fredag 2 oktober 2015

Irrational Man (2015)


Jag gillar Woody Allen och brukar se hans filmer om inte på bio så när de släppts på dvd  i alla fall. Han är mycket produktiv och han är fasligt ojämn. Jag tar hans sämre filmer med jämnmod då han ibland blixtrar till med riktiga höjdare. Den senaste som jag älskade var nog Midnight in Paris. Jag har flera vänner som helt sonika vägrar se Allens filmer på grund av de anklagelser som finns mot honom rörande hans privatliv. Jag kan inte avgöra vem som har rätt eller fel i den familjekonflikten så jag friar hellre än fäller.

Årets film, för han släpper ju i princip en film per år, heter Irrational man. Joaquin Phoenix spelar huvudrollen som en filosofilärare på college. Phoenix är duktig och jag kapitulerade inför hans bedrift i filmen Her, men han är långt från en favorit. Jag tycker att han är lite äcklig. Han luktar antagligen illa också. Den obligatoriska unga damen spelas av Emma Stone som ju är hypad lite här och var.


Temat i Irrational man påminner om en av Allens bästa filmer, Crimes and misdemeanors (sv. Små och stora brott). I denna film blir de filosofiska aspekterna på ett allvarlig och realistiskt brott väldigt tydliga. Det hanteras med en gnutta mer finess i den äldre filmen från 1989. Storyn i årets film är dock tillräckligt intressant för att ha mitt intresse under hela dess kort löptid. Jag gillar också miljön. Är det kanske så att jag ofta gillar filmer som utspelas i universitetsmiljö? Jo så är det. När ska de filma Donna Tartts The secret history förresten?


Woody Allens filmer lever ofta på sina karaktärer och skådespelarna som gestaltar dem. Jag gillar hans varma filmer mer än hans kalla. Exempel på varma: Vicky Christina Barcelona och Midnight in Paris, exempel på kalla: Match point och Blue Jasmine. Irrational man ligger någonstans mellan dessa poler. Den är inte extremt kall, men den lutar åt det hållet. Problemet med filmen för min del blir att jag inte gillar någon av karaktärerna speciellt mycket. Skådespelarmässigt var det inte heller sprakande. Phoenix är inte en favorit, som sagt, och Emma Stone var ganska blek i denna film. Därför lättar inte filmen över mängden och detta bli ännu en av Allens lite svagare film. Att den skulle vara hans allra sämsta film som några av mina filmspanarkompisar spekulerade om nere i Malmö håller jag dock inte med om.

Jag ger Irrational man två perfekta brott av fem möjliga.

Betyg: 2/5


Läsa mera? Blev mina bloggkompisar också förförda av universitetsmiljön?
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Fiffis Filmtajm


6 kommentarer:

 1. Shadows and Fog är den sämsta Woody-film jag har sett. Obegriplig och usel. Och så är Madonna med.

  Jag gillar hans kalla filmer mer, helt klart. Åtminstone av de du räknar exemplifierade med.

  Fasiken, mitt Irrational Man-inlägg syns fortfarande inte i din blogglista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett Shadows and fog. Låter intressant om Madonna är med. Woody och Madonna. Wow, visste inte om det ens.

   Nu syns ditt inlägg i listan, men verkar vara en dags fördröjning.

   Radera
 2. Aha, så du är en sådan sucker för öststatscollegemiljöer alltså? Jag kan inte påstå att jag har en sådan bestämd uppfattning om Allens filmer som varma och kalla och när det gäller just Irrational Man skulle jag säga att den är varken eller. Ett enda stort neutrum klimatmässigt. Och dåligt i de flesta andra avseenden ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, en av mina mindre kända fetischer! ;-)

   Irrational man är minor Allen, men inte helt usel.

   Radera
 3. Helena (snowangel)8 oktober 2016 kl. 23:55

  Luktar illa ???!? Det var det jävligaste!? Ha doftar ren nytvättad tisha o ekologisk sommaräng! I övrigt instämmer jag.

  SvaraRadera
 4. Haha, ja jag kanske dristade mig till en fri tolkning där... Har du sett honom i The Master? Jo, jag tror nog allt att han luktar illa ändå! :-)

  SvaraRadera