torsdag 23 januari 2020

Hail Satan? (2019)


"Hail Satan?" är en mycket intressant dokumentär av Penny Lane om satanism som religion och rörelsen The Satanic Temple.

Vad som startade som ett skämt utvecklades till en finger åt "the man", har nu blivit en seriös politisk rörelse. Hade gruppen bara bestått av en massa miffon hade de nog inte fått sådant genomslag, men de är vältaliga och har hyfsat genomtänkta idéer.

Bakgrunden är att man i vissa stater i USA har antagit lagar för att få inkorporera mer religion i delstatlig verksamhet. Och de som tagit dessa beslut menar då mer kristendom i skola och myndighetsutövningen. Folket i The Satanic Temple kräver då att få delta på samma villkor enligt principen att man inte kan göra lagar som endast gäller kristendomen. Detta retar gallfeber på den kristna högern i USA.

Satanisterna har listat ut att Satan är den sidan som står för att INTE leva slaviskt under religionen, sidan som förordar ett liv fritt från förföljelse och styrning på grund av sexuell läggning och annat. De har sju lärosatser, precis som de kristna har de tio budorden, och varje normal människa borde kunna skriva under dem alla sju.

När kristna lokalpolitiker sätter upp kristna monument på delstatens mark kräver våra satanister att få sätta upp ett monument över Satan bredvid, se bild på bronsstatyn nedan. Detta leder såklart till allmän kalabalik och tandagnisslan hos etablissemanget, vilket oftast slutar med att någon domstol dömer att båda monumenten måste få stå där vilket i sin tur leder till att lokalpolitikerna backar på sitt beslut och bestämmer att inget monument får sättas upp. Mission accomplished.

Dokumentärer intervjuar flera av ledargestalterna i rörelsen samt visar upp ett antal obstruerande men ofta godhjärtade aktiviteter de startat i samhällena. Vi får också följa med dem på demonstrationer och "black masses". En brokig samling av ämnen.

Jag applåderar givetvis satanisternas insats i debatten om att stat och kyrka ska vara helt och hållet separerade.

Betyg: 4/5


The Satanic Temple: Seven fundamental tenets

 1. One should strive to act with compassion and empathy toward all creatures in accordance with reason.
 2. The struggle for justice is an ongoing and necessary pursuit that should prevail over laws and institutions.
 3. One’s body is inviolable, subject to one’s own will alone.
 4. The freedoms of others should be respected, including the freedom to offend. To willfully and unjustly encroach upon the freedoms of another is to forgo one's own.
 5. Beliefs should conform to one's best scientific understanding of the world. One should take care never to distort scientific facts to fit one's beliefs.
 6. People are fallible. If one makes a mistake, one should do one's best to rectify it and resolve any harm that might have been caused.
 7. Every tenet is a guiding principle designed to inspire nobility in action and thought. The spirit of compassion, wisdom, and justice should always prevail over the written or spoken word.4 kommentarer:

 1. Trossatserna låter inte särskilt sataniska, snarare väldigt amerikanskt anti-federala :) Men det är ju smart att utgå från satanism och inte någon hittepåreligion. Gud och Satan är ju varandras förutsättningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, exakt. Det var något de pratade om i dokumentären också, kopplingen mellan Gud och Satan. Den ena finns inte utan den andra. Och det är ett mycket bra val av alternativ religion för att påvisa det orimliga i alla religioner. :)

   Radera
  2. Nu när jag har sett filmen är jag kanske lite mer ambivalent till valet av Satan som drivande gudom. Smart förstås eftersom det retar upp den kristna, men det innebär ju också att de tvingas till religiösa ritualer som de svarta mässorna. Knepigt, deras grundsatser är ju rätt humanistiska men de skulle ju inte alls få samma genomslag för dem utan det religiösa ramverket

   Radera
  3. Jag tyckte de hittat ett smart "loop hole" för att få de mest kristna att haja till och lyssna. Men sen var ju fler i det där gänget knasbollar vilket tyvärr drar ner lite på intrycket även om de har en bra poäng.

   Radera