fredag 8 februari 2019

If Beale Street Could Talk (2018)


2018 var året då diversitet slog igenom i filmens värld. I alla fall om man tänker på svarta regissörer, skådespelare och historier som beskriver upplevelser som svarta har i det amerikanska samhället. En av de bättre i denna subgenre är dagens film, If Beale Street could talk. Den är gjord av Barry Jenkins som 2016 gjorde den trippla oscarsvinnaren Moonlight. Jag gillade Moonlight skarpt. Beale Street har lite av samma känsla som Moonlight men den har mer inslag av realism istället för den lyriska och poetiska känslan Moonlight hade.

Beale Street berättad med bruten tidslinje där vi får veta mer och mer om historien via flash backs. Filmen visar på de svårigheter svarta kan ställas inför just på grund av sin hudfärg vilket är ledsamt att se. Men också starkt.

Filmen bygger på James Baldwins bok med samma namn och utspelas i början av sjuttiotalet. Man hoppas och tror att situationen för den svarta befolkningen är förbättrad på många sätt. Samtidigt är polisbrutalitet mot svarta en mycket aktuell fråga. Det är en fråga som Colin Kapernick protesterat mot med stor massmedial uppmärksamhet som följd. Kapernick har därefter blivit "black balled" av lagen in NFL, så frågan är långt från utagerad än idag.

If Beale Street could talk fokuserar på Tish och det är bra, vi får se mer och mer om vad som hänt hennes fästman desto längre filmen fortgår. Hon spelas av nykomlingen Kiki Layne. Mamman Sharon spelas med inlevelse av Regina King. Hon är en av karaktärerna man tar med sig från filmen. Scenerna i inledningen när Tish och Sharons familj bjuder in pojkvännen Fonnys familj är kanske filmens bästa. Jag gillade mamman mycket i de scenerna. En annan scen jag minns är den när Tish och Fonny tittar på lägenhet som visas av en judisk ung man. Den satt sig kvar i minnet.

Mycket av filmen handlar inte så mycket handling utan en känsla, både tidskänsla men också känslan av vanmakt för vår huvudperson. Vi leds ju långsamt till det bittra slutet och, utan att veta hur andra kände när de såg filmen, så fann jag slutet extremt trovärdigt och också troligt inom filmens ramar och kontext. Jag tänkte till och med på att filmen kunde ha slutat före sista delen. Bara det faktum att den slutar som man känner på sig att den ska göra säger något om våra förväntningar om hur rättsväsendet fungerar. Den politiskt brännande frågan hade kunnat lysa upp ännu starkare om tittaren själv tvingats beakta sin egen förväntan. Men för att inte riskera att åskådarna går hem med illusionen att allt skulle gå bra, som om det handlade om en mer naiv låtsasvärld, gjorde Barry Jenkins såklart rätt som tog historien ända in i kaklet.

If Beale Street could talk är en riktig film film, snyggt filmad, betydelsefull och riktigt tung.

Betyg: 4/5 

If Beale Street har premiär på svenska biografer idag fredagen den 8/2.

Fler åsikter om filmen:
Jojjenito
Fiffis Filmtajm
Movies - Noir





5 kommentarer:

  1. Aj. Oj. Nej, den här nådde aldrig fram till mig. Som tex Roma gjorde. Finns ju vissa likheter här (avsaknaden av klara moment i manus; början, mellanparti, konfliktlösning, upplösning). Det BLIR rejält svävande, hos en del vackert poetiskt och hos andra mer otåligt enerverande.
    Jag som älskade Roma BORDE gilla den här. Vet fortfarande inte riktigt sådär rejält varför den här inte "talade" till mig.

    Trevlig helg! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. A slice of life. En peak in in någon annans liv. Allt handlar om känslan man får eller ej. Ibland är den där, ibland inte. Kan bero på dagsform.

      Radera
  2. Håller med. Det handlar om känsla mer än handling. Och om man gillar den känslan då gillar man filmen. Det är en ganska annorlunda upplagd film. Man får aldrig se nåt från när Fonny sätts dit, grips, från nån rättegång eller hur Fonny har det i fängelset (man får dock se resultatet när Tish besöker honom, varje gång med ett mer plågad uttryck ansiktet).

    Jag hamnar på samma betyg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kändes stark när jag såg den. Minnet har bleknat lite nu. Moonlight är bättre.

      Radera
    2. Gillar garanterat filmer med mer känsla än handling. Trots det finns inget här som trycker på rätt knappar. Det är som Henke skriver...ibland är det där. Ibland inte. ;-)

      Radera