onsdag 28 augusti 2013

Bernie (2012)


Townsperson: They're making it out worse than it really is. He only shot her four times, not five.

Bernie är en lite bortglömd film från den solida regissören Richard Linklater. Filmen bygger på en osannolik men sann historia som utspelades i den lilla staden Carthage i Texas i slutet av 90-talet. Bernie Tiede var en allmänt älskad medborgare som plötsligt en dag anklagades för mordet på en gammal rik änka som han hjälpt och umgåtts med under en längre tid. Han arbetade på en av stadens begravningsbyråer och han var aktiv inom kyrkan och det verkar som att de flesta i staden inte kunde tänka sig att han skulle kunnat begå ett brott.

Filmen har suveräna skådespelarinsatser. Det är lätt att överdriva och hylla skådespelare i tid och otid, men i detta fall stämmer det faktiskt. Filmen lever också helt och hållet på dessa skådespelare. Historien är om än intressant lite träig och inte så värst kul, men det kan bli en bra film ändå. Och detta är en bra film.


I huvudrollen ser vi Jack Black i hans kanske livs roll. Han är som född att spela den homosexuelle och udda figuren Bernie. Den galna Jack Black som så många stör sig på är långt borta i denna tolkning. Han är riktigt bra. Mordoffret Marjorie Nugent spelas av giganten Shirley MacLaine. Och sist men inte minst, och den största anledningen att jag såg filmen, har vi Matthew McConaughey i rollen som den lokale åklagaren. McConaughey är fasiken en av de bästa skådespelarna just nu. Han är så skön i denna roll att jag ler bara när jag tänker på honom.


I övrigt är filmen småputtrigt trevlig, det är en drama men den är samtidigt hysterisk rolig i vissa scener. Jag gillar filmer där "det lilla livet" i USA kommer fram. Livet långt från storstäder, maffia, våld och actionfilmer. För er som sett David Lynch's The straight story vet vilka miljöer jag tänker på. Det är landsbygden där folket är reko och goda innerst inne. Tills en dag vargen i ulvkläder tittar fram.

De skarpa skådespelarinsatserna gör att filmen är behaglig att se, men den gav inte mig något större intryck trots allt. Jag tyckte handlingen var lite för trälig. Linklater har dock lekt lite med filmtekniken. Stora delar av filmen sker via intervjuer med "riktigt fôlk" och det är ofta riktiga människor från Carthage som vi ser på skärmen, inte skådespelare. Det är ett fräscht grepp som ger filmen en dokumentär känsla. Hela filmen är som ett långt reportage på nyheterna men med lite mer scener bakom kulisserna än normalt.

Filmen är bättre än mitt betyg kanske antyder och vissa av er kommer med säkerhet ha mer nöje av den än vad jag fick. Jag ser en mycket stabil film som inte tilltalade mig personligen helt enkelt. Men jag ger den godkänt och därmed blir det två begravningar av fem möjliga för Bernie.

Betyg: 2/5

4 kommentarer:

 1. Låter ändå som om det var ovanligt mycket handling för att vara Linklater...

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL. Ja kanske det. I vilket fall bekräftar den det faktum att jag nog inte är så förtjust i BOATS-filmer. Men Matthew M är bra som tusan som vanligt!

   Radera
 2. Hmm, lät ganska intressant med Linklater, Jack Black i en BRA roll, Shirley MacLaine och så Matthew McConaughey. Men ändå verkar den inte vara särskilt bra, synd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För de som fokuserar på skådespelarna mest kan den nog funka, men nej, den är inte nödvändig.

   Radera