torsdag 30 januari 2020

The Dead Don't Die (2019)


"This is definitely going to end badly."

Jim Jarmusch har en skön egen stil som jag gillar mycket. Även när han gör nischade genrefilmer blir det på hans vis. "Only lovers left alive" är en otroligt stilistiskt vacker och välspelad vampyrfilm som osade av vemod. Nu har han gjort en zombiefilm också och jag är såklart jättenyfiken.

Adam Driver och Bill Murray leder en stjärncast som också innehåller Tilda Swinton, Tom Waits, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Selena Gomez och Iggy Pop. Det är en fröjd att se alla  dessa skådisar.

Om "Only lovers left alive" var en lament över det oändliga i att vara odödlig är "The dead don't die" en bister synd på mänskligheten av idag som sitter stilla och ser världen rasa samma runt omkring sig. Ingen gör något, alla bryr sig bara om sina egna små liv. Inte ens när zombies börjar ta över den lilla sömnig och snälla amerikanska småstaden Centerville händer något. Folk fortsätter sina liv i sakta mak, försöker förstrött spika upp en planka på insidan av fönstret så att monstren inte kan ta sig in, men det hjälper ju inte länge. Folk gör inget mer. Invånarna i Centerville beter sig som nybyggarna på Miranda precis före de la sig ner och dog. Samma slutresultat också.

Det finns få karaktärer att riktigt gilla i denna film (Officer Peterson och Zelda kanske), men desto fler skådespelarinsatser att hylla. Mina favoriter är Tilda Swinton som den skotska begravningsentreprenören med ett samurajsvärd, Adam Drivers krassa polis, Bill Murrays sömniga polischef, Tom Waits filosofiska överlevare som tagen ur Buster Scruggs, Steve Buscemis rasistiske fårfarmare och Caleb Landry Jones' insatta zombiefilmsnörd.

Jag gillar filmen, snäppet under älskar. Slutet är akilleshälen. Jag har inga problem med tonaliteten, det är underbyggt i resten av filmen, men det kändes lite slappt, nästan som om Jarmusch hade haft svårt att formulera vad han ville med det.

Slutet är ett litet minus, men i övrigt är detta en av de bästa zombiefilmerna jag sett. Filmen är mycket rolig på det där lite nedtonade sättet.

"A wild animal, or perhaps several wild animals."

Betyg: 4/5

4 kommentarer:

 1. Gick och såg denna när jag var utomlands i somras och fick mig en trevlig filmstund. Förstod inte då och förstår fortfarande inte varför den fått så svag/ljummen kritik? Bättre än mycket annat i genren och humorn funkar också. Inte perfekt, men är på din sida - den är skön och bättre än sitt rykte. Och då är jag långt ifrån någon Jarmusch-fantast.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2019/08/the-dead-dont-die.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att min kompis Halo inte gillar filmen har jag inte koll på hur den mottagits bland poddar och bloggar. Har den dissats alltså? Trist för jag tycker den är en ganska så skön rulle. Jag brukar ju gilla hans filmer och jag var nöjd. :)

   Radera
 2. "Jim Jarmusch har en skön egen stil som jag gillar mycket." - Fripp

  Jim Jarmusch har en egen stil som jag ogillar mycket. - Filmitch


  Jag har verkligen försökt men kan inte för mitt liv tycka om J.J och hans filmer. Denna orkade jag i ungefär en halvtimme innan jag valde att göra något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okey, du är på andra laget angående Jarmusch. Det är coolt, även om ni har fel, fel, fel. ;-D

   Radera