onsdag 22 januari 2020

Terminator: Dark Fate (2019)


Ännu en Terminator-film? Behöver vi verkligen en sådan? Well, denna gång är det en soft re-boot och filmen ska ses som en uppföljare på "T2: Judgement Day". Då blir åtminstone jag mer intresserad i alla fall. Jag ger den en chans...

Wow, vilken nostalgirush! Ren och skär nostalgi. Filen bryter inte någon ny mark, men för oss som gillar de två första Terminator-filmerna, "The Terminator" från 1984 och "T2: Judgement Day" från 1991 är detta faktiskt helt ok!

Både Linda Hamiltons Sarah Connor och Arnolds T-800 model terminator är åter. Till och med en cgi:ad ung Edward Furlong är med i inledningen. Under inledningen får vi se en datorföryngrad Arnold kliva upp ur havet och mejja ner folk. Det var lite oroande då allt för mycket föryngrande kan bli uncanny, men lyckligtvis var han gammal i resten av filmen. Hur nu en T-800 blir gammal...? Man kan tänka sig att den mänskliga vävnaden utanpå roboten måste åldras... Japp, ok, all is good, move along!

Den nya "Kyle Reese" dvs soldaten som reser tillbaka för att skydda människan hopp i framtiden är en augemented kvinnlig krigare som görs ganska bra av Mackenzie Davis (Blade runner 2049, The Martian och Breathe in).

Den nya big bad är en Terminator av model Rev-9. Han är tyvärr extremt OP (over powered) vilket gör att mycket av fajtscenerna i slutet av filmen blir lite tradiga. Den spelas av Gabriel Luna som vi såg som Ghost Rider i Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Han gör det dock bra, spelar sin terminator helt utan känslor.

Natalia Reyes som Dani Ramos filmens svaga kort. Jag gillade konceptet och den förväntade switchen jämfört med de tidigare filmerna, inga överraskningar här Movie, du borde inte spela det som att det är en stor grej. Men som sagt är skådespelerskan svag, eller om det ligger i att  karaktären inte är intressant nog.

I vilket fall är det inte de nya karaktärerna som lockar. Jag älskar Arnold i denna film. Han visar än en gång att hans acting chops då det gäller komisk tajming är gravt underskattad. Tyvärr fyller inte Linda Hamilton sina stora egna skor från de tidigare filmerna. Hennes arga Sarah Connor blir lite pajjig. Jag har aldrig hållit henne i samma nivå som tex Sigourney i Alien/Aliens och det visar sig tydligt här.

Summan av allt blir att det är action utan slut med flera kul blinkningar tillbaka till de två originalfilmerna och en Arnold i högform. Betygstrean är given.

Betyg: 3/5

8 kommentarer:

 1. Denna film är ju klart intressantare än allt annat som kommit efter T2.

  Arnold är klockren - och jag (till skillnad från dig) älskade Linda Hamilton i rollen.

  Sedan håller jag med dig att filmen höll sig kvar på "den stora twisten" alldeles för länge. Move along, Movie!


  Kan vi avsluta denna filmserie nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag det är nog dags att avsluta serien. Låta dem vila. They have earned it!

   Vissa scener med Linda Hamilton var fina men så blandades det med scener som var awkward, när hon skulle vara överdrivet hård och "bad ass". Lite synd kan jag tycka. Fast jag var nog för hård mot henne i texten. Kanske.

   Radera
 2. Mjnä, den här hade jag svårt att tycka om. Allt för mycket blev oengagerande och övertydligt. Hamilton led absolut av att det blev lite för lätt att ställa henne i relation till JLC i senaste Halloween. Och Arnolds närvaro gjorde inte filmen någon större tjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du inte led av någon större portion nostalgi heller! Nej, den kommer inte gå till historien som en framstående film i genren, det kan vi vara överens om. :-D

   Radera
  2. Jag är väldigt nostalgisk när det kommer till originalet och T2. Men den känslan är som bortblåst från alla filmerna sedan dess.

   Radera
  3. Ja men då var det ju lite trist. Samtidigt som jag såklart inte tycker att denna film kommer i närheten av de första två kände jag ändå nostalgin. Jag tycker att det var intressantare igen nu när filmen är en efterföljare till T2, och alla de andra filmer i franchisen bortses ifrån. Men filmen kommer förblekna och glömmas inom kort.

   Radera
 3. Arnold behållningen med filmen. Check.
  Linda Hamilton håller inte riktigt måttet. Check.
  De nya förmågorna är ointressanta. Check.
  Betyg: 3/5. Checkmate. ;)

  SvaraRadera