söndag 4 mars 2012

A Life In Music - 1967The summer of love! 60-talet och en spirande folkrörelse om peace, love and understanding. Som av en händelse var 1967 också ett otroligt musikår.

Jag inleder med en av de ikonsika låtarna från "The summer of love". Den kommer från ett band som ofta dyker upp i frågesporter så det kan vara bra att lära sig detta band. Man kanske inte ska göra allt för mycket reklam för knarket, men det skapades en hel del bra musik i dess närhet. Detta band blev odödliga för sin LP Surrealistic Pillow. Här kommer Jefferson Airplane med den psykadelsiska låten om Alice: White rabbit.60-talets bästa rockband är enligt min ödmjuka uppfattning inte det som leddes av Mick och Keith, utan det som leddes av Jim. Det är The Doors! Deras självtitlade LP från 1967 innehåller en hel radda av klassiska låtar. Jag väljer det magiska, filmiska och psykadeliska avslutningsspåret från LP'n The Doors: The end.Det går inte att göra musiklistor från slutet av 60-talet utan att återse The Beatles om och om igen. 1967 kom LP'n som höll på att bryta ner Brian Wilson totalt, Sgt. Pepper's lonely hearts club band. Hela skivan är makalöst bra och jag väljer ett av de mest fulländade samarbetena mellan John och Paul i form av det psykadeliska avslutningsspåret: A day in the life.Vad tycks? Har du hört låtarna förr?

Jag kommer posta i denna serie på onsdagar och på helgerna. Nästa post blir på onsdag och då fortsätter vi tidsresan med 1968. Ha de!

22 kommentarer:

 1. Ytterligare tre band jag håller kört, speciellt The Doors och The Beatles (återigen). Mycket bra låtval också.

  För övrigt finns det ett YouTube-klipp från en Neil Young-konsert där han och Paul sjunger A Day in the Life tillsammans. Garanterat något för dig som Young-entusiast (om du redan har sett den):

  http://youtu.be/ZCjWa7ypZMc

  SvaraRadera
 2. Lite märklig struktur på meningarna ovan, men jag skyller på att jag inte riktigt har kommit igång än.

  Trevlig lyssning!

  SvaraRadera
 3. Svar ja, men tanker inte sjunga white rabbit i duschen. day in the life, den biten i mitten, ar perfekt for oss tankspridda.

  SvaraRadera
 4. Adde: Wow! Wow, vilken härlig video. Paul joinar på scenen. Nej! Jag hade inte sett den. Jag såg Neil live på Way Out West för några år sedan då han avslutade med A day in the life. Jag stod nästan längst fram och tårarna rann nedför kinderna.

  Jag såg inget konstigt med meningarna. ;-)

  SvaraRadera
 5. Frans: sjung den i köket då! Fulla lungor.

  SvaraRadera
 6. Den WoW-konserten hade jag gärna varit på. Samma helg som Broder Daniels farväl om jsg inte blandar ihop åren. Nästan oförlåtligt att jag inte var där med tanke på att jag bor i stan. Men så kan det gå.

  SvaraRadera
 7. Ja det var samma helg. Tyvärr var jag bara nere i Göteborg på lördagen, åkte dit för Neil. Jag såg delar av Fleet Foxes (mycket bra) och slutet av Håkan Hellströms bejublade konsert. Neil var bra.

  SvaraRadera
 8. det finns ett tema bada bland latarna och i det att de ligger pa en filmblog; sammantraffande, medvetet eller bara tidstypiskt?
  Tva av latarna har varit med i krigsfilmer och den tredje besjunger en krigsfilm. enkel sondagstrivia kanske?

  SvaraRadera
 9. Pieeeeeeewwwwwh! Nu är min lista klar, det tog en hel dag men de har varit så sjuuuukt roligt! På lördag kommer hela långa listan upp på bloggen :) Men du...Ska vi behöva vänta ända till på fredag på nästa årtal?

  SvaraRadera
 10. Hela listan?? Jag fattar inget. Detta är ju ett 3-månadersprojekt! Jag har tänkt lägga upp mina på fredagar, lördagar och söndagar. Däremellan kommer vanliga filminlägg, närmast Take shelter.

  Den som väntar på något gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget tremånadersprojekt för mig inte, jag kör the full monty på lördag. Det får bära eller brista ;)

   Radera
 11. Finfina låtar. The End och A day in the life. Ang. Beatles vill jag tipsa om en fantastisk bok. arevulution in the head där alla låtarna gås igenom och en bakgrund till deras uppkomst behandlas. Nördigt? oh ja men bra.

  SvaraRadera
 12. Fiffi: låt det bära! Ska bli spännande att läsa din lista.

  JAg hade ju tänkt publicera mina inlägg runt helgerna, men jag ska kanske vrida upp tempot lite. Onsdag är ju lill-lördag så jag bestämmer nu att lägga ut 1968 på onsdag.

  SvaraRadera
 13. filmitch: låter intressant. Är det en coffee table book till och med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh nej. En liten tjock och mastig bok full med informativ text som lär tilltala en o annan musiknörd.

   Radera
  2. Fan också, är jag en nörd... Kan det verkligen vara så?

   ;-)

   Radera
 14. Nu när jag ändå sitter och jobbar på söndagsmorgonen passar jag på att liva upp det hela med lite musik... White Rabbit är ju en klassiker men i övrigt har jag ingen egentlig relation till JA.

  The Doors gillar jag, men i mycket små doser ;) Och tycker nog bättre om både Break on Through och Light My Fire än ditt alternativ.

  Och visst känns Beatles-låten igen men på det hela taget är jag ingen Beatles-kännare. Tror dock att jag gillar de tidigare lite bättre än de senare men jag har så dålig koll att jag faktiskt inte säkert vet.

  Tack för att du ger en guldkant på min jobbsöndag!

  SvaraRadera
 15. Sofia: supertrist att arbeta på söndagen, antar jag. Hoppas att min musikaliska odyssé kan hjälpa lite.

  Break on through är också länkad till där ovan. The end är inte lika lätt att gilla, men ack så filmisk. Efter att sett Apocalypse Now några gånger är The end låten jag väljer.

  SvaraRadera
 16. Inte så farligt med jobb, man kommer i alla fall framåt. Aha, jag trodde den första länken bara gick till Doors biografisida på Spotify (note to self, klicka på _alla_ länkar).

  Då kanske jag kan sätta ytterligare en spik i kistan genom att inte gilla Apocalypse Now heller? ;)

  SvaraRadera
 17. Sofia: se länkarna som potentiella "easter eggs", ibland till lässidor, ibland till fler låtar...

  SvaraRadera