fredag 4 augusti 2017

Westworld (1973)


TV-serien Westworld blossade upp som ett julbloss förra hösten och var den gångna vintern den mest omtalade tv-serien ute i stugorna. Serien var riktigt intressant och den lockade till oändligt många och långa teorier om hur allt hängde ihop. Vad var det då show runners Jonathan Nolan och Lisa Joy utgick från? Jo en bok och film skriven och regisserad av ingen mindre än Michael Crichton. Mannen bakom Jurraisc Park du vet. Westworld känns som ett verk på vägen till Jurrasic Park. Det där med att skapa en nöjespark som blir en megasuccé bara för att snart sluta i kaos, blodbad och tandagnissel.Inför topplistan över 1973 års filmer ville jag såklart kolla in denna film. Jag visst inte vad jag skulle vänta mig om hur mycket som överlappade mellan den gamla filmen och den pinfärska serien. Jag tror att serien utspelas i en senare version av Westworld men att vi fortfarande är i samma universum som filmen. Har till och med för mig att de hänvisar till katastrofen som skedde, dvs det som sker i denna film.

Den största skillnaden mellan film och serie är att vi får besöka tre olika världar i filmen; Westworld, Medieval World och Roman World, samt mannen in blacks roll. som väntat är production value extremt mycket lägre filmen som är så mycket äldre men det gör inte så mycket. Filmens största styrka är den bra idén och det var kul att se hur allt började så att säga.Tyvärr är filmen ganska seg och den spänning som byggs upp under sista akten är dåligt underbyggd. Filmen kommer inte med några avgörande överraskningar vilket annars hade kunnat piffa upp stämningen. det känns som att filmen bara skrapar på ytan av sin potential. Serien lyckades redan i första avsnittet etablera och utforska konsekvenserna av att robotarna lagas, återstartas och återkommer dagen efter de dödas. Filmen använder detta med mannen i svart men inte alls lika mycket som den kunde gjort. Dessutom gjorde inte filmmusiken mycket för att hjälpa till. Jag har noterat att den var usel i alla fall.

Det var kul att se lite från de två andra världarna och jag tror, spekulerar, att serien kommer expandera till fler världar i kommande säsonger. Skulle kunna vara kul.Slutorden om filmen Westworld är som med vissa gamla filmer som man känt till länge men aldrig kommit sig för att se... Att den inte var så bra men att det var kul att ha sett den för referens skull. Jag ger Westworld två instängda teknikers av fem möjliga.

Betyg: 2/5

4 kommentarer:

 1. Vilken Chrichton-bok bygger filmen på? Hade fattat för att det var ett originalmanus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det är säkert jag som missuppfattat. Han har skrivit filmmanus och jag trodde det baserades på en bok. Sorry för förvirringen.

   Radera
 2. Är ganska så förtjust i denna film - gillar den bättre än tv-serien iaf som jag hoppade efter nga avsnitt - det blev för mycket Lost över tvserien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad synd. Westworld var inte som Lost. Däremot var den berättad i tre parallella tidsperspektiv så man behövde se hela säsongen för att få alla pusselbitarna att passa ihop. Jag gillade serien en hel del och ser fram emot fortsättningen. :-)

   Radera