söndag 27 november 2011

Sleeping Beauty (2011)


No penetration will occur.

Jag såg "Sleeping beauty" med Vanessa och två tjejer till. Efter filmen tog vi en drink och pratade lite om den. Det skilde ganska mycket mellan hur vi uppfattade Lucy, hur vi tolkade hennes drivkrafter, och vad slutet av filmen egentligen betydde. Detta gör filmen mycket tänkvärd, om än inte nödvändigtvis bra. Det kändes som att detta var en film som mycket väl kan uppfattas helt olika mellan män och kvinnor. Hmmm, interesting!

Jag drar mig till minnes när vi såg "Innocence", 2004 års vinnare av bronshästen. Jag var mycket fascinerad av filmen, men jag fattade inte alls vad den handlade om. På det efterföljande F2F diskuterade den kvinnliga franska regissören Lucile Hadzihalilovic hur filmen mottagits. Hon menade att den publik som förstått filmen bäst var en grupp trettonåriga flickor. För dem hade filmen varit en självklar beskrivning av hur livet är. Så, åskådarens perspektiv är av central betydelse för hur man förstår och upplever komplexa och utmanande filmer.

"Sleeping beauty" handlar om Lucy (Emily Browning), en ung vacker universitetsstuderande som bland många andra tillfälliga extraknäck tar anställning hos en "madame" som driver någon sorts exklusiv "escort service". Lucy ombeds att ta sömnmedel och sedan sova i en stor säng. Kunderna, rika gamla gubbar, spenderar därefter natten med henne. Lucy vet inte vad som försigår under natten, mer än att hon blir lovad att ingen penetration får förekomma. Samtidigt som Lucy inte synligen eller direkt tar skada av aktiviteterna påvekas hon ändå av detta på ett oklart sätt. Hon blir till slut besatt av att få veta vad som händer då hon sover.


I vår diskussion efter filmen kom det fram att vi nog tolkat Lucy på olika sätt, från olika perspektiv måhända. Jag såg Lucy som nyfiken men oförsiktig, hon har en "don't give a shit"-attityd. Hon säger inte nej en enda gång i hela filmen. När en kompis bjuder på droger och hon frågar var det är och får svaret att han inte vet så svarar hon bara "ok" och sväljer snabbt pillret. Samtidigt som hon verkar vara bekymmersfri, på gränsen till sprallig, får vi se en mörkare sida av hennes personlighet då hon besöker en gammal vän som tynar bort i en dödlig sjukdom (AIDS?). Emily Browning som också är med i "Sucker punch" har ett intressant utseende. Hon gör ett distanserat och naket porträtt av Lucy. Jag tror att hon gör ett mycket bra jobb men jag faller inte pladask för det.

Jag vet inte om så många av er kommer se denna film, men det finns en mycket intressant sak med filmen att fundera på. "Sleeping beauty" skulle lätt kunnat gjorts om till en thriller, eller skräckfilm, men i denna form är den inte direkt skrämmande. Detta är ett renodlat drama där hotet ligger under ytan och jag upplevde det inte så tydligt. Ändock i filmens allra sista scen skruvades stämningen helt plötsligt till. Jag fann mig sitta på helspänn, livrädd, jag vill inte spoila här, men vi talar om ett mycket öppet slut och jag skulle vilja få reda på hur den scenen egentligen ska tolkas.

"Sleeping beauty" var en mer intressant än bra film. Filmplanschen är läcker och scenerna i sovrummet är vackra, men i övrigt är filmens foto blekt och obearbetat. Detta känns som en lågbudgetfilm. Karaktärerna är outvecklade eller åtminstone nedtonade. Den nådde inte ända fram till mig.

För bra intentioner och ett delvis lyckat resultat ger jag "Sleeping beauty" tre frågetecken av fem möjliga.

Betyg: 3/5

5 kommentarer:

 1. Mmm, ganska intressant läsning om en film som jag valde bort då trailern inte tilltalade mig. Kände inte att det skulle vara tillräckligt intressant, men kanske var den som du skriver mer intressant än bra och det kan jag i det här fallet vara utan.

  SvaraRadera
 2. Jo det kan nog vara så, men jag har tänkt på flera scener långt efter jag såg filmen, så helt kass var den inte. Vore kul att läsa din revy dock... :-)

  SvaraRadera
 3. Säger du det ? Du tror jag skulle kunna få ut något utav det ? Låter iofs lite smålockande så om den dyker upp så ska jag försöka ta chansen och se den.

  SvaraRadera
 4. Denna verkar ju jattebra. Kommer som hyrfilm i slutet av februari men kanske inte klarar att vanta sa lange; antar att den finns som "hyrfilm" redan nu.

  SvaraRadera
 5. En film värd att hyra absolut, men kanske inte att köpa.

  SvaraRadera