fredag 16 augusti 2013

The Best Of 2013 - So far
Vi har passerat den varmaste delen av året och går snart in i höstens mörker och vad kan passa bättre då än en liten topplista över de bästa filmerna från 2013 - än så länge. Denna lista är hastigt ihopsatt och dess inbördes ranking kan omvärderas många gånger före den definitiva årslistan för 2013 skrivs någon gång i vår. Dessutom kommer en massa mer film från 2013 tittas på under hösten och vintern, inte minst på den kommande filmfestivalen i november.

Så hära tycker jag just nu då...10. Side effects

Steven Soderbergh ger oss medicin men den ger fel bieffekt.9. Oz the great and powerful

Färgsprakande och skör som en porslinsdocka.8. Bullet to the head

Sly är tillbaka med muskler och mord i sinnet.7. Iron Man 3

Det finns bara en Robert Downey Jr, men alldeles för många Iron Man-kopior.6. Trance

Ännu en "drömmar inom drömmar"-film. Inget är vad du tror.5. Only God forgives

Mardrömslik våldsodyssé, lite lik Drive fast utan romantiken och handlingen.4. The last stand

He's back!3. World War Z

Skrämmande och smittsamt.2. The way way back

Ljuvlig indy-film från Amerika.1. Spring breakers

Nästan naket. Svettigt.

Men alla filmer platsar inte på topplistor. En del hamnar i bottenlistor. Hittills har jag sett tre ettor. De är After Earth, A good day to die hard och The great Gatsby (not so great actually...).

Vad tycker du? Rimlig lista? Bu eller bä? Kommentera gärna!6 kommentarer:

 1. Hmm, det är alldeles för tidigt för en topplista från året för egen del. Har endast två filmer som platsar än så länge (fast ett par andra har ändå varit helt ok).

  Av dina tio har jag sett hälften, alltså fem för de som räknar :) Side Effects, Bullet to the Head, Trance, Only God Forgives och The Last Stand. Ingen av dem är mer än en trea i mitt tycke.

  Av de jag inte sett så är det egentligen bara The Way Way Back som lockar. Möjligt att jag även tar en titt på Iron Man 3 eftersom jag ändå sett de två första.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är ju en Best of... SO FAR.

   Endast film 1-3 har fyra eller bättre i betyg. Resten är treor och ingen av dem kommer, förhoppningsvis, att platsa på den definitiva årslistan som kommer om ca 9 månader!

   Radera
 2. Har inte sett ens i närheten tillräckligt många för att ha någon uppfattning i frågan. Bortsett då från att ditt Gatsby-betyg är way off ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå menar du att mitt Gatsby-betyg är för högt? LOL. :-)

   Radera
 3. Upptäcker att jag sett ovanligt mycket ny film i år och att våran smak är lite annorlunda: 3, 7, 8 och 9 hade inte chans på någon bästalista hos mig. Nr 1 o 4 är däremot bra filmer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk på att jag har flera treor på denna lista och de kommer inte ha en chans på den riktiga årsbästalistan. Jag har sett ett tjugotal filmer och dessa är de starkaste (eller minst svaga). Rent generellt sett är det ett svagt år än så länge, men förhoppningsvis blir det som vanligt att de starkaste filmerna kommer under andra halvåret...

   Radera