söndag 5 januari 2020

Bästa från 2010-talet: FilmerJag blickar tillbaka på det gångna decenniet och undrar vilka var mina personliga favoritfilmer egentligen?

När jag studerar mina topplistor från åren och läser mina revyer, vilka av alla dessa filmer kommer studsa upp och göra mig både varm i hjärtat och pirrig i magen? Vilka filmer har förädlats till mina personliga juveler?

Av totalt femton filmer på den korta listan har jag under en smärtsam process valt ut de tio käraste. Det är ingen strikt ordning, alla är lika älskade.Mina tio favoriter från 10-talet


The Avengers  (Joss Whedon, 2012)


MCU har en stor plats i mitt hjärta och det var denna film som gjorde mig till ett fan av gänget. Joss visade vägen. Efter denna film gick jag tillbaka och uppskattade flera av de tidigare filmerna, men det var med denna film allt startade för mig.
Avengers: Endgame (Russo brothers, 2019)


Slutet (nästan) av The Infinity Saga, en trevlig bookend. Och som med sista Harry Potter kan man fuska och räkna in den ännu bättre Avengers: Infinity War också som del ett och två av en och samma film.
Arrival (Denis Villeneuve, 2016)


En fantastisk drama/Sci-fi som går att se om hur många gånger som helst. Det cirkulära berättandet.Spring breakers (Harmony Korine, 2014)


En intensiv film om tjejer med drakblod i sina kroppar. En bad ass surprise!Boyhood (Richard Linklater, 2014)


Majestätiskt filmprojekt som förankras av Patricia Arquette och Ethan Hawke.Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (J.J. Abrams, 2015)


Filmen som väckte en död franchise till liv. Reys saga startade i den bästa filmen från den nya trilogin.Spotlight (Tom McCarthy, 2015)


Otroligt viktig film. Tajt berättad med fantastiskt skådespeleri. Den bästa murvel-filmen som gjorts!Blade runner 2049 (Denis Villeneuve, 2018)


Snyggast, ljudligast och största överraskningen under 10-talet.Toni Erdmann (Maren Ade, 2016)


En film som är omöjlig att beskriva. Säregen, obehaglig, roande, förbryllande är bara början.Once upon a time... in Hollywood (Quentin Tarantino, 2019)


Mästaren från 90-talet kom tillbaka i sista sekunden. Najs.Hedersomnämnanden

 • Interstellar (Christopher Nolan, 2014)
 • The Florida project (Sean Baker, 2017)
 • The disappearance of Eleanor Rigby: Them (Ned Benson, 2014)
 • Game night (John Francis Daley & Jonathan Goldstein, 2018)
 • First man (Damien Chazelle, 2018)
Vilka filmer var dina favoriter från decenniet som just passerat? Skriv av er i kommentarerna!


End.


19 kommentarer:

 1. Det har ändå funnits en del fina toppar under 10-talet även om alla dina inte nödvändigtvis är mina :) Hedersomnämnande till Game Night, det var generöst ;) Däremot måste man väl säga att 10-talet är Villeneuves årtionde även om jag inte helhjärtat älskade Enemy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, generös ja, men jag gillar filmen! Jag ville ha med några komedier som annars brukar vara så svårt att få med på listor som denna. Vacation var också ett alternativt men Game night kändes lite mer elegant.

   Ja, Villeneuve dominerade 10-talet, helt klart! Sicario var inte långt från kortlistan heller. Ser fram emot vad han kommer ta sig för i framtiden.

   Blir det någon bästa från 10-talet på din blogg, Sofia? Utmaning! ;-)

   Radera
  2. Det känns som om 10-talet var lite svagt för rena Hollywood-komedier. Bridesmaids var väl någorlunda monumental, på det sätt att man fortfarande använder den som baseline för en viss sorts filmer? Men det var alltså 2011 och sedan har det inte hänt så mycket vad jag kan minnas.

   Radera
  3. Alltid svårt att ranka komedier! Det är sedan gammalt.

   Det är möjligt att Bridesmaids anses som monumental av experterna, eller en aggregation av alla tyckare i branschen kanske, men för mig är den inte med bland de bästa komedierna från decenniet, varken topp 10 eller 20. Den var ok, men inte mer.

   Men så bedömer jag komedier mest efter hur roliga de är, och väldigt lite efter om de är trendsättare eller sådant. :)

   Radera
  4. Heh, med tanke på att jag inte vill ge mig på några årsbästalistor efter 2015 lär en fullständigt 10-talslista dröja :)

   Men rena komedier som skulle kunna tävla om pallplats:
   What We Do in the Shadows
   Iron Sky
   Ted

   Radera
  5. Visst ja, du gör inte topplistor.

   Min topp 10 från decenniet är inte en vanlig topplista per se, den är snabbt framtagen, ren magkänsla.

   Så antar utmaning icke antagen. Cool det också! :-)

   Radera
 2. Toni Erdmann håller jag med om är given på listan. Annars är det svårt med så stort spann. För mig dominerade Hong Sang-soo 10-talet, men det är nästan omöjligt att säga vilken film som är bättre än någon annan utan de blir en ständigt växande helhet. Lite som med Avengers kanske, även om det där finns tydliga payoff-filmer som du har med på din lista.

  Det känns överlag för tidigt att rangordna filmer när man har vissa så färskt i minnet. Det känns för lätt att överskatta filmer från 2018-19. Med det sagt så kan jag nämna några fler höjdpunkter:
  Inside Llewyn Davis och Hail, Caesar!
  Parasit (Bong Joon-ho har gjort flera pärlor under decenniet, men jag känner mig rätt säker på att den här kommer leva kvar som den främsta)
  Två dagar, en natt
  Kaili Blues
  Vinterdvala
  Amour
  Det blåser upp en vind
  Amour Fou
  The Lobster
  Leviathan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlig lista! Vi har inte riktigt samma favoritgenrer eller regissörer, men kul att ha ett överlapp i Toni Erdmann i alla fall! :-)

   Bröderna Coen känner vi igen från podden också.

   Du hart tipsat om Hong Sang-Hoo länge vilket gjort att jag sett flera av hans filmer. Jag gillar dem en hel del, de är bra. :)

   Radera
  2. Jag kan tillägga att de flesta på din lista är underbara filmer även i mitt tycke, med några svidande undantag *host*Arrival*host*. Villeneuve avslutade i alla fall på topp, och det är väl extra imponerande att Blade Runner 2049 är så bra med tanke på hur många andra som har försökt göra remakes, reboots och uppföljare utan fantasi och framgång.

   Once Upon a Time… in Hollywood kan mycket väl slå sig in bland mina favoriter om några år. Jag är inte så förtjust i Tarantinos 00-tal, men han studsade tillbaka med tre stabila filmer under 10-talet.

   Radera
  3. Ahh, kul att höra att många av valen faller dig på läppen. Lite lustigt med "Arriva"l, vilken vattendelare den blivit i quizlaget... :)

   Villeneuve mästerlig, "Once upon a time... in Hollywood" likaså. Låt oss härmed fastslå detta som benhårda fakta! :-D

   Radera
 3. Edit 6/1: Tog bort "Frances Ha" från hedersomnämnanden. Den förpassas till hedersomnämnanden grupp 2 och får där samsas med "The Wolf of Wall Street" och "Vacation".

  SvaraRadera
 4. Av de nya Star Wars-filmerna ligger nog Rogue one högst för mig.

  Min lite preliminära lista ligger på: https://letterboxd.com/filmfrommen/list/the-2010s/

  Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Rogue One är fin den också. Jag gillar den näst mest av de "nya".

   Ha det gott du med! :)

   Radera
 5. Äh jag skiter i principerna och drar ihop en lista - so far har vi ett överlapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yay! Vad spännande, den ser jag fram emot att studera. Kommer du publicera ett eget inlägg eller blir det en lista i kommentarerna här? Låt mig hoppas på ett eget inlägg! :-)

   Radera
  2. Eget inlägg nästa vecka troligen

   Radera
  3. Trevligt. Jag ser fram emot dit inlägg och din lista. Lycka till med att koka ner den till tio! :-)

   Radera
 6. Hahaha, vad är detta med bilden/montaget överst i inlägget!? Stämmer inte alls med dina val ;) Jag trodde det var dina tio och tänkte genast att det var väldigt överraskande att du gillade just dessa tio filmer. När jag sedan går igenom din lista visar det sig att ingen av de tio var med på din lista :D

  The Avengers - Trevlig film i genren. Bättre än väntat.
  Avengers: Endgame - Ej sett (endast sett första), men funderar på att kanske ta mig igenom trilogin...
  Arrival - Bra, men lite besviken även efter omtitt.
  Spring Breakers - Såg den nog efter ditt tips. Småskön, men ingen favorit.
  Boyhood - Jo, den är inte alls tokig. Gillar idén mer än resultatet, men bra.
  Star Wars: The Force Awakens - Önskar att hela trilogin höll denna klass.
  Spotlight - Mmm, klart bra drama som man önskar sig av "viktiga" filmer.
  Blade Runner 2049 - Snygg och välgjord, kan växa vid omtitt. Nu bra.
  Toni Erdmann - Blev också väldigt förtjust i pappan och dottern.
  Once Upon a Time... in Hollywood - Inga direkta förväntningar, blev ändå besviken, tyvärr. Tar sig under sista akten. Kanske ser den med lite nya ögon vid en omtitt. Problemet är att jag inte känner suget som med många andra av hans filmer.

  Bubblarna:

  The Florida Project - Trevlig festivalfilm som gav en skön känsla.
  The Disappearance of Eleanor Rigby: Them - Inte alls tokig, blev dock inte lika tagen.
  Game Night - Vad kul! Jo, alltid när jag tänker på den (och visningen) blir jag sugen på att se om den. Gillar den, potential att växa ytterligare.
  Interstellar - Decenniets ohotade (?) etta för egen del.
  First Man - Gillade också denna. Mycket bra i det mesta.

  Mina listor uppdelade i tre delar:

  http://moviesnoir.blogspot.com/2020/01/best-of-decade-part-1-of-3-english.html
  http://moviesnoir.blogspot.com/2020/01/best-of-decade-part-2-of-3-foreign.html
  http://moviesnoir.blogspot.com/2020/01/best-of-decade-part-3-of-3-docs.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Tyckte den headern var representativ över ett gäng snackisar under decenniet. Jag har sett nio av de tio (endast Phantom thread saknas) och alla filmerna är unika i sitt slag så det var en passande rubrikbild. Men min lista är ju för de filmer jag håller kärast, inte andra kritikers favoriter...

   Det finns ju fyra Avengers-filmer; The Avengers (2012), Avengers: Age of Ultron (2015), Avengers: Infinity War (2018) och Avengers: Endgame (2019). Dessutom är Captain America: Civil War (2016) också en Avengers-film även om titeln inte säger det. Alla fem är mycket bra, Age of Ultron har inte så bra rykte men jag gillar den också.

   Interstellar, decenniets ohotade etta? Jo, den är otroligt bra och borde kanske fått en plats på min topp 10 ändå... Hm, det där ändras dag för dag. :-)

   Radera