tisdag 19 februari 2019

52 Directors: Stanley Kubrick


Stanley Kubrick var en amerikansk regissör (1928-1999). Han måste ändå anses som en av de största även om han inte regisserade så himla många filmer under karriären. Jag har sett en hel del av hans filmer, inte minst då jag besökte flera av hans filmer i bloggprojektet Decennier. Trots att han är en erkänd regissör som influerat hela konstformen är han inte en favoritregissör för mig. Inför detta bloggprojekt valde jag ut mestadels favoritregissörer, eller i alla fall regissörer där jag kan finna fem filmer som jag gillar skarpt. Undantagen blev tre regissörer som är superkända men som jag inte är stormförtjust i. Kubrick är den första av dessa tre. De är så stora att det kändes rimligt att ha med dem ändå. Dessutom vet jag att Christian gillar dem alla tre så de fick plats. Jag kommer i slutet av projektet addera tre regissörer som ersättare till dessa tre i kategorin personliga favoriter.

Jag kommer lista de fem filmer av Kubricks om jag gillar mest, eller ogillar minst. Vissa av dessa är inte så starka i min bok, men värda att nämna ändå. Det är något med Kubricks kyla, distans och i mina ögon avsaknad av glimten i ögat som gör att jag helt enkelt finner hans filmer ganska tråkiga, med några notabla undantag. Som avslutning tror jag att Kubrick är lika dålig på casting som han är duktig på det rent filmtekniska.Without further ado...Stanley Kubrick topp 55. Lolita (1962)

Spännande projekt att filma den klassiska boken. James Mason är svintråkig men Peter Sellers är mycket bra. Filmen som helhet mer intressant filmhistoriskt än bra.4. Full metal jacket (1987)

En film om Vietnamnkriget som är inspelad i England. Gillar genren och Kubrick har givit oss en egen syn på hur det är att ligga i lumpen... Kall och eländig film. Tar sig lite under andra halvan. Stort plus att se Jayne i sitt rätta element.3. The shining (1980)

En film som blev en besvikelse efter att jag under många byggt upp min förväntan om något förödande läskigt. Men visst är The shining lite otäck i alla fall, på ett bra sätt! Den är framför allt en stämningsfilm med otroliga miljöer, med hotellet som en av filmens viktigaste karaktärer. Jack Nicholsons överspel gör att filmen tappar en hel del i spänning. Shelley Duvall är en annan svag länk. Drömscenerna lyfter upp filmen. 2. Eyes wide shut (1999)

En helt klart intressant film om dekadent och pervers hemlig sexklubb i New York. Extra krydda när Kubrick castade paret Tom Cruise och Nicole Kidman i huvdrollerna. En film som jag tyckte var riktigt bra när jag såg den.1. 2001: A space odyssey (1968)

Bästa filmen helt klart. Majestätisk science fiction filmad under rymdkapplöpningens guldålder. En film där Kubricks opersonliga och kalla filmskapande passar in perfekt. Casten är sekundär och de filmtekniska aspekterna samt den djupa filosofin i manus står i första rummet. Jag har sett tio av Kubricks 13 filmer:
 1. Paths of glory (1957)
 2. Spartacus (1960)
 3. Lolita (1962)
 4. Dr. Strangelove (1964)
 5. 2001: A space odyssey (1968)
 6. A clockwork orange (1971)
 7. Barry Lyndon (1975)
 8. The shining (1980)
 9. Full metal jacket (1987)
 10. Eyes wide shut (1999)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om den store Stanley Kubrick.10 kommentarer:

 1. Kubrick är ingen favorit för min del heller. Din #3 är nog den enda av hans filmer som jag gillar och har sett flera gånger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yay, det är mindre ensamt att stå tillsammans med någon på andra sidan... <3

   Radera
 2. Instämmer helt med ditt inlägg. Tekniskt bra regissör men inte så mycket mer. Håller med Sofia. The Shining är en höjdare men som amerikanerna säger every dog has it´s day

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag får tacka dig för att du heja på mig att se The shining. Jag såg den och du hade rätt, den var inte för skrämmande för mitt fragila sinne. Jag tycker den har en mäktig stämning och miljöerna är suveräna. Tyvärr tycker jag också att Nicholson spelar så mycket över att det blir parodiskt. :)

   Radera
 3. Tänkte kommentera din topp fem lite kort.

  Lolita var länge sen jag såg. Inget speciellt som jag minns den som.

  Full Metal Jacket gillar jag och tycker båda delarna funkar bra. D'Onofrio är riktigt bra.

  The Shining är en toppfilm och det finns inte mycket att klaga på här. Jo, visst är Shelley Duvall det svaga kortet, samtidigt stör jag mig inte på henne.

  Eyes Wide Shut är inte så tokig och har en mystik jag gillar. Håller med om att Cruise/Kidman passar bra och var ett klart intressant val.

  2001: A Space Odyssey är bra, det är den. Men har aldrig varit en favoritfilm. Lite för filosofisk för min smak. Å andra sidan är den filmtekniskt riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh man tackar!

   Lolita var en nödlösning på listan.

   Full metal jacket är väl ok att ha med. Jag finner första halvan lite tråkig, slår in öppna dörrar.

   The shining så jag nyligen för första gången och den är stabil. Gillar miljöerna och stämningen Duvall är svag och Nicholson spelar över.

   2 och 1 är jättebra filmer.

   Radera
  2. Har nog alltid gillat The Shining, men när jag fick/tog chansen att se den på stor duk på Cinemateket var det en härlig upplevelse. Såg sedan om den på nytt hemma för några år sedan och femman är cementerad.

   Radera
  3. Jag kan tänka mig att The shining på stor duk kan vara en häftig upplevelse. :-)

   Radera
 4. Jag gillar Kubrick. Nästan enbart 4/5 eller 5/5. Hur skulle min topp-5 se ut? Hmmm.

  5. Full Metal Jacket (Obs! För första halvan)
  4. Barry Lyndon
  3. Eyes Wide Shut
  2. 2001
  1. Dr. Strangelove

  SvaraRadera
  Svar
  1. En finfin lista. Det är om inte annat väldigt intressant att alla har så olika upplevelser av hans filmer. Dr Strangelove har jag sett för länge sedan. Började se om den nu inför denna men stängde av efter några minuter. Var inte alls på humör för den... :-)

   Radera