söndag 10 november 2019

Ben Fogle: New lives in the wild - Series 2 (2014)


I serien New lives in the wild åker den hypertrevlige Ben Fogle ut och besöker människor som slitit sig loss från det vanlig livet vi i väst lever - "the 9-5 jobs with family, house, car and dog". Det är mestadels britter och amerikanare som flyttat ut i vildmarken, med några undantag. alla pratar engelska! Många av dem han besöker har startat om sina liv, "a clean plate".

Series 2 fortsätter i samma anda som första säsongen med fyra avsnitt. De två sista avsnitten är de bästa.

I första avsnittet besöker Ben en galen snubbe i Georgia i USA som lämnade sitt liv bakom sig och flyttade ut i en träskmark. Han bor i ett egenbyggt hus i ett träd. Det verkar vara extremt äckligt att bo där i träsket, det är svinvarmt, fuktigt, insekter och myggor och han har inget rent vatten. Han dricker gyttjigt vatten från träsket. Dessutom verkar snubben vara en rejäl "bullshittare". Han ser sig själv som en sexguru och allmänt mästrande om hans egen förträfflighet.

Det andra avsnittet tar oss till Himalaya där Ben besöker en indisk före detta stridspilot som ärvt en liten plätt mark och ett hus uppe i bergen. Avsnittet är inte riktigt lika intressant då mannen och familjen inte bor ute i vildmarken utan mer i en glest befolkat område, men de har grannar och en lite by nära sig. De bort i och för sig på mycket hög höjd så det får man respektera. Även denna gubbe är lite mästrande men hans livsöde var dock inte speciellt imponerande.

I det fjärde avsnittet får vi i alla fall träffa en mycket spännande person. Det är en drygt femtioåring britt som tidigare emigrerat till Australien. För lite drygt tio år sedan ville han bryta upp. Vad han gjorde var att auktionera då bort allt han ägde på eBay och blev därmed något av en kändis. Därefter spenderade han två år med att gå igenom en bucket list med 100 galna upptåg, ett per vecka. Till sist köpte han en liten ö i skärgården i tropiska Panama i latinamerikan. Där lever han nu med sin flickvän (från London, ytterligare en person som klippt banden med det moderna livet).

Det intressantaste avsnittet är det tredje. Här får vi träffa en man från Florida som flyttat ut i djungeln i Filippinerna med sin inhemska fru och deras tre barn. De bor i en liten by med fruns familj och släkt. Mannen är klart labil och han har eventuellt svåra psykologiska problem. Han tar emot Ben väl inledningsvis, men mitt under veckans ballar han ur och blir hotfull. Det dricks kopiösa mängder alkohol med spyor och bakfylla. En klart intressant och för hela serien udda sekvens.

Detta är fortfarande bra, jag fortsätter med series 3.

Betyg: 3/5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar