onsdag 14 augusti 2013

Sucker Punch (2011)Dr. Gorski: You control this world. Let the pain go, let the hurt go, let the guilt go. What you are imagining right now, that world you control. That place can be as real as any pain.

Efter att jag sett och blivit omåttligt fascinerad av Spring breakers var det två filmer jag ville se. Dels den igår revyade Project X, dels Sucker punch. Precis som i Spring breakers har Sucker punch tjejgäng i huvudrollen och det är spännande eftersom det inte är så vanligt i den mansdominerade filmvärlden, men den egentliga anledningen till att jag valde filmen var mest för att jag var nyfiken på att se vad Vanessa Hudgens hade att erbjuda i denna film. Jag hade faktiskt börjat se denna film en gång tidigare men då blev jag så bestört över den hemska inledningen där Babydoll's lillasyster blir mördad att jag stängde av filmen. Sedan har den blivit liggandes utan att bli vald som en panelhöna på skoldansen.

Zack Snyder har en säregen stil som regissör. Jag har tidigare sett hans 300 och Watchmen. Denna gång verkar det som att filmen inte bygger på en Frank Miller-förlaga, utan Sucker punch bygger på en originalidé av Snyder själv. Ok, man kan kanske anta att det blir action och stil över innehåll då? Javisst, du har så rätt.

På tal om Spring breakers. Är dessa två filmer jämförbara? Nej, det tycker jag inte, Spring breakers har ett djup som inte finns i denna. Båda filmerna har en tydlig sexuell ton på grund av klädsel, eller avsaknaden av sådan. I Spring breakers ser vi våra fyra hjältinnor i bikinis filmen igenom. I Sucker punch har våra fem hjältinnor på sig kläder som om de vore tagna ur en burlesk kabaré eller någon "high school girls"-fetischporrfilm. Men den stora skillnaden ligger i hur karaktärerna målas upp och vad som händer under ytan.

Sucker punch påminner till stilen mer om filmerna av Tarsem Singh, som The cell eller The Fall, i och med att stora delar av filmen utspelas i ett drömlandskap. En annan film som jag kan likna Sucker punch med är den utflippade Biblioteque Pascal, filmen som jag inte fattade när jag såg den men som har funnits kvar i mitt huvud som en av de mest säregna filmerna från 2010 års festival.

Sucker punch är i alla fall väldigt snygg och flera av actionsscenerna är bra gjorda. Men utseende är inte allt som det brukar heta och filmen har några rätt så allvarliga problem. För det första etableras inte "reglerna" i världen vi får se. Hur hänger den ihop och vad kommer konsekvensen bli om något händer i de olika dimensionerna? Filmen utspelas på tre plan som det verkar. Dels den bistra verkligheten där Babydoll egentligen befinner sig, mentalsjukhuset. Den andra dimensionen är den fantasivärld som Babydoll bygger upp, dvs den värld där hon och de andra tjejerna är lyxprostituerade och dansare. Den tredje dimensionen är de actionscener vi får se när Babydoll dansar i dimension nummer två.

Det tog ett bra tag innan jag helt hängde med i hur dessa dimensioner påverkade varandra. Nu var det kanske bara var jag som var trög i huvudet, men jag tycker nog att lika häftigt som en film som denna kan vara, lika viktigt är det att etablera filmens universum på ett rimligt tydligt sätt. Nu blev de inledande actionscenerna förvisso vackra, men samtidigt lite monotona då jag som åskådare inte helt fattade vilka "stakes" som låg i potten.

Den andra stora anledningen till att spänningen uteblev i denna film är att de fem tjejerna är så eländigt tunt målade. Jag tycker Snyder har misslyckats med manus när karaktärerna blir så grunda. All spänning förtas när man inte bryr sig om dem som riskerar sina liv. Den bästa karaktären, den enda som verkligen kom till liv på duken, var filmens onde man Blue, slajmigt spelad av Oscar Isaac. Men jag hade kunnat gilla filmen mycket mer om tjejerna varit bättre skrivna. Efter filmens suggestiva inledning tappar den gnistan ganska snart och då återstår bara kort-korta kjolar, nylonstrumpor och en massa action.

Nu vill jag inte skylla på tjejerna som spelade Babydoll, Blondie, Sweet Pea, Rocket och Amber. I nämnd ordning var det Emily Browning (från Sleeping beauty), Vanessa Hudgens, Abbie Cornish, Jenna Malone samt Jamie Chung. De gjorde nog det som kunde göras med det material de fick. Vanessa Hudgens är skön, men hon har en ganska liten roll här. Sedan var det gäckande vem som spelade Rocket. Till slut kom jag på det, Jenna Malone var ju Gretchen i Donnie Darko. Kul för henne. Och Abbie Cornish i rollen Sweet Pea... är det någon annan som tycker att hon är otroligt lik Nicöle Kidman?

Actionscenerna var bra alla fyra och de gör i princip hela filmen för mig. Den första i snön mot samurajerna var snygg. Den från första världskriget var rolig med de bisarra tyskarna. Den mot draken var nog bäst av alla där jag gillade hur Snyder visar hur drakar skapar sin eld. Något för Game of Thrones-folket att ta efter kanske. Och den sista scenen med rånet mot det flyende tåget var något av ett The train job.

