tisdag 6 december 2011

Stockholms Filmfestival 2011 - Sammanfattning


Ok, då är filmfesten över för denna gång och jag har nu skrivit revyer för alla de sexton filmer jag hann se på festen. Som en liten avslutande omfamning av årets festival tänker jag här dela ut priser för extra goda insatser. Det är de välkända Fripp Awards som ska delas ut till bästa biroll respektive huvudroll för manliga och kvinnliga skådespelare, ett antal hedersomnämnanden i några kategorier jag känner för just nu, och till sist en top-5 lista med de fem bästa filmerna som jag såg på årets festival. Gör dig redo att scrolla, och mycket nöje!

Jag börjar med det ack så viktiga skådespeleriet.


Bästa manlige biroll


Nominerade:
Albert Brooks (Drive)
David Hellenius (En gång i Phuket)
John Hawkes (Martha Marcy May Marlene)
Rupert Everett (Hysteria)
Seth Rogen (50/50)


Vinnare...


Motivering: Trots ett lågmält skådespeleri och utan att vara fysiskt dominerande förmedlar han en fruktansvärt hotfull karaktär.John Hawkes (Martha Marcy May Marlene)

Bästa manlige huvudroll


Nominerade:
Brendan Gleason (The guard)
Gary Oldman (Tinker tailor soldier spy)
Joseph Gordon Levitt (50/50)
Michael Fassbender (Shame)
Ryan Gosling (Drive)


Vinnare....


Motivering: Naket, ärligt och helt skamlöst, hans insats i denna film är en tour de force inom modernt filmskapande.


Michael Fassbender (Shame)
Bästa kvinnliga biroll


Nominerade:
Angelica Huston (50/50)
Anna Kendrick (50/50)
Bryce Dallas Howard (50/50)
Carey Mulligan (Shame)
Frances McDormand (This must be the place)


Vinnare...


Motivering: En av de mest intressanta unga skådespelerskorna just nu visar återigen musklerna i detta otroliga porträtt av en mycket trasig själ, hon kan som ingen annan spela karaktärer som är unga och gamla. Samtidigt.Carey Mulligan (Shame)


Bästa kvinnliga huvudroll


Nominerade:
Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene)
Emily Browning (Sleeping beauty)
Felicity Jones (Like crazy)
Greta Gerwig (Damsels in distress)
Miranda July (The future)


Vinnare....


Motivering: Denna debutant levererar en skådespelarinsats av yppersta klass. Hon är fullständigt trovärdig i alla scener trots att rollen kräver en dynamik och bredd som skulle få vilket erfaret proffs som helst att darra. Imponerande!


Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene)
Blandade hedersomnämningar:

Bästa regi: Steve McQueen för Shame

Bästa foto/scenografi: Houte Van Hoytema för Tinker tailor soldier spy

Bästa scen:
- actionscen: inledingsscenen i Drive
- romantiska scen: telefonscenen i Like crazy
- mest spännande scen: absolut sista scenen i Sleeping beauty

Top-5 Filmfesten 2011


5. Tinker tailor soldier spy


4. Drive

3. Martha Marcy May Marlene
2. 50/50

1. Shame
Carey Mulligan and Michael Fassbender in Shame
Det var alles gott folk. Shame! Låt nu kommentarerna flöda.

En nickning till Movies - Noir vars inlägg inspirerade mig till denna sammanfattning.

Vi ses på filmfesten nästa år!


16 kommentarer:

 1. Tackar! Fem givna filmer for Netflixkon.

  SvaraRadera
 2. Tack för omnämnandet :)

  Bra lista och håller med i det mesta (av de filmerna jag sett). Ser att du gillar Shame väldigt mycket. En film som vore intressant att se vad den skulle kunna göra om den blir Oscarsnominerad för bästa film. För Fassbender och Mulligan känns ganska givna, men man vet aldrig.

  MMMM var nog min favorit (förutom Drive som jag såg utanför festivalen), men ett par bra filmer fick man se och lite intressant att de allra flesta fanns med på British Independent Film Awards som gick av stapeln den 4:e december.

  SvaraRadera
 3. Anders: Det var så lite. Har du sett några bra filmer som du kan rekommendera den senaste tiden?

  SvaraRadera
 4. Movies-Noir: Jag tror att du gillade Shame också! ;-)

  Jag hoppas att både Fassbender och Mulligan blir nominerade, men man vet aldrig med den pryda och politiskt korrekta oscars-akademin. Tror du att Mulligan skulle gå upp för bästa biroll eller bästa huvudroll?

