onsdag 16 maj 2018

"A murder of quality" by John Le Carré


Lustigt nog gick George Smiley i pension i slutet av första romanen. Lustigt därför att det finns sju böcker till om Smiley där han i de allra flesta jobbar som spion.

Detta är den andra boken om Smiley och den enda där han är en privatperson. Det är tidigt sextiotal och kort tid efter pensioneringen blir Smiley kontaktad av en gammal kollega från kriget. Kollegan berättar om ett mord på en kvinna och hur kvinnan veckan före sin död skickat ett brev där hon skriver att hon fruktar för sitt liv. Kollegan vill att Smiley ska hjälpa till och utreda mordet.

Resten av handlingen utspelas i universitetsstaden Carne. Mordoffret är Stella Rode som var gift med en av lärarna på universitetet. Boken är ett renodlat mordmysterium i samma skola som Agatha Christie eller Sherlock Holmes. John Le Carre’s författarstil märks dock tydligt. Det är en kort bok om endast 170 sidor men den tar sin tid att läsa. Språket är extremt kompakt, fylld med information. Detta är antitesen till författare som Dan Brown eller vår egen Stieg Larsson.

Miljöbeskrivningarna är utomordentliga både då det gäller universitetsmiljön och dess brokiga skara av lärare. Den lilla staden Carne har också karaktär. Dramat utspelas om vintern och Smiley fryser mest hela tiden, inte minst på det lilla hotellet han tagit in på. England i ett nötskal, universitet och fuktig kyla på vintern!

Karaktärsbeskrivningarna är ofta stillsamma med en underfundig humor. Smiley är inte burdus som Sherlock eller fåfäng som Hercule. Han är en stilla och eftertänksam gentleman vilket jag kan uppskatta för omväxlingens skull.

Mordmysteriet är inte speciellt utan det är resan fram till svaret som är det intressanta. Det är kul att lära känna Smiley lite närmare. Det är helt enkelt bokens största förtjänst. John Le Carre’s styrka ligger antagligen inte inom deckargenren.

Nästa bok är den kända tredje romanen om Smiley - Spionen som kom in från kylan. Då är Smiley tillbaka i det kalla kriget och jag gissar att vi får börja bekanta oss med hans nemesis Karla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar