tisdag 12 november 2019

52 Directors: Noah Baumbach


Noah Baumbach har seglat upp som Woody Allens självklara efterföljare. Jag upptäckte Noah i och med indy-filmen "The squid and the whale". neurotiska intellektuella personers liv i New York City. Likheterna med mästaren Woody var tydliga och etablerade. Under senare år har Noah samarbetat med flickvännen Greta Gerwig och det har varit underbart. En av de regissörer jag vill se oavsett vad de gör. Senaste filmen "Marriage story" går på årets filmfest.Without further ado...Noah Baumbach topp 5
5. Greenberg (2010)


Neurotiskt man flyttar mellan New York City och Los Angeles. Och Greta Gerwig!4. The Meyerowitz stories (New and selected) (2017)


Nostalgiskt och sorgligt om familj från New York City som ska fira faderns livsverk.3. The squid and the whale (2005)


Melankoliskt och humoristiskt om familj som splittras i New York City. Självbiografiskt.2. Mistress America (2015)


Ensam och lite vilsen collegestudent i New York City får en entusiastisk mentor. Greta Gerwig!1. Frances Ha (2012)


Greta Gerwig ÄR Frances Ha som springer fram längs gatorna i New York City på jakt efter sitt liv.Jag har sett åtta av Noahs elva filmer:

 1. Kicking and screaming (1995)
 2. The squid and the whale (2005)
 3. Margot at the wedding (2007)
 4. Greenberg (2010)
 5. Frances Ha (2012)
 6. While we're young (2014)
 7. Mistress America (2015)
 8. The Meyerowitz stories (New and selected) (2017)

Amadeus! Hair! Idag bloggar Mr Christian om regissören Milos Forman.

Nästa vecka blir det "keep it in the family"...

10 kommentarer:

 1. Efter Marriage Story (4,5/5) har plötsligt Noah seglat upp som nån att räkna med. Även jag upptäckte honom i och med The Squid and the Whale (4/5). Även Frances Ha hamnade till slut på 4/5 efter en sämre start av den filmen.

  Ska nog kolla upp fler av de jag inte har sett (Greenberg, While We're Young och The Meyerowitz Stories t ex).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra plan! Vem vet, han kan ju bli din nya "go to"-guy! :-D

   Jag ska se Marriage story så snart det går... :)

   Radera
 2. Hm, har bara sett The Squid and the Whale men det var en riktigt bra film. En rulle som har Lou Reeds Street Hassle i finalen kan aldrig bli fel.
  Marrige story ser jag fram emot. Jojjenito sa att den kommer på Netflix i december :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är fin. Jag har för mig, det känns som, att Noah Baumbach är vass på att välja låtar för sina filmer. I Frances Ha finns ett låtval som värmer mitt hjärta. Inga spoilers här!
   Ta chansen och se några fler vetja. De är bra.
   Jag ser mycket fram emot Marriage story.

   Radera
 3. Håller med om att hans samarbeten med Greta Gerwig tar fram det bästa ur båda. Det gör på sitt sätt det lättare att också uppskatta hans äldre surare filmer (vilket jag i och för sig också gjorde från början).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det stämmer att hans äldre filmer är surare, helt klart. Gissar också att det kan ha att göra med Gretas intåg i hans liv. Som jag förstår det samarbetar de brett i filmerna, hon är inte endast skådespelare...

   Radera
 4. Hmm, jag kanske skulle ta itu med Baumbach igen. Har bara sett The Squid som behövde en omtitt för att bli något att räkna med, Margot som jag inte alls gillade och så Mistress som var sådär. Högst varierande utfall mao

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans filmer har gått från kalla till varmare och varmare. Ge någon av de senare chansen, men om det inte funkar är han kanske inte för dig helt enkelt. Det är generellt sett mycket fokus på relationer och karaktärer över handling som sådan. Filmer som Greenberg, Frances och Mistress A har knappt någon handling alls. Ofta är det fokus på familjedynamik i någon form... Good luck! :-)

   Radera
 5. Då ska vi se. Jag valde bort Baumbach då jag inte fick ihop en topp fem jag var nöjd med. Efter att ha sett Marriage Story på festivalen har jag en given film på topp fem, men det hade nog ändå inte räckt. The Squid and the Whale är den andra jag gillar. De övriga har antingen varit ok eller inte godkända för min del. Det är väl The Meyerowitz Stories som ligger närmast till hands att se då den lockar en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag ska såklart se Marriage story så snart det går. Har man inte fem listvärdiga ska man såklart inte förära regissören med en plats i 52 Directors. Det är sedan gammalt. Noah har en ganska egen stil så det kan såklart bli lite "hit or miss" över det. Ge The Meyerowitz Stories chansen vetja, den var trevlig. :)

   Radera