Egentligen är det konstigt att jag inte gillar denna film mer. Jag brukar ju triggas av denna typ av fantasirika filmer, med drömmar inom drömmar och så vidare. Dessutom har den ett mörker som måste anses som ganska överraskande. Men till slut blir tunna karaktärer och en mycket oklar handling faktorer som gör filmen svag i mina ögon. Vad var Snyders idé med filmen? En gimmick för att få visa upp tjejerna i den ena ekivoka utstyrseln efter den andra?

Till sist, ville man inte få se Babydoll dansa åtminstone en enda gång?

Jag ger Sucker punch två kristaller i svalget av fem möjliga.

Betyg: 2/5
16 kommentarer:

 1. Jag gillar denna film skarpt!

  Jag gillar Zack Snyder och hans stil - alla hans filmer är sevärda (förutom hans senaste film som är en katastrof).


  Tack för revyn; nu blev jag sugen att se om denna film för x:te gången! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå att man kan gilla denna. Stilen är utstuderad och gillar man den så är detta nice. Den är snygg på något sätt. Men karaktärerna är för tunna för att jag ska bry mig. Filmen blir som en lång MTV-video.

   Radera
  2. Ja, man gillar ju inte denna film för karaktärsbyggnaden direkt.

   Men den är läcker att se på och det skall inte underskattas.
   Ungefär som 300, även om den har ännu mer yta och mindre bakom än denna film.

   Sedan gillar jag hur de leker de olika världarna och hur de sätter ihop det i slutändan.

   Big like.

   Radera
  3. Jag gillar också fantasiscenerna en hel del, som antyds av mina val av bilder i slutet av revyn... :-)

   Radera
 2. Uäääh..jag avskyr denna stinker till rulle!
  Inte ofta jag gör det faktiskt...avskyr.
  Snacka om att flirta med tonåringarnas våta drömmar.

  http://steffofilm.wordpress.com/2011/12/07/sucker-punch-2011/

  Snyders största magplask av dem alla! :-(
  Och då gillar jag ändå karln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, här var det ord och inga visor. Filmen är uppenbarligen en vattendelare. Jag fann den inte riktigt lika irriterande eller upprörande som du kanske, men jag håller med om din kritik i stort.

   Radera
 3. Är inte tjejerna i Sucker Punch skrivna enligt samma fördomsformulär 1A som männen är i 300?

  Jag har ju också börjat se den här filmen en handfull gånger men varje gång hittat på bra anledningar till att avstå att se den. Den känns helt inte bra. Men nu när åsikterna pendlar så in i nordens så vore det kanske kul att se den "bara för att". Lägger den på ska-se-listan igen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om du tog den an den! Filmer som ger så olika reaktioner är kul. Jag vågar inte alls gissa hur du skulle tycka om den, men om jag måste gissa något blir det nog att du inte skulle gilla den så värst mycket.

   vad är det för formulär du pratar om? Vad står i det? :-)

   Radera
 4. Jag trodde faktiskt också att jag skulle tycka bättre om den här än vad jag gjorde eftersom jag tidigare gillat de Snyder som jag sett (ja, tom 300). Men det blev _för_ mycket yta...

  http://bilderord.wordpress.com/2012/06/01/sucker-punch-2011/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser din revy med stor förvåning om en liten detalj. Liten och liten? Nåja. Menar du att det var Baby Doll som sköt sin syster? Men nej, hon mördades väl av styvfadern? Scenen precis före var ju den när styvfadern läser moderns testamente och blir rasande då modern testamenterat hela förmögenheten till döttrarna. Var det inte klart att han tänkte ta ihjäl dem båda?

   Eller har jag missuppfattat allt?

   Radera
  2. Hmm, alldeles för länge sedan jag såg den för att minnas. Men säger du att det inte var så har du säkert rätt, du har ju filmen betydligt fräschare än jag :)

   Radera
  3. Nej, du har säkert rätt. Filmen redan suddig för mig. Du brukar ha bra koll på läget... Kan någon annan hjälpa oss reda ut detta?? Någon, i hela världen...

   Radera
  4. Såg precis om filmen - och den är fortfarande jäkligt bra - och grymt snygg! =)


   Agående systerns död så kan man tolka det på båda sätten, men min uppfattning är solklar; styvpappan dödade systern.
   (Baby Dolls skott går för högt för att träffa sin syster)

   Anledningen är som du säger, Henrik; för att senare även döda Baby Doll och ta arvet själv.

   Radera
  5. Ahh, Halo kommer till räddning. Solid.

   Då kom jag ihåg rätt. Jag trodde jag blivit galen en kort stund där... :)

   Radera
 5. Jag såg filmen av två anledningar: Emily Browning och en förhoppning att Snyder inte bara var en dagslända iom Dawn of the Dead. Resultatet blev väl sisådär.


  http://filmitch.wordpress.com/2011/04/13/comborecension-sucker-punch-2011-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul combo ni hade där. Dina kamrater var dock lite för stränga. De kanske hade för höga förväntningar eller något? Det finns ju bra många filmer som är sämre än denna, det är ett som är klart.

   Radera