onsdag 12 juni 2013

After Earth (2013)


Cypher Raige: Fear is not real. It is a product of thoughts you create. Do not misunderstand me. Danger is very real. But fear is a choice.

Jag tror vi slog rekord i antal deltagare i Filmspanarträffen som gick av stapeln i lördags. Vi var tio stycken som åt en bit mat och svingade några bägare tillsammans på den vanliga puben. Det är så kul att vara med i en grupp som denna där en hobby är den sammanlänkande faktorn och inte jobb, familj eller gamla "trötta" band. Synd bara att vi inte kunde fira tillfället med en lite bättre film. Det kommer förhoppningsvis dröja länge innan jag ser en så dålig film igen. Filmåret har verkligen inte startat så bra. Har jag sett en enda fyra eller femma från 2013 än? Jag tror inte det.

Filmen vi sett på eftermiddagen före pubbesöket var After Earth. M Night Shyamalan stod för regin på Will Smith's filmidé och med Will och Jaden Smith i huvudrollerna. Far och son. Det stod klart för de flesta av oss att i denna film agerar den gode Will endast lok för sin son Jaden's karriär. Pojkens mamma är med som producent och hans pappa är med som allmänt dragplåster på filmaffischen. Det är som upplagt för att publiken snart kommer bli uttråkade och snea på den typen av "coaching" mot filmstjärnestatus. Jag tror nog att de flesta vill se filmstjärnor som är stjärnor för att de är bra, inte för att de har kända föräldrar som serverar dem deras karriär med silversked.

Vi middagen pratade vi lite om huruvida Jaden Smith var bra eller ej. Har han talang? Jag hade läst Fiffis lovord i veckans Fredagsfemman. Tyvärr håller jag inte alls med Fiffi. Jaden är inte speciellt speciell i After Earth. Jag kan inte komma ihåg en enda scen med honom som kändes trovärdig. Filmen är en coming-of-age där Jaden spelar en ung kadett som måste lära sig att övervinna sin rädsla för att kunna utföra uppdraget som hans och hans fars liv hänger på. Spännande tema, men otroligt dåligt genomfört.

Will: Det är din karriär vi promotar här!
Filmen säljs in som en sci-fi och den startar som en sådan. Människan har i framtiden tvingats lämna jorden då den blivit obeboelig. Inledningen påminner lite om den personliga favoriten Starship Troopers eftersom man får se korta klipp från människors fajt mot insektsliknande monster, som enligt någon berättarröst har blivit framavlade för att döda människor. Monstrerna är blinda men de kan lukta sig till de feromoner som vi utsöndrar när vi blir rädda. Hade filmen fortsatt i den riktningen och handlat om människans kamp mot dess "ursor" hade filmen kunnat bli bättre.

Istället fick vi efter en kort rymdfärd se en extremt ologisk och osannolik krasch på en fientlig planet. De hade hamnat på Jorden. Här kommer filmens stora "Avatar"-ögonblick. Via dialog i de två filmerna får vi veta att planeten i fråga är helvetet i universum (Avatar), respektive att hela planeten har utvecklats till att döda människor (After Earth). Men när vi till slut landar på planeterna så hamnar filmens hjältar i vackra skogar med ett djurliv som är vagt farligt, speciellt om man beter sig på fel sätt. Det farligaste Jaden stötte på från Jorden var arga babianer och en giftig blodigel av något slag.

Will: Nej, fråga inte mig frågor, det är Jaden ni ska fokusera på!
Filmen har inte många rätt. Allt är så dåligt. Till exempel är filmen högst ologisk. Ibland verkar filmskapare tro att det är ok att köra med haltande logik i sina filmer bara för att det är sci-fi. Jag vill hävda att en sci-fi om något har högre krav på logik inom det universum den existerar. Jaden är riktigt risig medan Will är något bättre. Han spelar en äldre erfaren general och klarar väl av det hyfsat. Regin är inte heller speciellt bra, jag tycker att filmen flera gånger nästan känns pinsam och pompös mer än gripande. Det känns som att detta var en film som var bättre då den "pitchades" över en drink på någon elegant bar i Los Angeles än vad den blev som slutprodukt. Framför allt var filmen aldrig spännande, och det är en dödssynd för en film som denna (som bygger på spänningsinnehållet).

Jag är inte ett stort fan av M Night Shyamalan men för en gång skull hade jag hoppats på en twist av något slag men inte ens det fick vi.

Jag ger After Earth en nepotist av fem möjliga.

Betyg: 1/5 


Nu blir man ju lite sugen på att få reda på vad de övriga vännerna i Filmspanarna tyckte om filmen. Kolla gärna deras alster. Där finns också en lysande podcast!
Har du inte sett den? (podcast)
Fiffis filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
The Velvet Café

Ytterligare ett barn till en kändis i rollistan, Zoë Kravitz.

10 kommentarer:

 1. Hahaha, jag fattar att du inte håller med mig i min hyllning, jag håller knappt med mig själv faktiskt. ;) Men samtidigt tänker jag att det inte är Jadens "fel" att han är kass här, alla omständigheter tillsammans är så överjävligt usla att OM han vore bra i detta sammanhang så vore han trollerikonstnär.

  Sen kanske pappa Smith skulle ta sig en funderare på sin roll som "manager"/jobbfixare åt sonen. Det är en luddig gräns mellan att hjälpa och stjälpa i det här fallet. Och ska han fortsätta med manusskrivande så borde nog en skrivarkurs va på sin plats. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att den största risken för Jadens karriär är just föräldrarnas curlande. Det hans pappa borde göra är kanske att förbjuda honom bli skådespelare, men sedan hjälpa honom om han ändå av eget driv väljer att gå den banan?

   Radera
  2. Jag tror du har rätt. Framförallt borde dom nog inte samarbeta mer. Någonsin. Ever. Again.

   Radera
 2. Hel underbara bilder du har hittat! :D Men jag sveptes inte med i inledningen, den där halvdana VO:n från Jaden tog bort alldeles för mycket stämning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst säger en bild mer än tusen ord ibland!

   Radera
 3. Håller med Sofia, bilderna och bildtexterna är klockrena. Well done!

  Håller med dig, Henke, Jaden kan inte vara bra, har han nånsin varit det. Nu har jag inte sett Happyness eller Karate Kid och The Day the Earth Stood Still har jag inte sett sen den kom (men störde mig nog inte på Jaden här... hmm, tror bestämt jag ska gräva fram min gamla recension av filmen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you, sir!

   Detta var första filmen jag såg med Will Smiths son, men jag blev ju inte direkt sugen på att se mer av honom.

   The Day the Earth stood still. Var Jada Pinkett Smiths son med där också? Är den bra förresten?

   Radera
 4. Pinsam är ordet. De där far- och son-bilden är mycket talande. Jag har nu inte sett Jaden in någon annan roll vad jag kan erinra mig, men att döma av det vi ser här är han verkligen inte bra. Och är det inte något djupt tragiskt över detta? Det är precis som när f d fotbollsstjärnor fösöker pusha fram sina egna barn, som varken har talang eller intresse för sporten. En pina att bevittna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, liknelsen med föräldrar som driver sina barn framåt inom sporten är bra. Det räcker inte för vissa föräldrar att "bara" vara "supportive", de ska pressa och jaga fram resultat också. Tror inte att det är så bra i längden, för även om resultaten kortsiktigt produceras tror jag att barnen inte mår så bra av det. I alla fall det jag sett på nära håll (när jag gick i grundskolan).

   Radera