tisdag 12 februari 2019

52 Directors: Quentin Tarantino


Quentin Tarantino är en amerikansk regissör född 1963. Han är en av de mest kända regissörerna som finns och han har varit en favorit ända sedan jag såg Pulp fiction första gången. Men denna lista visade sig vara svårare att författa än väntat. Tarantinos filmer är alltid spännande att se, man undrar alltid med spänning vad han tagit sig för, men tyvärr har dock hans filmer tappat något under andra halvan av karriären. Filmerna är superba, mind you, men de känns lite för designade, lite för hysteriskt överspelade för att riktigt kännas på riktigt. På tal om överspel så gillar jag dock Tarantino mycket som skådespelare. Se honom i ljuvlig form i Robert Rodriguez Desperado till exempel.

Nu till den stora utmaningen. Är Kill Bill en eller två filmer? Såvitt jag kommer ihåg såldes The hateful eight in som Tarantinos åttonde film vilket skulle betyda att Kill Bill är en film i två delar. Så ser det ut på Tarantino-inlägget på wikipedia också. Jag fick fråga min magkänsla... Jag ser filmen som en film och kan knappt särskilja första halvan från andra i vilket fall. Den första halvan handlar om hämnd och den andra halvan handlar om mer hämnd. En film får det bli.Without further ado...Quentin Tarantino topp 5
5. Inglorious basterds (2009)


Tarantino på svulstigt humör. Allt är groteskt. Monstruöst. Men bra ändå. Som taget ur en historiebok.4. Reservoir dogs (1992)


Glimrande debut (nu då han sålde manus till hans bästa film True romance). Enkel och liten film med Tarantinos mått mätt. Fokus på intensivt berättande istället.3. The hateful eight (2015)


En ljuvlig visning av filmen i 70mm med paus i mitten och allt gör denna till en av favoriterna. Lysande manus, nästan perfekt casting.2. Kill Bill (2003-2004)


Alla hämndfilmers moder då vi får följa the bride på en våldsodyssé mot sina gamla vänner och kollegor.1. Pulp fiction (1994)


Den håller än idag, über-cool och så häftigt gjord. Underbar dialog och makalös cast.Jag har sett Tarantinos alla filmer:

 1. Reservoir dogs (1992)
 2. Pulp fiction (1994)
 3. Jackie Brown (
 4. Kill Bill (2003-2004)
 5. Death proof (2007)
 6. Inglorious basterds (2009)
 7. Django unchained (2012)
 8. The hateful eigth (2015)Information funnen på internet angående Kill Bill med avseende på hur många filmer Tarantino gjort: "Kill Bill was originally scheduled for a single theatrical release, but with a running time of over four hours it was split into two parts by the Weinstein Brothers. However, it was written, shot, and edited as one big movie."


Hoppa nu över och kolla vad Mr Christian tycker om den gode Tarantino.

 

14 kommentarer:

 1. Lurigt med en topp 5 när han bara gjort åtta, varav nästan alla har blivit etablerade kulturella referenser. Death Proof är väl given åtta, men Jackie Brown och Django har sina kvaliteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, trots en kort filmlista är han mycket betydelsefull i modern filmhistoria. Given regissör i vårt projekt.

   Radera
 2. Det är sant att Kill Bill var tänkt som en film, det minns man att det pratades om när filmerna kom. Men eftersom de kom upp på bio var för sig och det är så jag sett filmerna, är det (än så länge) två filmer i min bok. Speciellt som jag gillar den första mer än den andra.

  Lite intressant att du skriver att hans filmer tappat lite under andra halvan av karriären, men ändå är The Hateful Eight trea på din lista. Vi såg den ju på 70mm-visningen tillsammans och det var en upplevelse. Så som film ska få avnjutas på bio. Önskar att jag kunde fått med den på min lista, men då jag bara sett den en gång får den vänta lite ;) Gillade den dock en hel del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte skilja Kill Bill filmerna åt då jag tror att jag såg dem ihop när jag såg dem för första gången, så det känns mest rimligt att tänka på dem som en film. Det finns vissa filmer som är så. Ett exempel är Von Triers Nymphomaniac som är en film som i vissa lägen visas som två kortare filmer (vol 1 och 2). Medan i andra fall, serier som tex Sagan om ringen var planerade och inspelade som olika filmer från första början.

   Tycker att Tarantino tappat något under andra halvan av karriären ja, men de är fortfarande bra filmer. Hoppas att det framgick i min lilla text. Visningens omständigheter har säkert spelat in i att jag kommer ihåg The Hateful 8 som så bra.

   Radera
  2. Det är sant, men eftersom jag såg de båda separat och de släpptes så, så får det vara så för egen del. Kill Bill Vol. 1 såg jag på Stockholm filmfestival medan Kill Bill Vol. 2 sågs när jag var i Kalifornien året efter. Så det är svårt att inte tänka på dem som två filmer för egen del ;)

   Jag förstår vad du menar med andra halvan av karriären. Kände själv att han började tappa det med Death Proof och Django Unchained, men så följde han upp dessa med Inglourious Basterds respektive The Hateful Eight.

   Radera
  3. Jo det var min poäng delvis också, att man får tolka Kill Bill som en eller två filmer beroende på egen "experience". Själv missade jag den på filmfestivalen. Kan ha varit slutsåld...

   Radera
 3. Intressant men i bok överskattad regissör men han har fått till några filmer i alla fall däremot inte så det räcker till en fem i topp för mig om jag inte räknar Kill Bill som två filmer.
  1 Inglorious basterds
  2 Kill Bill
  3 Reservoir dogs
  4 Django
  Övriga produktionen lider av att filmerna är tråkiga eller ganska så intetsägande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart intressant regissör men kan kanske åsikterna gå isär beroende på hur man uppskattar tonen i de olika filmerna. Så du är inte så förtjust i Pulp fiction? Det överraskar mig lite. :-)

   Radera
 4. När den kom var det en favorit men vid varje omtitt har den blivit allt sämre, senaste titten orkade jag inte ens se klart filmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch vilken otrevlig historia! Jag såg nyligen själv om den tillsammans med två systersöner (16 och 18 år) och det var en underbar filmtitt. Pojkarna älskade filmen och jag tyckte den höll fortfarande. Det är ett roligare utfall! :)

   Radera
 5. Ok, om jag skulle ge mig på att göra en lista så skulle den se ut nåt sånt här:

  5. Jackie Brown
  4. The Hateful 8
  3. Reservoir Dogs
  2. Kill Bill Vol. 1
  1. Pulp Fiction

  Och för mig är Kill Bill två separata filmer. Jag hade precis samma upplevelse som Movies - Noir då jag såg ettan på Filmfestivalen (minns att det var en jättehajp så det kan mycket väl ha varit slutsålt ganska snabbt) och sen tvåan på vanlig bio året efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin lista. Jag tror jag behöver se om Jackie Brown för att se om den borde ligga högre hos mig också. :-)

   Radera
  2. Det vore intressant att höra om. Jag såg om Jackie Brown för några år sedan och tyckte då att den led av att vara baserad på förlaga och därmed tappa en del av Tarantinos touch. Men De Niro är underbar tillsammans med Bridget Fonda.

   Radera
  3. Blir kanske en titt med systersönerna vad det lider. Vi går ju igenom klassiska action-filmer och vi har redans ett True romance, Reservoir dogs och Pulp fiction till stor belåtenhet. :-)

   Radera