onsdag 30 augusti 2017

Joe Kidd (1972)


Joe Kidd är en revisionistisk western av John Sturges med Clint Eastwood och Robert Duvall i huvudrollerna. I dessa filmer är det inte alltid ont mot gott, karaktärer på båda sidor är både onda och goda. De vita är inte alltid de goda och indianer eller mexikanare är inte alltid de onda. Elmore Leonard skrev manus som bygger på en historia från 1967 då Reies Tijerina ockuperade en domstolsbyggnad i New Mexico och krävde att traktens mexikanskättade bönder skulle få tillbaka land som stulits från dem.

Filmen Joe Kidd utspelas i new Mexico i början på 1900-talet. Clintan spelar Joe, en före detta prisjägare. Han blir erbjuden att delta i ett posse som ska jaga och döda en mexikansk bandit vid namn Luis Chama. Ledare för posset är den rika landägaren Frank Harlan, spelad av ingen mindre än Robert Duvall. Harlan är inte en snäll människa. Han är en ond en.Joe tackar först nej och kommer därmed i konflikt med Harlans närmaste män, hyrda mördare (bland annat ser vi Paul Koslo här som spelade en naziblond slyngel i Mr Majestyk). Men när Joe får veta att Chama attackerat hans egen ranch och misshandlat en av hans anställda går han med på att delta i posset. Det blir en jakt upp i bergen med både fiender framför sig och mitt bland gruppen han rider med. Släng in en mörkhårig skönhet, en from prälle och några oskyldiga bybor så har Joe händerna fulla.

Filmen är helt ok. Den är simpel i sin handling och mycket bygger på Clintans skådespeleri där hans minspel som vanligt firar stora triumfer. Robert Duvalls überelake Frank Harlan är också tämligen underhållande att titta på även om han visar sig vara lite väl endimensionell.

Detta är inte den bästa western från eran men helt klart duglig och den kan rekommenderas till de av er som gillar westerns och Eastwood, men jag skulle vilja kalla detta en "minor" Clintan.

Jag ger Joe Kidd tre tågmurbräckor av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Min revy på Mr Majestyk 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar