fredag 18 augusti 2017

The Dark Tower (2017)


Jag borde kanske fattat varhän det barkade när jag såg att filmen var tilläten från 11 år, 7 år med målsman. Jag borde redan då kastat alla förväntningar att detta kunde vara något annat än en ungdomsfilm. Den är som alla dessa YA-filmer som kommit i harry Potters och The Hunger Games kölvatten. The Dark Tower är svag, mycket svag. En film som The Maze Runner är ett under av djup jämfört denna film.

Jag har inte läst böckerna filmen är baserad på, men från de som har läst den har jag förstått att det är en episk och mångfacetterad fantasyhistoria. Filmen är det inte. 95 minuter supersimpel historia om en ung tonåring som har ett starkt ljus. He's the ONE. Filmen är varken episk eller spännande. Regin är tafflig och hade det inte varit för några kända skådespelare i birollerna hade filmen med säkerhet fått en etta...När trailern visats före andra filmer på bio har jag mestadels tittat bort men jag hade ändå en känsla av att Matthew McConaughey och Idris Elba syntes mycket i trailern. Efter jag sett filmen gick jag tillbaka och studerade trailern. Jag tittade på den trailer som finns på filmens sida på imdb. Filmens huvudperson, pojken Jack spelad av Tom Taylor, är inte med i trailer över huvud taget. Detta trots att han är med i princip alla scener i hela filmen. McCaonaughey däremot är inte med speciellt mycket i filmen, tvärt om vad trailern antyder. Jag skulle bli mycket förvånad om han är med mer än 5 minuter i hela filmen, 300 sekunder. Han syns i en handfull scener men de flesta är mycket korta. Trots detta är han filmens behållning. Hans lena röst ger filmen en viss tyngd. För övrigt tycker jag att han börjar påminna om Christopher Walken nu när han har fått några år på nacken. Filmens bästa scen var en kort, kort scen mellan McConaughey och Jacks mor Laurie spelad av Katheryn Winnick. På tal om utseende är hon lite lika Scarlett Johansson fast med ett rundare ansikte.En annan bra scen var när Idris elbas gun slinger laddade om sin sexskjutare supersnabbt genom att snurra på cylindern och "hälla" i kulorna i farten. Duktigt gjort.

Idris Elba var mer mycket mer än McConaughey men han imponerade inte i denna film. Han spelar över och försöker allt han kan att göra filmens gun slinger en plågad själ som förbränns av hämndbegär till en episk och minnesvärd karaktär. Tyvärr får han inte stöd i vare sig manus, regi eller filmen i övrigt. Istället är det nye Tom Taylor som bär filmen på sina oerfarna axlar. Filmen har vissa beröringspunkter med Spideman: Homecoming i och med att det handlar om unga tonåriga pojkar som helt plötsligt upptäcker att de har en kraft/förmåga och att stora ansvar hamnar på dem. Även om Spiderman: Homecoming inte var perfekt är den mycket, mycket starkare än The Dark Tower.

En av få lustigheter i filmen var att Fran Kranz, Topher från Dollhouse hade en liten roll som en av de bad guys.Till sist undrar jag försynt hur många av de sju böckerna filmen täckte in. Filmen avslutas med att revolvermannen förintar en gigantiskt stor byggnad med en enda pistolkula i en scen som behandlas som en eftertanke. Det filmen byggt upp mot under hela dess löptid hanteras som en parentes. Mycket konstiga val. Klippningen där i slutet var förbaskat slarvig. Var det så att filmbolaget fick slut på pengar, var budgeten slut? Eller gav teamet bakom filmen helt enkelt upp?

Tunn handling, obefintliga karaktärsutveckling, generellt sett platta figurer, totalt ospännande och en film med ambitioner att vara episk som misslyckas att vara just det.

Jag ger The Dark Tower en missvisande tralier av fem möjliga.

Betyg: 1/5

PS, jag tänkte först ge filmen en svag tvåa men så såg jag ett avsnitt av GoT och insåg vad kompetent fantasy är och efter det fanns inget annat än att ge filmen en etta i betyg.

18 kommentarer:

 1. Har sett trailern och gillar Steven Kings böcker. Men jag fick en känsla av det här inte var någon film att se. Fick tydligen rätt. Ger mig själv 5 klappor i betyg till min "känsla".

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5 till dig! Jo, jag var inte imponerad av den i alla fall. Även om jag givit den en svag tvåa hade den inte kommit upp till att bli rekommendabel. Jag tror nog att den duger att hyras för hemmet när den släpps.

   Radera
 2. Bra spottat med YA-vibbarna, du sätter fingret exakt på känslan jag fick av historiens fokus på Jake istället för Roland. Det blev ett aber i sammanhanget även om jag inte tyckte lika illa om slutresultatet som du. Själv tyckte jag att Jakes (alldeles för unga) mamma påminde mer om Chloë Grace Moretz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela filmen var som en skrapning på ytan. Ett exempel är efter att ha byggt upp The Black Man som om han hade gudalika krafter med hans magi, telekinetiska krafter och förmågan att beordra människor att dö med tanken blev hans död patetiskt snabbt avklarat. Blev inte speciellt underhållande för mig.

   Radera
  2. Men iofs, VET vi att The Man in Black dog? ;) Däremot var det ändå inget särskilt bra avslut för hans imponerande "torn".

   Radera
  3. Jag har hört att detta är en "stand alone"-film så jag gissar att vi kan anta att han dog... En mycket underväldigande död för en karaktär som spelats upp som mer eller mindre oövervinnlig.

   Radera
 3. Finns många bra filmatiseringar (men en del dåliga) av Steven Kings böcker. En av de bästa är väl the Shining.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många anser det ja. Personligen är jag inte lika förtjust i The shining som många. Men bättre än denna i alla fall...

   Radera
 4. Svar
  1. Nej, inte som jag kan komma på snabbt i alla fall. Har du några favoriter? Skriv in din topp-10 av Stephen King-adaptioner vetja!

   Radera
 5. Lite Stephen King-filmer.
  Den gröna milen / Nyckeln till frihet / Dead Zone (Trump-varning….) / DET (It) / Christine / Carrie / Eldfödd / Cujo

  Alla håller kanske inte måttet idag men är ändå intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade Cujo när jag var ung.

   Radera
  2. Woff, woff, skrik, skrik, woff. :-D

   Radera
  3. Har alltid gillat Dee Wallace, även med i den "Extra "Teritielle.

   Radera
  4. Ja, just det! Mamman i ET. Hon är fin.

   Radera