fredag 17 januari 2020

The Witcher - Season 1 (2019)


"The Witcher" är en adaption av polske fantasyförfattaren Andrzej Sapkowskis böcker. Samma bokserie ligger också till grunden för ett känt datorspel. Jag har inte läst böckerna, men som ett stort fan av fantasygenren är denna Netflix-serie mycket intressant då det är den första adaptionen böcker till tv-serie efter "Game of Thrones". Jag vill såklart att andra fantasyserier ska hålla grytan kokande tills Amazons "The Wheel of Time" kommer ut. "The Witcher" utspelas i en mörk värld och den är bitvis lämpligt brutal. Jag gillar att de inte lägger fingrarna emellan... Hoppas att de går "all in" med skräckelementen i "The Wheel of Time" också.

Säsongen består av åtta entimmesavsnitt. Serien inleds lite vingligt, man ska inte ge upp efter de första två-tre avsnitten, då gör man sig själv en otjänst. Manus, skådespelare och "production value" är uppenbarligen ett snäpp lägre än i "Game of Thrones". Det är fortfarande långt bättre än fantasyserier från förr (tänk "Xena: Warrior Princess" etc), men med dagens mått mätt känns detta lite fattigt ibland.

När jag tittar tillbaka på hela säsongen får jag en känsla av att vissa delar är mycket bra gjorda medan andra inte håller samma standard. Det gäller både specialeffekter och action-koreografi. Jag gissar att budget och eller tid inte funnits för att göra alla delar lika bra. Det är som när "Game of Thrones" var tvungna att nästa helt skriva ut barnen Stark's vargar ur manus för att lägga hela cgi-budgeten på drakarna.

"The witcher" säsong 1 tar sig alltså under säsongen, speciellt när den börjar handla mer om Yennefer än Geralt. Storyn berättas med parallella tidslinjer vilket kan vara nog så förvirrande. Det görs överlag bra och ger en ganska häftig effekt. Det är inte i närheten av lika förvirrande som "Westworld" kan jag lugna er med. 


Skådespeleriet är överlag mycket bra även om framför allt birollerna inte alls kommer upp i nivå med GoT. Henry Cavill som Geralt of Rivia är som född att spela rollen, han är underbart "brooding" (tänk Angel) men med hjärtat på rätt ställe. Barden Jaskier är seriens "comic relief" och en favorit, men säsongens klarast lysande stjärna är dock brittiskan Anya Chalotra i rollen som Yennefer of Vengerberg. Wow, vilken resa hon gör genom säsongen!

Slutet av säsongen är riktigt, riktigt bra. Sista avsnittet innehåller en battle magiker emellan. Jag ryckte till i fåtöljen. Vad är detta!!! Något väldigt familjärt pockade på uppmärksamheten. Under inledningen av säsongen är all action svärdfajter, där den under första avsnittet står ut som den mest brutala och därmed bäst. Men i sista avsnittet får vi se scener som bleka kopior av sådant som vi antagligen kommer få se mycket av i "The Wheel of Time" - om de gör den serien ordentligt (vilket alla tecken tyder på). 

Jag "binge tittade" på säsongen och efter titten har serien helt klart vuxit i mitt huvud. Tyvärr kommer inte nästa säsong förrän under 2021 så det blir att vänta ett tag på att få se hur detta kommer fortsätta...

Betyg: 4/5
4 kommentarer:

 1. Har sett första avsittet - helt ok vare sig mer eller mindre om det blir ett fortsatt tittande? För se - så mycket serier - så lite tid men jag är lite svar för Henry Cavill så visst finns det en chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, hoppas du tittar vidare. Serien blir bättre och Cavill är som klippt och skuren för denna roll.

   Radera
 2. Nope, den här funkade riktigt inte för mig. Den var inte dålig kanske (funkade som tidsfördriv), men jag blev aldrig ordentligt indragen i historien och kände inte heller att det var speciellt kul att hänga med rollfigurerna. Givetvis tyckte jag Barden mest var irriterande. ;) Tveksamt om jag kommer att titta på säsong två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja barden var lustig men kan ju såklart bli irriterande också. Du har gått om tid på dig att fundera då säsong 2 verkar vara planerad för 2021. :)

   Radera