lördag 3 oktober 2015

Mean Girls (2004)


Det var Fiffi som tipsade mig om att det var "National Mean Girls Day" idag den 3:e oktober. Hon visste att jag nyligen har sett filmen men att jag inte publicerat min revy än. Så det vara bara att sätta sig ner och skriva ihop något. Passar ju perfekt att lägga upp detta idag på självaste Mean Girls-dagen!


Jag missade filmen helt när den kom ut men med tiden hade jag fått känslan av att den nog var ganska bra så till slut kollade jag upp den lite mer och slog till. Och det är jag väldigt glad för då detta är en otroligt rolig film. Filmen är skriven av den allra bästa Tina Fey. Hon är ett geni. Hon och några andra medbrottslingar från SNL befolkar flera biroller i filmen. Tina, Amy Poehler, Ana Gasteyer spel och Tim Meadows dyker alla upp i mer eller mindre stora biroller.

Filmen handlar om Cady som är ny på high school. Hennes familj har flyttat hem från flera år i Afrika. Cady spelas av Lindsey Lohan. Hon är nog anledningen till att jag inte varit intresserad av filmen förut. Cady är osäker och vill hemskt gärna passa in i sin nya skola. Väl där hamnar hon i klorna på The Plastics. Senior-klassens queen bitches. Dessa unga damer är filmens behållning och en total fröjd att se. I rollen som den elaka Regina George ser vi den suveräna Rachel McAdams, som den korkade Karen ser vi Amanda Seyfried och som den inställsamme Gretchen ser vi en sensationell Lacey Chabret.


Som motpol till The Plastics har vi den alternativa Janis spelad av Lizzy Caplan och den underbare Damian spelad till perfektion av Daniel Franzese. Lindsey Lohan är faktiskt både den mest ointressanta skådespelaren och hennes karaktär är den tråkigaste i hela filmen . Hon är dock navet som historien rör sig runt.


Jag visste inte att filmen hade nått kultstatus men när jag började kolla lite på internet finner man sida efter sida med hyllningar till denna film. Ett "måste ses" för tonårstjejer tydligen. Ett "måste ses" för alla helt vanliga filmfans säger jag. Och det gäller oavsett ålder.

Filmen är en guldgruva för komiska citat.


Det är detaljerna i filmen som gör den bra. Huvudpersonen är platt och historien har ett smörigt slut (såklart). Men alla biroller är perfekt castade. Och The Plastics är ljuvliga att se. McAdams är som klippt och skuren för the queen bee och bitch. Seyfried och Chabret är inte långt efter. Mycket nöje!

Jag ger Mean girls fyra elaka små flickor av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Janis och Damian
Nästa generation Plastics. Det kommer alltid nya...

Mean Girls dagen-länkar:

8 kommentarer:

 1. Jag tittade precis på Mean Girls som frukostfilm och ja....jag vet inte riktigt vad jag ska säga än. Intressant film men jag är inte fullt så begeistrad som du ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då, jo, men så kan det ju gå också. Kul att folk tycker olika ändå! Fråga bara Janis och Damian! :-)

   Gillar du inte Tina Fey? Amy Poehler? Rachel McAdams? Han som spelar Damien? De två andra Plastics...? Rektorn? Inte en endaste av dem? Men den får väl inte en etta i alla fall, hoppas jag...

   Radera
  2. Jag hade ingenting emot någon i filmen, den var helt okej. Det är nog mer att jag inte riktigt förstår "what the fuzz is all about", varför den blivit så...stor? Egen dag och allt!

   Radera
  3. LOL, visst är det festligt. Se länk 0 för anledningen... Ger en hopp om framtiden att Mean girls har en egen dag... :-)

   Radera
 2. Kul film, lange sen sag. En sekvens med en bantningskur var mycket rolig! Vad menar du med att Lohan var anledningen att du inte sett filmen? jag tycker hon varit bra i de filmer jag sett men det ar a andra sidan kanske inte sa manga. Typ hogst fyra, kanske tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den kul!!

   Lohan ja, hon har aldrig varit en favorit. Därav att jag inte var intresserad av filmen förr.

   Radera
 3. Länge sen jag såg men minns att jag fann filmen underhållande - läge för omtitt om jag snubblar över den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade den! Jag misstänker att detta är en film man kan återkomma till flera gånger om! :-)

   Radera