onsdag 13 november 2019

The Farewell (2019)The Farewell var första filmen på den årliga filmspanardagen på filmfesten. Vi var ett halvt dussin filmspanare som sammanstrålade på Bio Capitol vid lunchtid i lördags. Jag kände till lite om filmen, had läst och lyssnat på. Filmen är en klassisk BOATL, Based on a True Lie. En kinesisk familj återförenas i Beijing för att kusinen till vår huvudperson ska gifta sig. Det egentliga skälet till familjeåterföreningen är att farmor Nai Nai har diagnostiserats med cancer och har inte lång tid kvar i livet. Familjen bestämmer sig att inte berätta för Nai Nai om detta för att skydda henne, för att hon ska få vara lycklig ett tag till. Jag trodde dock att filmen skulle vara mer en dramakomedi än en drama med vissa dråpliga scener. Filmen blev tokhyllad i podden /Filmcast med David Chen.

Även om jag trodde mig vara förberedd på ämnet visade det sig att det var lite... "too soon". Min käre gamle far fick caner i våras och gick efter en längre tid på sjukhuset bort i september. Jag fann scenerna från sjukhuset i denna film ganska tunga att ta emot. Det blev lite för nära.

Men för övrigt tycker jag att filmen är bra, jag gillade Awkwafina i rollen som Billi och Shuzhen Zhao som Nai Nai var också duglig, och ihärdig. Jag fann inte speciellt mycket humor i filmen, vilket kan ha berott på min sinnesstämning när jag såg filmen. Däremot älskade jag miljöerna i Beijing som jag kände igen väl efter det dussintal resor till Kina jag gjort för olika jobb. Scenerna från New York var också bra.

Kul detalj om krabborna. Jag kommer inte ens ihåg hur många gånger kinesiska restauranger har försökt sälja krabba till mig...

Som första film på filmspanardagen var denna film duglig. Den är kanske lätt överskattad på vissa poddar trots allt.

Betyg: 3/5

En eller några filmspanare skriver om filmen idag:
Sofia
Carl

4 kommentarer:

 1. Ja, det är klart att det blev lite "close to home" med temat och sjukhusscenerna -- jobbigt... Humorn var ju ganska stillsam och rätt välbekant inom ramen för temat "hemvändare". Absolut inte dålig, men kanske heler inte värd att "tokhyllas". Beror kanske på igenkänningsfaktorn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. A little too close to home. Yup.

   Filmen passade nog David Chen väldigt bra. Han uppskattar film från Asien och så...

   Radera
 2. <3
  Alltid roligt att få höra om såna kulturella påskägg som man missar som svennebanan.

  Av någon anledning så har jag helt missat /films hyllning. Men tänkte på Dave när jag såg filmen. Får leta upp avsnittet där de pratar om "The Farewell".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, krabborna? Jo de är oftast det dyraste på menyn och som västerlänning är man ett hett byte för restaurangen. Har dock aldrig beställt krabba. De ser halvdöda ut på botten av de små akvarium de har på restaurangen. Vill ha krabba direkt från salta hav!

   Kommer inte ihåg om The Farewell var huvudfilm i något avsnitt eller om det var under "What we have been watching"...

   Radera