tisdag 5 november 2019

52 Directors: Cameron Crowe


Cameron Crowe är musikjournalisten som blev manusförfattare och filmregissör. Hans bakgrund gör att man inte förvånas över att flera av hans filmer handlar om musik och musikers. Vid sidan av musiken är oftast hans filmer mycket fokuserade på karaktärerna. Jag gillar dem mycket.Without further ado...Cameron Crowe topp 5
5. Say anything... (1989)


John Cusack är en skön typ som jagar efter ung smart skönhet. Frasiers pappa är ung!4. Vanilla Sky (2001)


Superstjärnan Tom Cruise springer allt vad han orkar i denna film. Underskattad thriller!3. Singles (1992)


Daterad men underbar film om ett gäng "twenty somethings" i Seattle i början av grunge-eran. Chris Cornell RIP.2. Jerry Maguire (1996)


Superstjärnan Tom Cruise spelar Leigh Steinberg i romantiskt drama om en agent i sportens värld. Crowe har myntat två av de mest kända citaten i filmhistorien. *1. Almost famous (2000)


Semi-självbiografiskt. Lester Bangs och Ben Fong-Torres är riktiga personer. Penny Lane kan vara  filmvärldens bästa Manic Pixie Girl.Jag har sett sex av Crowes åtta filmer:

 1. Say anything... (1989)
 2. Singles (1992)
 3. Jerry Maguire (1996)
 4. Almost famous (2000)
 5. Vanilla Sky (2001)
 6. Elizabethtown (2005)

*) "You had me at hello"

Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian har att säga om Mr Roman Polanski.

Nästa vecka handlar det om Woody Allens arvtagare för intellektuella neurotikers liv på film.

11 kommentarer:

 1. Har också sett sex av hans filmer, men istället för Elizabethtown har jag sett We Bought a Zoo. Hans främsta film? Min favorit är en han inte regisserat utan endast skrivit manus till - Fast Times at Ridgemont High från 1982 ;) http://moviesnoir.blogspot.com/2014/10/fast-times-at-ridgemont-high.html

  Say Anything minns jag annars att jag nog gillade mest av de han regisserat. De övriga har jag inget direkt minne av faktiskt, även om Jerry Maguire ju satt sig med citaten. Vanilla Sky gillade jag mer som spanskt original: http://moviesnoir.blogspot.com/2010/05/abre-los-ojos.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast times är lite smårolig men den hade inte slagit sig upp på listan även om den varit kvalificerad.

   Crowe har kommit ut med några filmer på senare år som jag inte varit speciellt sugen på. Kan ha att göra med att Elizabethtown var en rejäl "dud" men det berodde mest på skådespelarna tror jag, Orlando Bloom och Kristen Dunst, båda svintråkiga.

   Radera
 2. Jag är också rätt svag för Crowe, men det är lite svårt att stå för. Jag instämmer i alla sågningar av Aloha, men tycker att den är ganska charmig trots att den skär sig totalt. Även We Bought a Zoo fungerar på något sätt. Däremot talade inte Almost Famous till mig alls när jag såg den. Allsången i bussen är dock en stark scen.

  Jerry Maguire ser jag som ett fullständigt mästerverk. Den lyckas sätta både sportiga bro-filmen (Show me the money! Help me help you! osv) och romantiska dramat (You had me at hello!) på ett sätt som naglat sig fast i kulturen. Det är inte vanligt. Jag såg den på bio flera gånger och skulle gärna göra det igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, svårt att stå för det? Är inte Cameron Crowe cool eller creddig?

   Men jag kan nog tänka mig att "Almost famous" är lite "hit or miss". Älskar så många delar av den filmer, allt från Philip Seymour Hoffman's Lester Bangs till Penny Lane, från Ben Fong-Torres till Zoey Deschanels glädjeskrik när hon flyttade hemifrån! Och hennes LP-samling också! <3

   "Jerry Maguire" såg jag länge som en typisk "guilty pleasure" i samma grupp som "Valentine's Day", "Erin Brocovich" och "The Thomas Crown affair", men den har kanske lite mer credd än de övriga?

   Radera
  2. Vill också slå ett slag för PJ20, en riktigt bra musikdokumentär. Han har ju en lång relation med Pearl Jam, så han har bra insyn och tillgång.

   Radera
  3. Av de där är det väl bara Valentine's Day du behöver skämmas för. :)

   Han är nog varken cool eller creddig, men det är ok. Jag menar mest att jag inte kan försvara hans brister, utan tycker om honom trots dem (eller tack vare?).

   Radera
  4. Ja just det, PJ20 ligger absolut på min att se-lista.

   Ahh, då förstår jag. Visst är det underbart att gilla någon tack vare dennes brister också! Gäller både regissörer och artister.

   Radera
 3. Hrm än en regissör som jag är ganska så kallsinnig inför. Av dina tre i topp är jag inte speciellt förtjust i någon.
  4&5 har jag inte sett.
  Surgubben slår till igen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Surgubbe! ;-)

   Men såklart att alla inte gillar samma. Det är cool.

   Radera
 4. Har nog kanske inte ens sett fem st CC... Men jag minns Singles med värme som en fullkomlig uppenbarelse när det begav sig på 90-talet. Jerry M hade varit roligare utan den olidlige ungen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, den ungen ja. Han är dryg. Singles var en större favorit när den var ny. Nu är det mest nostalgia kvar.

   Radera