tisdag 26 november 2019

52 Directors: Jim Jarmusch


Jim Jarmusch har alltid varit urtypen av American independent för mig. Hans äldsta filmer är alla underfundiga betraktelser av livet och dem som befinner sig där. Det är en regissör som det känns bra att gilla, även om jag inte fallit pladask för alla hans filmer. Det var min lillasyster Pillan som tipsade om honom en gång i tiden med filmen "Down by law", en film som än idag finns kvar på topp 5. "Ghost dog" kom sexa.

Edit: glömde att lista hans konsertfilm "Year of the Horse" med Neil Young and Crazy Horse. Den är svår att ranka mot spelfilmer, men den är sedd. Tack Jojjenito för påminnelsen.Without further ado...Jim Jarmusch topp 5
5. Down by law (1986)Slize of life och road movie om tre fångar som rymmer från sin cell, två oskyldiga, en skyldig till "killing by cue ball". One shot! Bubblare just utanför topp 10 från 1986 enligt Fripps Filmrevyer.4. Dead man (1995)Jarmuschs egensinniga western med fantastisk filmmusik. Bubblare just utanför topp 10 från 1995 enligt Fripps Filmrevyer.
3. Broken flowers (2005)Bill Murray i skön road movie och sökande efter livet och gamla flickvänner. Den sjunde bästa filmen från 2005 enligt Fripps Filmrevyer.2. Only lovers left alive (2013)Stilistiskt fulländad vampyrfilm med über-coola Tilda Swinton och Tom Hiddleston. Den nionde bästa filmen från 2013 enligt Fripps Filmrevyer.1. Paterson (2016)Adam Driver och Golshifteh Farahani i en helt bedårande liten "slice of life"-film. Den sjätte bästa filmen från 2016 enligt Fripps Filmrevyer.Jag har sett tolv av Jim Jarmusch femton långfilmer:

 1. Permanent vacation (1980)
 2. Stranger than paradise (1984)
 3. Down by law (1986)
 4. Mystery train (1989)
 5. Night on Earth (1991)
 6. Dead man (1995)
 7. Year of the Horse (1997) (Konsertfilm med Neil Young and Crazy Horse, orankad)
 8. Ghost dog: The way of the samurai (1999)
 9. Broken flowers (2005)
 10. The limits of control (2009)
 11. Only lovers left alive (2013)
 12. Paterson (2016)

Denna vecka skriver Mr Christian om John Frankenheimer. Kan man tänka sig några socialrealistiska dramer och ett gäng actionfilmer?


Nästa vecka blir det en poddande filmregissör som mutat in en helt egen plätt i det popkulturella landskapet. Kan ni gissa vem det är?


14 kommentarer:

 1. Jarmusch gör sköna filmer. Jag gillar många av dem. Det är en stor bedrift att få en film med Roberto Benigni att bli så pass bra (Down by Law). Andra favoriter är Ghost Dog, Broken Flowers, Only Lovers Left Alive, Dead Man och Coffee and Cigarettes (som du givetvis inte sett, episofilm!).

  Men du, har du inte sett Year of the Horse?! Känns ju gjord för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart har jag sett "Year of the horse" och jag har den i två versioner hemma! Men den glömdes helt av då jag bara kollade "Director: Movies" och glömde kolla "Director: Documentary" på imdb. Den är givetvis suverän, enkom på grund av musiken, men svår att jämföra med hans spelfilmer. Jag vet inte riktigt vad Jarmusch adderade som regissör. Neil är så egensinnig att det brukar bli som han vill det... Jag adderar den i listan över sedda ovan men skippar att försöka ranka den mot spelfilmerna. Blir det bra så?

   Radera
 2. Gott. Apropå dokumentärer vs spelfilm, har du nånsin haft med en dokumentär på en årsbästalista?

  Och nästa vecka handlar det nog om en av producent-Johans favoriter men inte en av mina favoriter: Kevin Smith. Tusk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dokumentärer på årsbästalistan? Topp10? Jodå, kommer att tänka på Minding the gap (2018) och 20.000 days on Earth (2014) men det är inte så värst många fler, om några. Har du någon dokumentär på något års lista? Förutom Herr Landshövdingen då...? ;-)

   Vem vet?!? Men det är en regissör JAG gillar! ;-)

   Radera
 3. Några dokumentärer som hamnat på mina årsbästalistor: Man on Wire, Armadillo, Palme, Searching for Sugar Man, Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Searching for the Wrong-Eyed Jesus, Armbryterskan från Ensamheten, Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse, Sagolandet, och H:r Landshövding förstås. Ja, det var ju faktiskt några stycken. :)

  (Blev fel användare på förra kommentaren. Blogger kommer aldrig ihåg det man skriver in utan man måste skriva in på nytt varje gång. Segt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En imponerande lista av dokumentärer. Du är kanske något av dokumentärmannen, mer än jag i alla fall! :-)

   Radera
  2. Ja, kanske det. Jag ser (och har sett) en hel del dokumentärer men jag får för mig att jag väldigt sällan får samma wow-känsla som av spelfilm. Inte sällan blir betyget 3/5. Men om man börjar gräva så finns det förstås guldkorn. Här är min topplista över dokumentärer. Har du gjort nåt liknande?

   https://jojjenito.com/2017/12/08/10-i-topp-dokumentarfilmer/

   Radera
  3. Nej det har jag inte gjort. Ibland funderar jag på att det vore kul att ha topplistor per genre, som man uppdaterar kontinuerligt allt eftersom. Western, Sci-fi, Horror, Romantic comedy, Documentaries etc. Ett litet projekt man kan ha på hyllan inför framtiden... Kanske efter 52 directors. Sugen?

   Radera
 4. Det började inte så bra för egen del med Down by Law och Ghost Dog som jag inte gillade. Efter ett uppehåll från JJ blev det desto mer lyckat med Broken Flowers som jag gillade. Only Lovers Left Alive var också trevlig. Paterson var ok medan The Dead Don't Die var smårolig och inte så tokig. Räcker inte för en topp fem dock...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera fina filmer du nämner där. The dead don't die har jag inte sett ännu!
   :-)

   Radera
 5. Har sett tre eller fyra filmer av regissören och mitt korta omdöme blir ett rungande Nej. Möjligtvis skulle jag se en rulle av regissören om någon av kvartetten: Hardy, Statham, Armas eller Pugh var med i rollistan - men bara kanske ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart och tydligt! Ha en trevlig första advent! :-)

   Radera