torsdag 24 april 2014

Ghost Dog: The Way Of The Samurai (1999)Ghost Dog: In the words of the ancients, one should make his decision within the space of seven breaths. It is a matter of being determined and having the spirit to break through to the other side.

Jag såg Jim Jarmusch's film Ghost dog: The way of the samurai om natten. Denna blå film passade i mörkret. Jag var dåsig och halvvägs in i sömnens landskap. Det var perfekt för en film som denna. Filmen är hundra procent stämning och känslor. Jim Jarmusch gör helt unika filmer. Ibland blir det för svårbegripligt (läs The limits of control), men allt som oftast blir det mycket bra. Ghost dog är mycket lik hans senaste film Only lovers left alive, eller är det tvärtom? Båda är genrefilmer men gjorda på Jarmusch's speciella atmosfäriska sätt.Forest Whitaker spelar en lönnmördare som lever sitt liv efter de uråldriga reglerna som gällde för de moraliskt högstående samurajerna. Ghost dog har sitt liv att tacka en maffiaboss på mellannivå i en av de lokal "familjerna". Han utför mord åt sin "master" men en dag blir det lite fel och hela hopen spagettimafiosos är plötsligt på jakt efter honom. Dåligt för maffiasnubbarna.


Filmen har en störtskön stämning som sagt. Den är inte en sprudlande actionfilm, snarare en drama med lite inslag av våld och thrillern. Kan den kanske lite, lite jämföras med Drive från häromåret? Nej den hade inte lika brutala våldsscener men ändå.

Trots Forest's väldiga hydda är han trovärdig som samurajen. I inledningsscenen ser man honom gå på gatan och korsa genom en grupp där ingen ser honom. En affärsinnehavare går ut och slänger sopor i en soplåda och Ghost dog går förbi honom i blinda spotten så att mannen inte ser honom.. Den scenen är mycket snyggt filmad.


I slutet av filmen får man se en av de mest innovativa avrättningsmetoderna jag sett. Den innehåller en polygrip, om du sett den vet du vilken jag menar.


Filmen är uppdelad som kapitel och varje del inleds med ett stycke ur en bok om samurajens levnadssätt. Det var en av de grepp som gav filmen den stämning den har. En anna sak var kontrasten mellan scenerna med Ghost dog, den lilla flickan och den lustiga fransktalande haitiern i sin glassbil samt scenerna där Ghost dog jagar maffiatyperna.Detta var en mycket trevlig film. Otroligt bra egentligen. Det är en film som kommer växa i huvudet på mig. Den är nog tillsammans med Broken flowers och Only lovers left alive min favoriter från JJ.

Jag ger Ghost dog: The way of the samurai fyra bilstartarmanicker av fem.

Betyg: 4/516 kommentarer:

 1. Nu har jag inte sett Only lovers.... än annars är just den här filmen den enda av de få J.J filmer jag som jag gillar - mycket bra bubblare eller på listan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske Only lovers left alive skulle kunna vara något för dig! Om du är sugen på ubercool stämning kan den vara en hit.

   Har du sett Broken flowers?

   Radera
 2. Osäker på om jag sett hela eller inte, men minns att jag inte alls gillade denna. Låter det dock vara osagt då jag inte känner för att se om den.

  Men roligt sammanträffande att jag idag skrivit om Only Lovers Left Alive av Jarmusch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ett lustigt sammanträffande! Det var lite synd att du inte fångades av stämningen eller karaktärerna i Only lovers... mer.

   Radera
 3. Ah, Ghost Dog. Jag såg denna på bio och fångades helt av stämningen. En fyra från mig med. Helt underbar musik av RZA dessutom. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hipp-snubben som spelade en annan samurai i liten cameo-roll. Jo, det var kanske bra musik. Attans, jag tänker inte så ofta på scoren... Samma betyg! Najs.

   Radera
  2. Jag tänker väldigt sällan på scoren själv men den här gången var faktiskt musiken nästan anledningen till att jag såg filmen. '97 var jag besatt av Wu-Tang Clan och när jag fick höra att RZA låg bakom musiken så gick jag och en kompis och såg filmen. RZA aka Prince Rakeem aka Bobby Digital aka The Scientist aka The Abbot aka The RZArector (haha, kärt barn har många namn) är ju den gruppens hjärna, ledare och producent.

   Radera
  3. Med så många roller krävs det ju rimligen många namn! :)

   Radera
 4. Huh, Ghost Dog är JJ:s sista chans hos mig men jag har fortfarande inte tagit mig an den. Some day...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista chans? Aj då, låter som du genomlidit bedrövelser och besvikelser med den mannen. Har du sett Broken flowers? Night on Earth? Down by law?

   Radera
  2. Efter Broken Flowers och Stranger Than Paradise kände jag att jag hade bättre saker att göra än att fortsätta piska den döda hästen...

   Radera
  3. Ja, då kanske den hästen helt enkelt inte var för dig. Bokslut efter Ghost dog kanske är rimligt.

   Radera
 5. Jag som gillar Broken flowers - mycket - och Only lovers left alive - inte så mycket, skulle jag gilla den här filmen tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nästan helt säker på att du skulle gilla den. Den har en sensibilitet som borde passa dig. Men det är inte för att du gillar Broken flowers, för de är inte lika, men det är inte heller för att du inte gillar Only lover left alive, de har faktiskt vissa likheter... Tänk på den du! :-)

   Radera
  2. Mmm, det tål att tänkas på. Känns som en På spåret-fråga :)

   Radera
  3. Fundera på det när du ser filmen!

   Radera