måndag 4 november 2019

Foreign Correspondent (1940)


Tredje filmen under säsong 6 av Shinypodden Foreign correspondent var klart mer underhållande än förra filmen Rebecca som också kom ut 1940. De är väldigt olika, denna film en lättsam äventyrs-spion-thriller med romantik och humor. Rebecca är den tyngre och lite mer snofsigt trumpna filmen som läskar litteraturkritikerna mer.

Men det är klart att Foreign correspondent har fått stå i skuggan av Rebecca även om den faktiskt också fick flertalet Oscarsnomineringar, hela sex stycken. Under senare år verkar filmen fått ett uppsving och den har bland annat förärats en Criterion Collection-utgåva.

Filmen påminner om flera av Hitchcocks filmer från 30-talet om en oskyldig man som jagas av de onda och som samtidigt försöker ta reda på sanningen för att lösa problemet. Filmens "leading couple" Johnny och Carol spelas av Joel McCrea och Laraine Day. De är tyvärr ganska bleka även om det kan vara svårt att direkt sätta fingret på vad som fattas dem. Därmed blir filmens styrka handlingen och de för tiden imponerande specialeffekterna.


Flera scener är riktigt häftigt filmade och genomförda, dessutom snygga. Mordet på trappan till en stor byggnad med efterföljande jakt på mördaren genom ett hav av svarta paraplyer, scenen inne i väderkvarnen, flygkraschen samt klättrande på utsidan av Hotel Europe var alla riktigt najs.

En klart underhållande film som ändå har en bra bit kvar att bli en riktigt tung favorit. Om ni vill veta mer om filmen gå gärna in och lyssna på mitt och Frans snack om filmen i podden, där ni bland annat får höra vilken detalj från Hitchcocks eget frieri till Alma som han lät inspirera en scen i denna film. Ni finner podden här.

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar