tisdag 19 november 2019

52 Directors: Jason Reitman


Denna vecka handlar det om Jason Reitmans filmer. Jason är en kanadensisk regissör och producent och son till legendaren Ivan Reitman, regissören till Ghostbusters.

Jason gör mestadels dramakomedier med en vass udd av samhällskommentar. Vissa filmer fokuserar lite mer på det dramatiska och visa mer på det komiska. Jag älskar genren och finner hans filmer allt som oftast mycket uppfriskande. Jag har gillat alla filmer jag sett av honom, men har ändå några kvar som jag måste diskas av.Without further ado...Jason Reitman topp 5
5. Young adult (2011)


Charlize Theron i trassligt relationsdrama. Ganska bra ändå.4. Men, women & childern (2014)


Relationsdrama om den moderna människans vedermödor i en uppkopplad värld. Ensemble-film och fokus på familjerelationer.3. Thank you for smoking (2005)


Supersarkastiskt om PR-världen för skitiga bolag, men allt är också antagligen väldigt realistiskt vilket gör det än mer skrämmande och hysteriskt underhållande.2. Juno (2007)


En filmfestivalfavorit från det filmiska superåret 2007. Upptäckte Ellen Page i och med denna film. Hon hade en skön attityd. Vart tog hon vägen?1. Up in the air (2009)


George Clooney är bra i huvudrollen, men det är Anna Kendrick som stjäl showen. Detta var filmen då jag upptäckte henne, en av vår tids roligaste skådespelerskor.Jag har sett fem av Jasons åtta filmer:
 1. Thank you for smoking (2005)
 2. Juno (2007)
 3. Up in the air (2009)
 4. Young adult (2011)
 5. Men, women & children (2014)

Idag bloggar Mr Christian om ryske regissören Andrey Zvyagintsev. Det ska bli spännande! Hoppa över och läs vetja!


I nästa veckas "52 Directors" blir det den okrönte konungen av amerikansk independentfilm.


6 kommentarer:

 1. Ja, vart tog Ellen Page vägen? Efter Inception var det lite botten ur. Alla kanske inte höll med om att hennes attityd är skön. Eller så var det svårt att gå från en överhajpad indieroll till en karriär. Hon tillför väl knappast något unikt av värde till Inception eller X-Men, så då är det väl naturligt att glida tillbaka obemärkt i indieträsket. Kanske lite konstigt att Reitman inte har återanvänt henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon var ju helt felcastad i Inception. Hon hade inte alls den pondus som krävdes för den rollen. Det kanske är så att hennes lott är indie-dramer. Inte helt fel det heller... :)

   Radera
 2. Up in the Air air nog min favorit. Helt rätt melankoliska humor för mig. Gillar även Thank You for Smoking som jag såg på bio med min torsdagsbiokompis Anders (har tyvärr tappat bort den traditionen nu). Tully var en filmspanarfilm som du dock missade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte ens ett stort fan av Up in the air när jag såg den för första gången, men den har vuxit varje gång jag sett om den. En klar favorit som ligger på min topp 100.

   Ja just det, jag missade Tully. Den är jag sugen på att se. Ska bli av någon gång. Det är väl den om flygkaptenen som landar på floden? ;-)
   Nej, det är den med Charlize Theron (igen).

   Radera
 3. Jason Reitman är lite gränsfall för egen del vad gäller en topp fem. Gillar t.ex. Thank You for Smoking, Up in the Air och Men, Women and Children. Gillar inte Young Adult, Tully eller Juno särskilt mycket. Tre filmer gör ingen topp fem-lista ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre filmer räcker inte för topp 5! Men det får vara ok. Som sagt är vi nu inne i den andra delen av 52 Directors och den är också intressant! :-)

   Radera