fredag 17 januari 2020

The Witcher - Season 1 (2019)


"The Witcher" är en adaption av polske fantasyförfattaren Andrzej Sapkowskis böcker. Samma bokserie ligger också till grunden för ett känt datorspel. Jag har inte läst böckerna, men som ett stort fan av fantasygenren är denna Netflix-serie mycket intressant då det är den första adaptionen böcker till tv-serie efter "Game of Thrones". Jag vill såklart att andra fantasyserier ska hålla grytan kokande tills Amazons "The Wheel of Time" kommer ut. "The Witcher" utspelas i en mörk värld och den är bitvis lämpligt brutal. Jag gillar att de inte lägger fingrarna emellan... Hoppas att de går "all in" med skräckelementen i "The Wheel of Time" också.

Säsongen består av åtta entimmesavsnitt. Serien inleds lite vingligt, man ska inte ge upp efter de första två-tre avsnitten, då gör man sig själv en otjänst. Manus, skådespelare och "production value" är uppenbarligen ett snäpp lägre än i "Game of Thrones". Det är fortfarande långt bättre än fantasyserier från förr (tänk "Xena: Warrior Princess" etc), men med dagens mått mätt känns detta lite fattigt ibland.

När jag tittar tillbaka på hela säsongen får jag en känsla av att vissa delar är mycket bra gjorda medan andra inte håller samma standard. Det gäller både specialeffekter och action-koreografi. Jag gissar att budget och eller tid inte funnits för att göra alla delar lika bra. Det är som när "Game of Thrones" var tvungna att nästa helt skriva ut barnen Stark's vargar ur manus för att lägga hela cgi-budgeten på drakarna.

"The witcher" säsong 1 tar sig alltså under säsongen, speciellt när den börjar handla mer om Yennefer än Geralt. Storyn berättas med parallella tidslinjer vilket kan vara nog så förvirrande. Det görs överlag bra och ger en ganska häftig effekt. Det är inte i närheten av lika förvirrande som "Westworld" kan jag lugna er med. 


Skådespeleriet är överlag mycket bra även om framför allt birollerna inte alls kommer upp i nivå med GoT. Henry Cavill som Geralt of Rivia är som född att spela rollen, han är underbart "brooding" (tänk Angel) men med hjärtat på rätt ställe. Barden Jaskier är seriens "comic relief" och en favorit, men säsongens klarast lysande stjärna är dock brittiskan Anya Chalotra i rollen som Yennefer of Vengerberg. Wow, vilken resa hon gör genom säsongen!

Slutet av säsongen är riktigt, riktigt bra. Sista avsnittet innehåller en battle magiker emellan. Jag ryckte till i fåtöljen. Vad är detta!!! Något väldigt familjärt pockade på uppmärksamheten. Under inledningen av säsongen är all action svärdfajter, där den under första avsnittet står ut som den mest brutala och därmed bäst. Men i sista avsnittet får vi se scener som bleka kopior av sådant som vi antagligen kommer få se mycket av i "The Wheel of Time" - om de gör den serien ordentligt (vilket alla tecken tyder på). 

Jag "binge tittade" på säsongen och efter titten har serien helt klart vuxit i mitt huvud. Tyvärr kommer inte nästa säsong förrän under 2021 så det blir att vänta ett tag på att få se hur detta kommer fortsätta...

Betyg: 4/5
10 kommentarer:

 1. Har sett första avsittet - helt ok vare sig mer eller mindre om det blir ett fortsatt tittande? För se - så mycket serier - så lite tid men jag är lite svar för Henry Cavill så visst finns det en chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, hoppas du tittar vidare. Serien blir bättre och Cavill är som klippt och skuren för denna roll.

   Radera
 2. Nope, den här funkade riktigt inte för mig. Den var inte dålig kanske (funkade som tidsfördriv), men jag blev aldrig ordentligt indragen i historien och kände inte heller att det var speciellt kul att hänga med rollfigurerna. Givetvis tyckte jag Barden mest var irriterande. ;) Tveksamt om jag kommer att titta på säsong två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja barden var lustig men kan ju såklart bli irriterande också. Du har gått om tid på dig att fundera då säsong 2 verkar vara planerad för 2021. :)

   Radera
 3. Nu har jag tagit mig igenom bägge säsongerna och jag gillade dem mycket! Dock var andra säsongen klart starkare i mina ögon. Har inte särskilt mycket till övers för Cavill men håller med om styrkan hos Chalotra, i mina ögon är hon om möjligt ännu bättre i tvåan än i ettan. Om jag får gissa skulle jag chansa på att du fastnade mer för Freya Allan i säsong 2 ;)

  När du nu kan jämföra, hur var den avslutande striden i första säsongen här jämfört med striderna i WoT? Upplevde exempelvis inte här att man led brist på statister, det kändes som ett hyfsat trovärdigt myllrande slagfält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett S2 än. Tagit en liten brejk från fantasy efter debacklet med The Wheel of Time-serien...

   Den avslutande striden i The Witcher S1 var överlägsen den i The Wheel of Time S1. Utan konkurrens. Den i WoT var obegripligt dålig skriven och genomförd, en stor besvikelse.

   Det börjar bli dags för mig att sammanfatta mina tankar om WoT S1 på bloggen. Podden var "instant reactions", men nu efter att ha sett hela säsongen och tagit ett steg tillbaka kommer jag skriva vad jag tycker "egentligen" (efter en hel del eftertanke). Hoppas du kan läsa de inläggen... :-D

   Radera
  2. Ah, men då kanske säsong 2 av The Witcher bli lite plåster på såren. Håller tummarna för det... Läsa dem kan jag ju alltid, däremot lär jag fortfarande inte kunna komma med så många reaktioner :D

   Radera
  3. Japp jag hoppas att säsongen är bra. Det vore najs.

   Jo, vad jag menade var... jag kommer ju ha svårt att inte spoila böckerna, men jag kommer mest diskutera världsbygge, världens interna logik och karaktärernas generella personligheter. Jag ska undvika att spoila plot eller specifika karaktärsdrag eller utveckling. Så jag hoppas att du kan läsa utan allt för mycket spoilerage... :-)

   Radera
  4. Aha. Det är nog ingen större fara, jag har helt ärligt inga planer på att ta mig an en WoT-läsning på ett bra tag. Så tills dess har mitt teflon-minne sannolikt gjort sitt :)

   Radera
  5. Toppen. Håll utkik på bloggen, kommer inom oklart kort eller lång tid! ;-)

   Radera