onsdag 29 januari 2020

Dracula - mini series (2020)


Spoilers - beware!

Helt plötsligt droppade ett mess ner från Johan. Mark Gatiss och Steven Moffat har en ny miniserie ute, en adaption av Bram Stokers klassiska Dracula. Wow, vad spännande! De gjorde ju underverk med "Sherlock", i alla fall med de tidiga säsongerna. Den sista säsongen Sherlock var mycket bekymmersam, som om herrarna fått storhetsvansinne och löpt amok med konceptet.

Det de gjorde bra var att göra en modern och lätt vriden adaption på klassiska böcker. Det kunde ju passa perfekt för Dracula också. Miniserien består av tre 90-minuterslånga avsnitt.

Det första avsnittet var helt ok, ganska suggestivt och spännande. Det utspelades i samma tidsera som boken vilket var lite synd. Jag hade hoppats att hela historien skulle utspelas i nutid, på samma sätt som de behandlade "Sherlock". En kul grej var att Van Helsing i denna version var en nunna, jag gillade henne mycket, Agatha. Det första avsnittet hade också en twist då det visade sig att vårt överlevande vittne, Jonathan Harker, var död.

Andra avsnittet inleddes väldigt segt. Firma Gatiss och Moffat lyckades dra ut på det så att färden med båt från Östeuropa till England tog hela 90 minuter. Stora delar av avsnittet är extremt tråkigt men mot slutet blir det bättre. Twisten i detta avsnitt är att scenerna när Agatha intervjuar greven sker i hennes huvud och att hon är med på båten. Hon ligger halvdöende i hytt 9 och drömmer. Avsnittet avslutas med en gigantisk "cliffhanger". Väl uppe på stranden möts greven av poliser i vår nutid, 2020. Whaat? Spänningen inför tredje avsnittet var påtaglig.

Men ack, tyvärr de-railar miniserien totalt i detta tredje avsnitt. Jag hade hoppats på en adaption av Dracula i nutid men det skulle jag tydligen inte gjort för jag blev här slagen på fingrarna utan pardon. Ingenting i det tredje avsnittet fungerar. Visst vi får en ättling till Agatha (spelad av samma skådespelare) och jag gillar henne fortfarande, men allt annat är skit. Slutet är extra dåligt; ologiskt, orimligt, inte speciellt spännande eller känslomässigt eller dramatiskt. Bara rent ut sagt uselt.

Håll er borta, det finns bättre serier att lägga sin tid på.

Betyg: 1/54 kommentarer:

 1. Jag håller med! Serien börjar bra, men avslutas katastrofalt.
  Undvik!!

  Det verkar som Moffat antingen typecastas eller så väljer han själv liknande projekt att jobba med. Enligt IMDb är hans nästa projekt "Jekyll".
  Jag har inga höga förhoppningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt! Det finns allt för många galna åsikter om filmer och serier ute på vift, då är det extra skönt att du ser vad jag ser i alla fall! :-)

   Kommer hålla mig mycket skeptiskt inför "Jekyll" speciellt om det är Steven "Dr Jekyll and Mr Hyde" Moffatt som ska köra den...

   Radera
 2. Ambivalent gillade första avsnittet - mycket. Tvån var bra oxå fann det inte alls segt slutet gav mig en wow-känsla men i avsnitt tre tappar Moffat bollen helt - vad hände?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, jag har ingen aning. Med tanke på att det blev ett liknande resultat med Sherlock S4 börjar jag misstänka att firma Gatiss-Moffatt inte har god självinsikt nog och att de helt saknar kvalitetskontroll på vad de gör. :/

   Radera