torsdag 21 februari 2019

Can You Ever Forgive Me? (2018)


Can you ever forgive me? är en biografisk film om författarinnan Lee Israel. Jag var nyfiken på filmen, trots genren biografi, på grund av att den manliga birollen Jack Hock spelades av Richard E. Grant och att hans insats jämfördes med hans klassiska roll i kultfilmen Withnail and I från 1987.

Jag kan konstatera att filmen är värd att se just för Richard E. Grants tolkning som den dekadente homosexuelle skojaren Jack. Han är ljuvlig i denna roll, även om den är ljusår från rollen som Withnail.

Lee Israel spelas av Melissa McCarthy i en gräslig peruk. det är kanske inte så snyggt att ge henne kritik för utseende, men peruken ser så dålig ut att det tar mig ur filmen mest hela tiden. det är en relevant faktor. Jag är inget stort fan av McCarty. Hennes humor är inte min.

Filmen är under stora delar av löptiden urtrist. Svintråkig helt enkelt. Lee Israel är en vidrigt osympatisk människa. Hon ska enligt legenden ha haft en vass tunga men tyvärr får vi inte se mycket av hennes humor, bara hennes negativism och svinaktigheter.

Jag fattar inte att filmen inte väljer att visa mer av det som hon hyllas för i filmen. Visa istället för berätta! Under filmens gång får vi höra några få av hennes förfalskade kändistexter och de är alla roliga, men filmen går inte den vägen och stänger därmed bort mig från all typ av sympati som skulle kunna infinna sig. Filmens regissör är inte speciellt bra.

Först i filmens allra sista del, cirka tjugo minuter blir den mänsklig och vi får en bra scen mellan Lee och Jack, men det är för sent, på tok för sent. Precis som det var för Jack.

Jag ger Can you ever forgive me? en rak tvåa på grund av uttråkning. Richard E. Grant är filmens behållning, men om ni kan ska ni ta chansen att se Withnail and I istället.

Betyg: 2/5
2 kommentarer:

 1. För det första, hade hon peruk? Tänkte inte ens på det, så uppenbarligen var det inget problem för egen del, haha. Tycker McCarthy funkar bra här och jag brukar faktiskt uppskatta hennes humor och stil. Hennes karaktär hade bara kunnat bli osympatisk och jobbig, men jag fann henne och filmen vara småtrevlig och smårolig mest hela tiden.

  Ett stort plus till Richard E. Grant som var riktigt bra. Minns inte så mycket från Withnail & I (http://moviesnoir.blogspot.com/2014/04/withnail-i.html), men ser i min text att jag gillade honom där.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2019/02/can-you-ever-forgive-me.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. McCarthy är inte en favorit. Har aldrig fått en bra känsla av henne. Richard E Grant är dock mycket bra i allt han gör. Withnail and I är en kultrulle. Han är också mycket bra i Steve Martins film L.A.Story.

   Radera