onsdag 21 oktober 2015

Crimson Peak (2015)Här har vi en klassisk viktoriansk spökhistoria. Vi får följa Edith som blir insugen i syskonen Sharpes illsinniga väv av smicker, löften om kärlek och svek a la kniv i ryggen eller i kinden. Vi i publiken ska känna Ediths känslor och vi ska skrämmas av alla spöken som hemsöker henne. Allt ackompanjerat av Guillermo del Toros fantasifulla miljöer och färgsprakande kompositioner. Men vem vet, spökena kan ju vara onda. Eller snälla. Vad vill de egentligen?


Jag hade väntat mig en mer ryslig film. Nu var den nästan barntillåten. Ett bra tag. Där mot slutet slafsades det på en hel del. Det är uschligt när de drar vassa eggen över fingrar om och om igen. För att inte tala om kniven in i kinden. Ajjj.

Nu får vi faktiskt stanna upp och fråga oss om Pans labyrinth var undantaget. Har del Toro gjort någon mer film som verkligen är exceptionell? Jag tror inte det. Och Crimson Peak gjorde inte saken bättre. Jag var faktiskt rejält uttråkad under större delen av filmen.


Historien var enkel, men han berättar den lite grumligt. Det känns som att del Toro inte riktigt hade bestämt sig för om det skulle vara en riktig skräckis, en bitterljuv kärlekshistoria eller en fantasieggande saga i 1800-talsmiljö. Utseendemässigt spände han såklart bågen men jag måste ge honom ett "jaha" även för den delen. Crimson Peak var ganska snygg men långt från så snygg som filmer som The Fall eller asiatiska Hero för att ta några exempel.


Filmens behållning var varken Mia Wasikowska eller Tom Hiddelston utan den rödhåriga! Japp, Jessica Chastain som verkar vara med i var och varannan storfilm nu för tiden. Hon är för djäklans bra ändå! Gillar henne.

Nej, jag var inte nöjd. Det går inte att ge denna film en solid rekommendation. Ta istället och plocka upp Tim Burtons Sleep hollow som är en klart mycket mer underhållande skröna i samma genre.


Jag ger Crimson Peak två röriga genremixar av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Vill du läsa mer? Skrev mina vänner i salongen av rädsla tro?
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Rörliga bilder och tryckta ord

6 kommentarer:

 1. Ajaj, det var inget bra betyg. Jag håller förstås inte med. Vi får väl se om CP håller måttet över tid men just nu skulle jag nog sätta den jämsides med Sleepy Hollow. Jag upplevde inte heller att historien var särskilt luddig i sitt fokus, men såg den då iofs som en väldigt klassisk spökhistoria där det gärna finns med lite kärlek också.

  Sedan tycker jag nog att även Hellboy är exceptionell...

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, filmen var ingen hit för mig. Även om bilderna ovan är snygga tyckte jag inte att filmen var så snygg när den passerad framför mina ögon.

   Vill bara påpeka och göra det väldigt tydligt att jag INTE tyckte att historien var luddig. Jag tyckte dock att del Toro inte verkade ha bestämt sig vilken genre han ville att filmen skulle tillhöra. Sättet historien berättades på var luddigt, inte själva historien som sådan (den var snarare extremt enkel/simpel).

   Radera
 2. Håller med. Sleepy Hollow är en betydligt bättre film i samma genre.

  Spökena funkade inte för mig. Tyckte inte de bidrog till nåt. Varje gång de var med stannade filmen upp utan att det sen ledde till nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på den. Vilket är synd egentligen för vi både hade hellre fått se en bättre film. Jag hade till exempel gärna sett en riktigt ryslig spökfilm som gjorde mig rädd...

   Det var just det du är inne på som jag menade när jag skriver att historien är rörigt berättad med olika genrer blandade på ett osmidigt sätt. Historien om Edith är enkel, men ibland spökhistoria, ibland drömsk gotisk fantasi, ibland bitterljuv kärleksskröna, ibland incestdrama, ibland lite mysterium och till slut lite crime... Det funkade inte och min tanke är att filmen blivit bättre om del Toro hade minskat sina ambitioner och bara satsat på en eller två genrer...

   Radera
 3. Uttråkad är aldrig bra. Känner man att man är och blir det är det sällan filmen kan få ett godkänt betyg. Och har du börjat med Jimmy-size på bilderna?

  (Och ja, Sleepy Hollow är betydligt bättre)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är snyggare med stora bilder. Kommer växla lite efter humör och material. :-)

   Radera