimrande. Gillar både Bruce och Justin Long.

   Radera
 11. Utmaning: Ong-bak är en superdåligfilm vad gäller dialog och karaktärer men actionen gör den bra!

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/01/02/ong-bak/

  SvaraRadera
 12. @Jojjenito: Ypperlig kontring, där. Skulle kunna plussa på med Universal Soldier...

  SvaraRadera
 13. Siobhan spelar viola (altfiol), som a strangad som en cello men en oktav hogre. Det dar med cellister far du fraga Frans om!

  SvaraRadera
 14. Jojje: jag har faktiskt inte sett Ong-Bak, men jag förstår vad du beskriver i din revy. Jag kan helt klart tänkas se den någon gång, men den ligger inte i topp på den långa "att se"-listan.

  Jag såg en annan liknande film. Kanske? Om två jönsar som kommer till en by med en vresig kvinna som leder ett gäng. Kommer inte ihåg namnet ens...

  SvaraRadera
 15. Sofia: Universal soldier har jag sett. Hela biosalongen fylld med finniga tonåringar (inte så många flickor) som alla jublade redan när Dolph Lundgrens namn visades i förtexterna... Underhållande inramning till en ganska risig action-dängare...

  Jag bestämmer mig nu för att köra en tävling i ämnet. Håll utkik efter den på en blogg nära dig.

  SvaraRadera
 16. Anders: LOL, enligt Frans är det din "teori"... Att de snyggaste tjejerna spelar cello. Eller var det tvärt om? Att cello-tjejerna är snyggast? Hehe, det där får du och Frans reda ut när ni ses nästa gång.

  Men ingen är givetvis snyggare än Siobhan! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joss Whedons stil är väl inte en jättepersonlig sådan där man verkligen kan säga att "det här kan bara Whedon göra!", men jag gillar den lilla prägel han ger och jag hade definitivt valt honom före en aningens mer anonym regissör.

   Han vet ju vad som krävs för att få en sådan här handling att fungera i filmmediet och jag hade jäkligt trevligt åt filmen!

   Det är kul att det ändå känns som att Marvel bryr sig lite vilka regissörer de väljer och vad de kan tillföra utöver det vanliga tjafset, med tanke på val som Kenneth Branagh och Joss Whedon som båda höjer intresset för sina filmer lite extra.

   Radera
 17. Jimmy: hmm, jag tycker nog att Whedon har en egen stil, men han har ju bara två långfilmer bakom sig så man måste väl ge honom lite tid att etablera den inom det mediet. Hans stil är nog än bättre etablerad i hans tv-serier, där han har mycket mer material att stoltsera med (Buffy, Angel, Firefly, Dr. Horrible, Dollhoue).

  Han lyckades med konsten att både göra en tv-serie och en långfilm med nio huvudpersoner. Det var en bedrift i sig som var omtalad när Serenity kom ut. De erfarenheterna tog han helt klart med sig in i arbetet med Avengers.

  Hans stil? Det har något med gruppdynamiken och familjekänslan har förmedlar i hans filmer/serier. Humorn har ju alltid en framträdande roll. Och ett stort hjärta.

  SvaraRadera
 18. Såg Avengers igår och kan hålla med Henke ang. Wheddon. Nu känner jag honom bäst som serieförfattare och håller hans 25 nr långa svit av x-men som en av de bättre perioderna i serien. Det jag gillade bäst i serien var att Wheddon lyckas med att mixa humor med allvar utan att det blir vare sig smörigt eller fjantig. En typisk Wheddonscen från Avengers är atombomb + Tony Stark + Peppper + mobilsamtal. Det funkade. Hade det varit Bruckheimer hade samma scen sett helt annorlunda ut och jag hade fått använt popcornkarongen att kasta upp i ;)

  SvaraRadera
 19. filmitch: kul att du är "on board" med WHEDON. Den scenen du nämner är ett perfekt exempel som lyfts tidigare. Det är en av filmens bästa scener!

  Men du har väl sett Firefly också, inte bara Serenity?

  SvaraRadera
 20. Hrrrm nej men jag började titta på Buffy igår så jag har åtminstone beträtt de rättfärdigas stig ;)

  SvaraRadera
 21. filmitch: gôtt för dig, men låt dig inte avskräckas av den första (korta) säsongen. Den är klart svagare än fortsättningen. Redan under säsong 2 kommer flera av seriens starkaste avsnitt.

  SvaraRadera