  BIFA? Har inte koll på den galan. Vilka filmer vann där?

  SvaraRadera
 5. Utan att ha sett Martha Marcy May Marlene skulle jag ha gett priset till Emily Browning. Det kan inte ha varit en lätt match att spela Lucy i Sleeping Beauty.

  Kul lista för övrigt, det blev som en Oscarsgala-Fripp-Light liksom ;)

  SvaraRadera
 6. Fiffi: Tack Fiffi. Jag vet att du gillade Sleeping beauty (när kommer revyn?), men även om hon var bra, jag hade henne som nominerad trots allt, så har hon faktiskt inte en chans mot Elizabeth Olsen. Du får se själv...

  SvaraRadera
 7. Jag gillade också Shame, det stämmer. Men MMMM gillade jag både under och efter filmen. Shame gillade jag mer efter (plus inledande 10 var grymma).

  Svårt att säga, men tror nog hon skulle gå upp för kvinnlig huvudroll (även om jag tycker det är biroll). På BIFA var hon dock nominerad för biroll. Här är alla vinnarna (och de nominerade på BIFA). Kolla in den, i princip alla filmer du har på din lista är med där. Tyrannosaur såg du inte, men den var en av mina favoriter också (hon vann för bästa huvudroll i den). Och även manlig biroll i Kill List som jag också gillade (hans prestation hade jag också skrivit ner som en av mina favoriter).

  Och jag håller med Henke, Elizabeth Olsen var bäst (även om jag inte sett Browning än), det ska mycket till för att hon inte ska bli nominerad. Vinst är mer tveksamt då både Meryl Streep (som Margaret Thatcher) och Michelle Williams (som Marilyn Monroe) ska vara riktigt bra.

  SvaraRadera
 8. Tack för länken till listan av vinnare på BIFA.

  Jag såg trailers till båda de filmerna du nämner i texten och av dem blev jag mest sugen på att se The Iron Lady, den är nog väldigt bra...

  SvaraRadera
 9. Läste någonstans att filmen The Iron Lady kanske inte är så bra, men att Meryl Streep ska vara väldigt bra och att det luktar en ny Oscar för henne. Men vi får se, känns som det kommer vara ett intressant och jämnt Oscarsfält.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att Sleeping Beauty-recensionen kommer upp på söndag. Det har varit så mycket gubbfilm den här veckan så jag får byta plats på filmerna framöver lite :)

  SvaraRadera
 11. Det har varit trevliga texter att läsa om festivalen. Jag har läst de mesta men varit lite dålig på att kommentera. Så samlar ihop lite nu.

  Jag brukar försöka välja bort filmer som kommer på bio nån gång efter festivalen så därför har jag inte sett några av dina topp-5-filmer, förutom TTSP som var klart sevärd, mycket snygg (älskar Van Hoytema), men lite ospännande. Gillar bilden på Oldman här uppe. Påminner han inte om Jarl Alfredius?

  Tack för tipsen i din topp-5-lista. De går att se nu eller snart antar jag? Drive ska jag försöka se på bio, har inte lyckats komma iväg än. De andra filmerna låter också intressanta.

  SvaraRadera
 12. Jojjenito: det är många med dig som väljer bort filmer som kommer upp på "vanliga" bion. Jag och flera av mina kompisar brukar dock välja de filmer som vi helst vill se utan "begränsningen". Risken är ändå ganska stor att man inte kommer iväg på alla dessa filmerna på bio i slutändan...

  Drive går väl nu och den är väl värd en titt.

  SvaraRadera
 13. Fiffi: ser fram emot din revy av Sleeping beauty, hoppas du analyserar handlingen riktigt mycket!

  SvaraRadera
 14. Movies-Noir: nej vad säger du, inte bra? Trist. Tack för varningen i alla fall...

  SvaraRadera
 15. Det KAN bli så att du blir besviken för med en redig analys finns det alltid en stor risk för spoilers och det här är en film jag inte riktigt vill spoila - inte för någon.

  SvaraRadera
 16. Jag har lite samma inställning, Henke. Brukar också välja filmer på festivalen efter vad jag känner för och som passar in. Varför inte passa på om man kan. Det är en annan sak om man är begränsad och då passar på att se filmer man annars inte hade kunnat se.

  Att "The Iron Lady" inte ska vara så bra har jag bara läst någon säga, sen om personen hade sett den eller bara läst andra kritikers åsikter vet jag inte. Säkerligen en film man bör se hur som helst, men med mindre förväntningar.

  SvaraRadera