fredag 25 maj 2018

Annihilation (2018)


Jag har alltid funderat på vad som skulle kunna hända om utomjordiskt liv skulle komma ner på jorden. Och vem har inte funderat på dessa frågot? I min ungdom läste jag all möjlig science-fiction av författare som Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Greag Bear och Stanislaw Lem. Annihilation är en ny film från Alex Garlands kreativa sinne. Han har både skrivit manus och regisserat filmen även om den bygger på boken av Jeff VanderMeer med samma namn. Garlands förra film Ex machina var otroligt intressant, tankeväckande och bra! Klart man hoppades på att Annihilation skulle kunna vara lika bra.

Spoiler Alert! Ni som inte är rädda för spoilers är välkomna att scrolla ner för mer om Annihilation! Ni som vill se filmen ospoilade bör sluta läsa här.Något faller ner från skyn och borrar sig in i marken inne i och under en fyr på amerikanska kusten. Snart därefter bildas en bubbla som en kupol över nedslagsplatsen och ingen vet vad som händer därinne... Klart spännande koncept. Snart visar det sig att det är farligt att gå in i kupolen. Ingen radiosignal kommer ut eller in. Alla soldater utom en har försvunnit. Vad har hänt och varför? Fem modiga, eller desperata, kvinnor äntrar scenen och låt oss gå in. Slurp och vi är inne.

Jaha, det ser ut som ett träsklandskap från Florida. Tiden går inte i takt. Växterna ser gravt missbildade ut. DNA flödar och blandas hej vilt. Alligatorn har hajtänder, björnen pratar som ett av sina offer. Vem är hon, damn, jag känner igen henne så. Wow, en svenska i casten! Svårt att placera då hon dök upp här så oväntat för mig, men till sist ser jag att det är Tuva Novotny.

Varför ser alltid Jennifer Jason Leigh så sliten ut nu för tiden? Kräftan? Ja kanske. Gina Rodriguez blir hyllad men hon var knappast det bästa med denna film.Kul grepp och man kan inte klaga på för lite fantasirikedom här. Garland verkar ha en läggning åt att se pessimistiskt på både teknikutveckling (Ex machina) och besök från rymden (Annihilation). Organismen eller vad det nu är som skapat kupolen verkar initiera kloning av allt levande och det är högst oklart vad organismen har får mål eller syfte.

Jag tänker ganska snart på den gamla klassikern The Thing (som är bättre än denna). Men filmernas slut är kusligt lika. Slut som antagligen ska tolkas som slutet för människosläktet. Också Ex machina har ett ödesdigert slut där livet som vi känner det idag hotas.

Jag gillar Annihilation mycket. Den är spännande och fantasirik. Karaktärerna är hyfsat intressanta men jag känner att filmen inte tar steget fullt ut att fördjupa dem. Det är lite trist då fullt utvecklade karaktärer mer eller mindre alltid behövs för att en film ska bli fullständig. Denna film verkar vara mer intresserad av handlingen, men ändå stannar den innan det blir ännu mer intressant. Vad som händer tiden efter filmens slut skulle mycket gärna kunnat vara med. Man hade kanske inte behövt spendera så mycket tid med den botaniska expeditionen om man ändå inte hade för avsikt att visa vad som hände med människornas kroppar på ett tydligare sätt. Det känns som att filmen slutar efter tre fjärdedelar av ett komplett manus. Jag gillar öppna slut men här fanns det mer intressant att ta tag i...Natalie Portmans, Tuva Novotny och Tessa Thompsons karaktärer (och skådespelare) var de mest intressanta. Tyvärr försvann två av dem längs vägen och i mina ögon för kvickt. Portmans Lena kämpade väl i slutet men förlorade en fajt hon aldrig kunde vinna. Både Lena och hennes man Kane dog väl därinne och blev ersatta av "klonade" aliens. Intressant teknik att ta sig in på en ny planet!

Jag ger Annihilation fyra utrotningshot av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Läs mer tankar om filmen hos Jojjenito.
15 kommentarer:

 1. Ja, visst var det kul att se Tuva. Liten tuva stjälpte inte stort lass den här gången.

  Jag kände att filmen slutade i optimalt ögonblick, åtminstone för mig. Efter Lenas möte med sin klon så var helt urlakad och kände mig nöjd. Jag behövde inget mer.

  Håller med om att rollfigurerna inte gjordes så djupa som man kanske hade önskat. Jag ser bristerna men ändå var jag totalt uppslukad av det jag såg.

  Intressant tolkning av slutet. Jag tolkade det som att Lena sprängde sin klon med granaten och faktiskt kom ut ur bubblan. Sen kan man fråga sig vilket tillstånd hon var i när hon kom ut. Inne i bubblan så skedde ju en ständig korsbefruktning mellan arter så Lena var inte samma Lena som när hon trädde in i bubblan, och kanske mer lik sin klon än original-Lena. Om alla delar bytts ut, är man då fortfarande samma person?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Damn, blogger har slutat skicka notifieringar till mig om kommentarer på min egen blogg...

   Ja, ibland blir det så att en film slutar precis när man är perfekt mättad. Låter som en bra filmupplevelse.

   Jag tolkade det som att både Lena och hennes man var utbytta, därav kopplingen till The Thing... :-)

   Radera
 2. Och tack för länkningen. :) Det var kul att läsa min recension igen. Filmen kom tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad att kunna bidra till ett återbesök! :-)

   Radera
 3. Är det en negativ syn på hoten eller är det mer som I Am Legend, att det är en del av evolutionen att det gamla ersätts av något bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju sett filmen om jag inte missta mig... Menar du filmens syn eller min syn? Jag tolkar det som ett hot i alla fall. Tror inte att det handlar om en "fredlig" utveckling. Det verkar mer vara en tillintetgörelse... Vad är det det heter på engelska nu igen? Annihilation, ja just det. ;-)

   Radera
  2. Jag menar att filmen kan se det som en välkommen eller neutral utveckling. Att den mänskliga arten behöver ersättas är väl en populär sensmoral i perioder.

   Radera
  3. Hjälp! Blogger skickar inte notifieringar om nya kommentarer till mig längre... Har dubbelkollat mina inställningar och notiser är påslaget. Damn.

   Aha, det var den dystopiska tanken du närde där! Hehe, jo lite som Agent Smith ger uttryck för i Matrix-filmerna. Men nej, jag anser att det är en hot mot hela mänskligheten, det vi ser i annihilation.

   Radera
 4. "...det är högst oklart vad organismen har får mål eller syfte".

  Vore mer orimligt om den hade något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Dock högst oklart om det var en organism i vår mening. Hade inget bättre ord att beskriva besöket med... Har du sett filmen? Kom gärna med bättre beskrivande ord för entiteten som landat! :-D

   Radera
  2. Nej, jag hade inte ens hort talas om den! Kanske gor jag det en dag, kommer tillbaka hit i sa fall :-)

   Radera
  3. Ja, du skulle kunna gilla den just för det filosofiska... vetenskapliga... dystopiska "budskapet". Men det är också en fantasifull sci-fi så i värsta fall gillar du den inte... Men ge den en chans vetja!

   Radera
 5. Jag hade nog velat haft mer grisbjörns action, snygg film, intressant story men som sagt har man med en grisbjörn i manus bör man utnyttja denna mer ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Hear hear. Jag hade också kunnat se mer av den typen av spänningsscener, men de var inte filmens viktigaste element i mina ögon. Fascinerades i första hand av hela "världsbyggandet"...

   Radera