söndag 20 april 2014

Captain America: The Winter Soldier (2014)



Nick Fury's car: Air conditioning is fully operational.

Film är bäst på bio! DET har jag alltid sagt... Sugen att se film på bio drog jag iväg en fråga till Jojje om den nya Captain America-filmen. Jag tyckte förvisso att första filmen var otroligt dålig, men samtidigt är det klart att man vill se alla filmerna från Marvel-universummet. När de dessutom hänvisade till The winter soldier-filmen i avsnitt 17 av Marvels Agents of SHIELD ville jag se den på direkten.

My gosh vilken ride detta var. Jag njöt till fullo av denna filmen. Tvåan är ljusår bättre än ettan. När den första filmen var snustorr i brist på humor och helt utan glimten i ögat var denna nästan i samma nivå som The Avengers sköna stämning. Av alla Marvel-filmer är detta den film som mest påminner om seriens kronjuvel - The Avengers. Till och med kaptenen själv Steve Rogers har lite distans till sin roll... Jag gillar också att denna film utspelas i nutiden. Jag tyckte att det inte alls funkade med honom i andra världskrigseran. Där kanske trogna läsare av serieboken har mer att hämta, jag har inte läst en rad ur förlagan. Denna gång kändes det som att den vanvettigt fåniga skölden fick lite mindre plats...


Jag gillade humorn i denna film. Det visar sig att det var bröderna Russo som regisserat filmen, några av snubbarna bakom den roliga tv-serien Community. Via den serien har de sannerligen bevisat att de har god koll på samtida popkultur. Precis som med Joss Whedon passar det nog bra att ta sig an Marvels alster med den bakgrunden och intresset. En liten kul detalj var att Russo's tog med Abed (Danny Pudi) i en cameo-roll. Hatten av.


Jag gillade också att vi se så mycket av kroppen, stjärten, ljuvligheten... Samuel L Jackson. Scarlett Johansson är också med! Det var bra att vi får lite mer samarbete mellan "hämnarna", den gode kaptenen är inte karismatisk nog att axla en hel film ensam. Bland the Avengers är Iron man nummer ett, såklart. Sen kommer Hulken i Mark Ruffalo's skepnad. Sedan Black Widow tätt följd av Thor. Hawkeye känner jag inte än och sist kommer Captain America. Men här i denna film får han alltså hjälp av den undersköna fröken Johansson. Det är ju nästan lika mycket hennes film som Steves.


Denna film är nog den tredje bästa från Marvel-serien. Bäst är The Avengers och tvåa är den första Iron Man.

Skurkarna i filmen var dock inte lika övertygande. The winter soldier var långt från en ny Bane. Ganska trist skådespelare också om jag får säga så. Däremot tycker jag att en mycket skrynklig Robert Redford gör vad man kan förvänta sig från honom.


Måste nämna några ord om actioninnehållet också. Det är för mycket! Det är för mycket! Filmen har mycket bra actionscener men ofta är de lite för långa. Eftersom dessa filmer inte har några överraskningar då det gäller våra hjältars väl och ve blir dessa scener utan "stakes" och de saknar den potentiella nerv som krävs för att det ska bli spännande på riktigt, a la Game of thrones. Den klart bästa actionscenen i denna film var den när Nick Fury blir attackerad av onda män. Den scenen brann det till lite i faktiskt. Speciellt om man sett avsnitt 17 precis före...


Tack Jojje för en trevlig filmkväll. Gött fika före och sen en underhållande bombastisk actiondängare. Vi gick lyckliga ut från bion efter suttit kvar under hela eftertexterna och sett båda extrascenerna.

Jag ger Captain America: The winter soldier fyra Hydra-huvuden av fem.

Betyg: 4/5

Kolla nu också in vad Jojje tyckte, gillade han Scarletts läderklädsel eller vill han hämnas på mig för ett dåligt filmval? (Ouch, en riktigt dålig Jojjenitoism...)

12 kommentarer:

 1. Att gå lycklig ut från en biograf är en känsla som borde sparas i en liten glasburk och tas fram när det behövs en regnig dag. Härligt! Och extra kul att det blev en sån toppenkänsla av denna film som ju är SÅ bra! :)

  SvaraRadera
 2. Lyckan av att bli så positivt överraskad! Detta är nästan en perfekt Marvel-film. Jag har uppdaterat kapitlet om actioninnehållet lite för att förtydliga vad jag tycker i ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg en Marvelfilm igår som också var i det närmaste perfekt. Och nej, det var inte Thor 2 ;)

   Radera
  2. Jag är inget superfan av The Avengers (konstigt nog), inte ens efter ett par omtittar så nej det är inte den :)

   Radera
  3. Spidey är väl inte gjorda av Marvel iofs... Såldes inte rättigheterna till han, FF och X-Men...

   Radera
  4. Jodå, Spidey är Marvel. :)
   http://marvel.wikia.com/Spider-Man_%28Peter_Parker%29

   Radera
  5. Jovisst är Spidey från Marvel, men han, X-Men, Fantastic Four är inte gjorda av Marvel Studios som "de riktiga" filmerna... Det var det jag tänkte på...
   http://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Cinematic_Universe

   Radera
 3. Fiffi: Spiderman 2 naturligtvis - låter gott inför tisdagens biobesök :)
  Håller med om att tvåan är bättre än ettan men ska tilägga att jag var positivt överraskad av den första filmen. Cap funkar bäst, tycker jag, när det rör sig om spionhistorier och konspirationer men skölden är läcker.
  Klart att bästa actionscenen var Fury och bilen där hade min Skoda inte klarat många sekunder ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skölden förstör mycket javisst, men jag tyckte ändå att de tonade ner den ganska bra i andra filmen. Jag gillade inte den humorlösa allvarliga boy scout han var i första filmen. Plus att det funkade inte lika bra för mig när det utspelades på 40-talet...

   Radera
 4. Svar
  1. LOL. Right back at me!

   För alla er förvirrade gav Sofia just igen för att jag kallade henne galen dån hon skrev att den första filmen om Cap Am har mer humor än den andra...

   Oh my, hur definierar man humor egentligen?

   Radera