söndag 6 april 2014

Thor: The Dark World (2013)Loki: Oh dear, is she dead?

Jag gillade den första Thor-filmen en hel del. Den var underhållande men lättviktig. Därför var jag nyfiken på uppföljaren. En del har sagt att denna var bättre än ettan och en del att den var lite svagare.


Det jag gillade mest ur ettan var scenerna med Thor, Jane, Selvig och Darcy nere på Jorden. De lite mer fantasifulla sekvenserna från Asgård och Frost...något, var jag inte lika förtjust i då det blir lite fånigt. Filmer som dessa ska antingen vara superseriösa, eller lättsamma med en rejäl portion glimt i ögat. Jag röstar för det senare.


I tvåan som fått det livliga namnet Thor: The Dark World får vi mindre av det som var bra i ettan, dvs lustigheter på Jorden där kulturkrockar mellan Thor och hans människovänner utgör humorn. Men istället stärks de övriga delarna en hel del när Loki är med. Även om jag var lite sval till Tom Hiddleston's Loki i början av filmserien måste jag säg att han funkar mycket bra i denna film. Supercool. Tyvärr kommer han inte riktigt med i handlingen förrän under andra halvan.


Ren generellt sett tycker jag att de lagt ner allt för mycket tid i filmen på actionsscener. Slagsmål med svärd mot hammare eller biljakter med rymdskepp mot flygande vikingaskepp! Om man inte har "riktig" action med "stakes", som i Bourne-trilogin eller de nyare Bond-filmerna, borde man kunna klippa ner spektaklet rejält. Både löptid, och pengar för den delen, borde satsas på karaktärer och humorn.

I slutändan tyckte jag att tvåan var sämre än ettan, men jag hade ändå ganska kul framför filmen. Helt ok blir slutomdömet.

Jag ger Thor: The Dark World två hämndlystna bröder av fem möjliga.

Betyg: 2/5

6 kommentarer:

 1. Jag tror du bockar av samtliga saker (nästan) jag tyckte om filmen. Första bättre, kulturkrocken på jorden bäst, här mindre av det, för mycket action, för lite Loke. Mitt betyg blev 2,5.

  http://jojjenito.wordpress.com/2013/12/17/thor-the-dark-world/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp vi tycker mycket lika om både ettan och tvåan. Du var inte ensam om att uppskatta ettan! Det är svårt att ta dessa filmer på allvar, faktiskt svårare än filmer som Iron Man eller The Avengers för den delen. Det är något med scenerna uppe från Asgård som gör att man zonar ut.

   Radera
 2. Är böjd att hålla med blev en besvikelse då jag blev mycket positivt överraskad av ettan.
  http://filmitch.wordpress.com/2013/11/17/thor-the-dark-world-2013-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. ettan var mycket riktigt en positiv överraskning, jag håller med. Tyvärr kör de på för mycket med allt i denna. Hade varit bättre om de kört avskalat och lite mindre, trots att Thor är en halvgud.

   Den har ju dessutom två extrascener, en tidigt i eftertexterna och en allra sist. Missa inte dem.

   Radera
 3. Håller helt med om de delar som får Thor att fungera. Det där lättsamma samspelet är det som gjorde Avengers bra också och som jag tycker saknas i Iron Man och Captain America.

  Jag ser fram mot när Disney köper DC också och gör en Marvel vs DC med muntre Thor mot Zach Snyders tungsinta Man of Steel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, det vore något. Disney äger allt till slut, Han Solo och Indiana Jones slåss mot Batman, Iron Man och Harry Potter! Gandalf och Voldemort slåss mot Jokern och Dumbledore.

   Men tycker du inte att den karaktärsdrivna humorn funkar i Iron Man-filmerna?

   Radera