onsdag 30 april 2014

Veronica Mars (2014)Veronica Mars: A teenaged private eye. Trust me. I know how dumb that sounds.

På påskdagen hade jag besök från filmspanaren Joel och efter en öl på terrassen blev det promenad till ett matställe. Efter det blev det film och valet var givet då vi båda är stora fan av tv-serien Veronica Mars. Finansierad med hjälp av en så kallad "kickstarter" har ju en långfilm om den ettrige lilla privatdetektiven filmats.

En "riktig" långfilm som följer upp en nedlagd tv-serie? Jag tänker genast på Serenity som efterföljde Firefly. I det fallet gick Universal in med en ganska stor budget och Joss och gänget gjorde en maffig film som känns som en biofilm, inte som ett förlängt avsnitt av serien. När det gäller Veronica Mars har de inte lyckats med detta, istället känns filmen just som ett förlängt tv-serieavsnitt.


I Serenity tog också Whedon och jackade upp "the stakes", men icke så i Veronica Mars. Joel och jag snackade lite om filmen efteråt och vi tyckte nog båda att det hade varit bättre om de låtit Veronica börja på FBI som det snackades om i slutet av sista, tredje, säsongen. Det hade kunnat bli en jättebra film och ett avsteg från tv-serien och dess format samt teman. Istället återkommer Veronica från sina universitetsstudier tillbaka till Neptune i södra California och allt vevas ett varv till.

Vad filmen lyckas mycket väl med är "fan service" till de törstande och betalande fansen. Alla principalkaraktärer dyker upp igen. Självklart är det kul att få se vad som hänt med karaktärerna man älskade när det begav sig. Samtidigt var det så länge sedan jag såg tv-serien att jag hade lite svårt att komma ihåg många av karaktärerna, men det kom tillbaka till mig smygande. Detta är också ett område där filmen inte lyckas lika bra som tex Serenity. Det känns som att det är tämligen meningslöst att se Veronica Mars utan att ha sett serien. Jag har hört från åtskilliga filmälskare att det går att förstå gruppdynamiken och karaktärerna utan problem i Serenity även för folk som inte sett tv-serien Firelfy.


Men i slutändan var det bitvis ljuvligt att återse alla gamla karaktärer med Veronica i spetsen. Kristen Bell är som gjuten i den rollen. Pappa Mars är fortfarande omåttligt fantastisk och Logan Echolls är och förblir också en favorit. Mac hade ny frisyr och vi fick allt för få scener med Weevil. Bland the sleeze balls är Vinnie Van Lowe och Dick Casablancas favoriterna och de levererar här också. Filmen slutar som om det vore en start på fler avsnitt. Jag hoppas lite att det blir fler sådana här filmer, som mer känns som tv-filmer för övrigt.

Tipset för hugade fans är att se om tv-serien innan ni ser filmen. Det är inte ett måste men det skulle säkert höja upplevelsen.

Jag hade en god stund med Veronica, men den höga extasen som jag förväntat mig uteblev. Därmed ger jag filmen Veronica Mars tre teleobjektiv av fem möjliga.

Betyg: 3/5 

8 kommentarer:

 1. Jag som aldrig sett serien kände ändå att jag kom in i detta universumet ganska bra. Kan förstås tänka mig att det är annorlunda för en som sett serien och har de där ökända förväntningarna såklart.

  Som helhet ändå en rätt roande upplevelse tycker jag. Bra eftersmak! :-)
  http://steffofilm.wordpress.com/2014/03/24/veronica-mars-2014/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, kul att höra att den tvärt emot vad jag skulle gissat funkade för dig som inte sett serien. Det var kanske bättre att göra som du, att inte ha sett serien, än som jag då jag sett den men knappt kom ihåg detaljerna, så jag satt mest och funderade "vem var det där nu då..?". Men Veronica är härlig, vilken karisma hon har, K Bell. Och relationen mellan Veronica och pappa Mars måste vara den bästa far-dotter-relation som visats på tv...

   Radera
 2. Såg precis filmen och jag kan hålla med dig om att det kändes mer som ett längre TV-avsnitt än en "Serenity".
  Men jag var inte ett dugg besviken, jag myste mig igenom hela filmen. Det hela funkade väldigt bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag hade kanske för högst ställda förväntningar...

   Radera
  2. Möjligt.

   Jag förstår hur du tänker med att höja stake:sen, men Firefly är ju mörkare än VM och har dessutom Joss vid rodret så där är det inte konstigt att ta livet av huvudpersoner.

   I VM så dör ju faktiskt ändå några karaktärer som var med i serien.
   Om de skulle ha tagit livet av Mac eller pappa Mars i en film finansierad av fansen kanske inte hade varit uppskattat...

   Radera
  3. Håller med.

   Men huvudkaraktärer behöver inte dö för att filmen ska kännas som tyngre. Det handlar mycket om feeling och manus i övrigt...

   Vet du om det planeras fler filmer?

   Radera
  4. Tror inte det; i extramaterialet pratar de mycket om att de vill göra fler filmer, men jag har svårt att tänka mig att de får samma crowdfunding support en gång till - och så bra gick väl ändå inte filmen så filmbolag skulle fundera på det.

   Radera
  5. Nä, låter rimligt att intresset endast räckte för en film. Gott så.

   Radera