fredag 4 maj 2018

A Quiet Place (2018)


Trevligt! Skulle träffa Vanessa och se en film och äta en bit mat. alltid kul.

Ready player one hade hon redan sett (och gillat), Blockers föll bort i "förhandlingen" och till slut föreslog jag A quiet place. Vanessa är likt jag inte så värst sugen på skräckfilm men jag valde att kalla den för en thriller. Det kändes som att det inte var den typ av skräckis som man behövde vara orolig för sin nattsömn direkt. Vanessa som sett trailern var lite mer skeptisk men sa ok.

Vid filmens första "jump scare" såg Vanessa rejält skakad ut och jag började undra om jag skulle tvingas ångra mitt filmval. För det var ju jag som pushat för filmen! Men efter ett tag visade det sig att detta inte var en läskig spökfilm, utan en sci-fi-thriller mer lik skräckisen Alien . Vi gillar inte spökfilmer med djävulsbarn och svartögda små japanska flickor, men aliens går bra! Med tanke på läskigheterna vi hann se i trailers före filmen, som bara var av den läskiga sortens spökfilm, fann jag A quiet place som ett lugnt (och tystare) alternativ.Nu till spoiler-delen! Akta er, spoliers bakom ryggen!

Filmen bygger på en spännande premiss med en fasligt otrevlig alien som invaderat jorden. De är blinda men de har en extremt bra hörsel. Det går att döda dem men de har ett pansar och är hårda jävlar att ta dö på. John Krasinski (13 hours och amerikanska The Office) gör här regidebut och han har varit med och skrivit manus. Han och äkta makan Emily Blunt (Edge of Tomorrow) spelar ett par i filmen vilket är kul. Båda gör riktigt bra insatser i alla sina respektive roller.

Filmen är otroligt spännande men inte nödvändigtvis skräckinjagande. Familjen lever mer eller mindre i tystnad och filmen är tyst i partier. Publiken på vår visning var otroligt tyst vilket var en kul detalj. Någon enstaka gång skrek en tjej till lite längre bak i salongen. Det blev en härlig känsla i rummet när det var som mest nervpirrande.Filmer som denna kan falla på logiska luckor, speciellt om filmens slut blir helt ologiskt, något som många sci-fi med låg budget råkar ut för. Denna film har inte sådana svagheter. Den håller ända in till slutet som var ärligt filmens övriga stil, logik och känsla. Självklart kan det finnas små detaljer som kan uppfattas som dumma men jag är mer intresserad av den övergripande storyn och hur karaktärerna utvecklas och samverkar. Och de bitarna är jättebra i denna film. Hatten av för team Krasinski-Blunt!

Emily Blunt dominerar filmen skådespelarmässigt. Hon är allt som oftast bra och efter denna film samt Edge of tomorrow börjar jag gilla henne skarpt. Regin var tajt och bra, debutant som han var den gode John. Jag tyckte barnskådespelarna skötte sig bra också. Speciellt dottern var bra.

Gillar också att handlingen var simpel, som den ofta är i bra spänningsfilmer. Då kan manusförfattare och regissör koncentrera sig på och ta sig tid till att mejsla ut spänningen istället för att hasta vidare i en komplex handling. Just att det inte är så mycket dialog leder till en förhöjd fokus på spänningen i scenerna. Mycket effektivt. Man hade kunnat tänka sig ännu mindre dialog till och med!

Allt som allt en riktigt skön sci-fi-thriller. Klart underhållande och helt klart en film som bör ses på bio.

Jag ger A quiet place fyra döva skådespelerskor av fem möjliga.

Betyg: 4/5

6 kommentarer:

 1. Det fanns vissa ologiska partier som störde mig rätt mycket, men trots det en riktigt bra film!
  Fast de kunde klippt bort den sista halvsekunden så hade den blivit ännu bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista halvsekunden? Kommer inte ihåg...

   Nja, tycker att storyn och grundidén kommer fram alldeles utmärkt. Logiska luckor be damned! :-)

   Radera
 2. Håller med om den sista halvsekunden. Var som nåt ur en annan film plötsligt.

  Det som tyvärr sänkte filmen lite för mig var att jag aldrig fann filmen tillräckligt spännande för att lyckas bortse från vissa dumheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte tillräckligt spännande? Waaat? Crazy...

   Radera
 3. Kan bara hålla med, en riktigt stabil spänningsfilm. Emily fick ju lite mer att bita i och man kan ju undra om det bla var för att John skulle kunna fokusera mer på regin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart han ville att frun skulle få godbitarna! :-)

   Radera