måndag 1 juni 2015

Ex Machina (2014)


2015 kan bli ett mycket bra år för science fiction-filmer. En av de första som nu kommit ut är Ex machina. Den utspelas i en nära framtid (?) och handlar om AI, artificiell intelligens. Detta är en mycket intressant film. Och bra. Jag tycker absolut att man ska se denna film så ospoilad som möjligt så jag kommer inte beskriva handlingen eller vad som händer. Låt oss säga att det är en blandning av Her, Under the skin och Blade runner. Släng in en nypa Iaaac Asimov, men bara ack så lite, så har du inspirationsgivare till filmen. Kanske.


Den intressanta författaren Alex Garland har skrivit manus och han gör också regidebut med denna film. I en av huvudrollerna ser vi den alldeles underbara svenska skådespelerskan Alicia Vikander. Hon spelar en robot med AI (inte direkt en spoiler då detta är hela premissen med filmen). Detta är andra filmen jag sett med Vikander (Hotell) och hon imponerar varje gång. Med små medel spelar hon sin robot intill perfektion.

Ex machina är annorlunda, den är spännande, lite rörande, rejält creepy och otroligt tankeväckande. Halo förkunnade innan jag såg filmen att detta var den bästa filmen från i år hittills och jag kan inte annat än hålla med honom. Ex machina är årets film så här långt.. Avengers 2 och Mad Max slåss om andraplatsen. Jag tror att jag behöver se om båda de filmerna innan jag bestämmer mig. Är lite förvirrad över dem båda fortfarande.


Alla som gillar liknande filmer som jag, speciellt sci-fi, det är bara att leta reda på Ex machina och kolla in den före den blir allt för spoilad och söndersnackad. Tyvärr visas den inte på bio av någon obegriplig anledning. Läs Jojjenitos inlägg så får ni mer av den varan.

Jag ger Ex machina fyra hot mot civilisationen av fem möjliga.

Betyg 4/5

Idag skriver också kompisarna JojjenitoSteffo och Christian om filmen.


20 kommentarer:

 1. Vad kul att den gick hem så pass mycket hos dig, men jag kan inte säga att jag är förvånad. På pappret känns Ex Machina som urtypen av en "Henkefilm". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Jag älskar den med hull och hår. Mycket stark fyra. (Borde kanske lägga till ett + vid betyget).

   Tänker på filmen fortfarande! :-D

   Radera
 2. Jag är glad att du gillade den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på den. Otroligt intressant film. Och Alicia V var stunning!

   Radera
 3. Jag gillade den, men som vi varit inne på störde två saker. Det ena var mittpartiet som hade en svacka där jag höll på att tappa intresset. Det andra var Caleb/Gleeson. Men annars en bra liten sci-fi som jag säkert återvänder till någon gång. Vill gärna höja från min starka trea ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitten var inte slak alls i mina ögon. Det var då, före jag förstod vart hän det barkade, som jag upplevde spänningen som olidlig nästan.

   Håller med om att Gleeson gjorde ett blekare intryck än Isaac och framför allt Vikander. Vet dock inte hur stor del det beror på skådespelaren alternativt rollen. Gleesons karaktär skulle ju vara mild, snäll och godhjärtad. Riktigt sympatisk skulle man kunna sammanfatta det som... ;-)

   Radera
 4. Kanoners att den slank in så starkt hos dig!
  Den känslan är alltid härlig ju! Och ett bra bevis för ditt betyg är ju att du tänker på den fortfarande! :-)

  Jag anar en plats i toppen när året ska summeras! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som du tänker på den också...! Går inte annat med alla kommentarer som flyger kors och tvärs i bloggrummet. :-)

   Kan mycket väl bli årets "Under the skin"... Creepy och tänkvärd, lågbudget sci-fi som smyger sig in från kanten. Med grymma kvinnliga huvudrollsprestationer. Japp, kan bli något för listan...

   Radera
 5. Hur står sig Moon, Her och den här mot varandra? Det känns som om de rör sig mycket runt samma typ av frågor och dessutom mer eller mindre inom ramen för ett kammarspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tre är favoriter. Alla har liknande tema. Moon gav jag stark fyra efter första titten men jackade kvickt upp den till en femma när jag såg om filmen. Her smälte jag inför redan i första titten. Ex machina spelar nästan i samma division som de filmerna.

   Är du sugen? Kommer du ge Ex machina en chans? Skulle inte förvåna mig om den skulle kunna trigga ett megalångt inlägg från dig...

   Radera
  2. Mja, inte dundersugen om jag ska vara ärlig. Men nog kommer jag att se den till slut vad det lider.

   Radera
  3. Encroyable!

   Vilka betyg gav du till Moon och Her då?

   :-)

   Radera
  4. Moon tyckte jag om men Her har jag inte sett ännu. Det är inte så att jag inte brukar gilla den här typen av filmer när jag väl ser dem, men jag har sällan ett direkt sug att se dem.

   Radera
  5. Ahhh, vilken perfekt "double ticket" du har då..:!

   Så lika och samtidigt så olika...

   PS, vid närmare eftertanke ska de kanske inte ses samma dag. Man behöver tid att smälta dem båda två var för sig...

   Radera
 6. Sofia, inte sugen. Huh?

  Kul att du visste att jag skulle ranta om den uteblivna biopremiären. Fast kanske svårt att missa med tanke på hur jag tjatat om just detta. :)

  Roligt när du hoppade till där i stolen mot slutet... kniven... Jag visste ju vad som väntade där. Förresten, Avas ansiktsuttryck när hon sticker in och vrider runt kniven. En sorts häpen förtjusning/förvåning.

  Som du sett hos mig så har jag ju höjt betyget till en femma. Första sedan Enemy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du rantade på rejält och jag håller med dig till fullo. Men med tanke på att chansen till en förstörd biofilmupplevelse ökat så markant de sista åren orkar jag dock inte hetsa upp mig själv lika mycket. Funkar bra att se filmen hemma också.

   Jag har ju inte sett om filmen än. Det känns som att jag börjar bli sugen. Kan nog klippa den var det lider och då kanske det blir en uppdatering på min blogg också! :-)

   Radera
 7. Tänk om man sett Ex Machina i Kista med samma "publik" som det var på American Hustle. Får rysningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, prata inte ens om det. The horror! :)

   Radera
 8. Scenen där killen börjar tvivla på sig själv och sin bakgrund var stark. Fantastisk film!

  SvaraRadera