tisdag 1 april 2014

The Grand Budapest Hotel (2014)


Årets Wes Anderson-film blev för mig som återinträdet för en månraket i jordens atmosfär. Åker den för brant ner brinner den upp, åker den för flackt studsar den bara på ytan och kastas ut i rymden igen. Det var det senare som hände mig. Jag kom aldrig in i filmen utan studsade på ytan och kastades ut i mörkret igen.

Varför hände då detta nesliga undrar vän av ordning? Allt var upplagt för en bra biokväll. Det var i torsdags, jag och Decennier-brodern Christian skulle se filmen nere på Grand. Problemet var att jag var svintrött och så fort vi satt oss i de sköna stolarna, den bra raden med oändligt mycket benutrymme, nickade jag till. Rejält. Jag sov mig i princip igenom de första tjugo minuterna eller vad det kan ha varit. Det första jag kommer ihåg var en begravning och en scen där ett testamente skulle läsas upp.

Efter den starten känns det inte rättvist att ge filmen ett betyg. Jag måste snarast se om filmen, så snart den kommit ut på dvd. Normalt sett älskar jag Anderson's stämningsfyllda filmer, hans underfundiga berättelser med lika starka karaktärer som färgglada miljöer. Hans senaste film Moonrise Kingdom är hans bästa film hittills, den första som slagit till och med Rushmore på fingrarna.

Av det jag såg i mitt sömndruckna tillstånd verkar det som att Ralph Fiennes var mycket underhållande, en blandning av stilar i filmen (var där motion capture också?), samt att handlingen var mycket mer invecklad än normalt i en Anderson-film. Men är det verkligen bra? Den förra filmen med en rejäl story var väl Life aquatic och den kommer jag ihåg som hans svagaste film.

Nej, för att göra denna film rättvisa måste jag se om den. Nu tror jag att den skulle hamna på ett positivt betyg, kanske en trea, kanske en fyra eller kanske till och med en femma. Allt beror på hur man absorberas av filmens känsla, story och karaktärerna.


Kvällen som sådan blev dock lyckad. Efter lite välbehövlig vila under filmen gick vi vidare och tog oss en bit KÖTT på Broncos Bar. Där tittade vi storögt på klientelet som i hög grad bestod i michelingubbenliknande muskelbyggare. Under måltid och efter snackade vi film, Decennier och topplistor. En trevlig kväll helt enkelt.

Betyget väntar jag med till jag sett om filmen.

Om vi har tur har Christian något mer vettigt att skriva om filmen.

14 kommentarer:

 1. Broncos Bar är stället som gäller för både fysiskt och visuellt inmundigande av manly men, alltså? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, jo det blir inte alltid rätt inom bloggeriet. Uppdaterat! Men vem vet, vi hade kanske kunnat få både det ena och andra om vi varit sugna... :)

   Radera
 2. Såg denna i helgen som gick och den var ungefär som förväntat; dvs väldigt bra.

  Något som också är bra är ditt nyktra beslut att inte ge ett betyg förrän du sett om den. Gör det snarast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, det var positiva nyheter (att den är bra). Det kändes ju som att filmen var mycket bra. Men jag var helt "ut-zonad" under stora delar av filmen. Hade jag varit hemma hade jag sovit en lur och sedan startat om filmen.

   Radera
 3. Det var så klart trist med tröttheten. Märkte inte av det på dig, förutom att du snabbt ville gå in och sätta dig ;)

  Senast jag råkade ut för något liknande tror jag var på förra årets filmfestival (alltså inte senaste) när jag på sista dagens mittfilm Killing Them Softly var så trött att jag höll på att somna hela tiden. Riktigt irriterande när det händer på en film man verkligen vill se...

  Angående denna film så fann jag den bättre än Moonrise Kingdom, men du får nog svårt att ge den ett högre betyg då det var en femma för dig. Är själv ingen Wes Anderson-älskare, men gillar hans visuella stil och sett alla hans filmer förutom Life Aquatic.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att den når upp i Moonrise Kingdom's nivå oavsett om man är trött eller pigg.

   Får väl se hur det blir med betyget när jag väl sett om den.

   Radera
 4. I min värld är den här filmen tuuuusen gånger bättre än Moonrise Kingdom. MK är ett sömnpiller av guds nåde ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du må vara en fiiiin människa, Fiffi, men där har du fel, fel, fel! :-)

   Radera
  2. Fast rätt, rätt, rätt om The Grand Budapest Hotel (om man ser den i vaket tillstånd vill säga) ;)

   Radera
  3. LOL, kanske det. Därom vet jag ju intet... Än. :-D

   Radera
 5. Inte sugen att se den igen på torsdag? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå, ta på mig kevlarvästen och gå på bio i Kista C? ;-)

   Allvar. Hade varit supertrevligt med bio, Johan, men nej jag får besök från England. Den store kommer på besök torsdag - söndag.

   Radera
  2. Hehe, men med tanke på sömnpillret Wes så är det väl bra med lite spänning i salongen så du inte somnar igen. ;)

   Allvar. Tänkte mer Grand eller liknande salong. Får se om jag kommer iväg. Annars känns ju det här som en garanterad hemmafilm för min del, speciellt efter den misslyckade Moonrise Kingdom.

   Radera
  3. Tror nog att den kan funka mycket bra hemma i filmrummet. Som det gamla klassiska ordspråket lyder: Film är bäst i hemmabion.

   Radera