fredag 12 april 2024

Are You There God? It's Me, Margaret. (2023)Are you there God? It's me, Margaret. är en underbar American Independent-film av regissören Kelly Fremon Craig. Filmen är en klassisk coming-of-age comedy-drama och det är en genre som det finns mycket skit i men när det är bra så blir jag lätt såld på filmen. Den landade på tredje plats på min första version av topplista för 2023 års filmer, dvs den lista jag tog med mig till poddningen.

Filmens huvudperson är den 11-åriga Margaret, spelad av Abby Ryder Fortson. Året är 1970 och Margaret och hennes familj bor på Manhattan och hon umgås mycket med farmor som bor nära. En höstdag slår blixten ner då föräldrarna informerar dottern om att familjen ska flytta till en förort någonstans i New Jersey. Margaret står inför avgörande steg in i vuxenvärlden och nu måste hon slitas upp med rötterna från hemmet och kompisarna. Hon anser att detta är orimligt!

Filmen har bra manus, en tajt regi, den är rolig, öm, ibland tänkvärd och den överraskar lite grann då och då eftersom den inte faller i de vanligaste fällorna för en ungdomskomedi. Starkast lyser ändå Rachel McAdams i rollen som Margarets mamma Barbara. Även Benny Safdie som pappan Herb och Kathy Bates som farmodern Sylvia är jättehärliga. Jag har inte sett Kathy Bates så här ljuvlig sedan hennes Miss Sue i The Blind Side. Men bäst är Rachel McAdams, så har jag sagt det två gånger. Hon borde ha fått en nominering till bästa kvinnliga biroll. Jag hade gärna sett henne vinna också för den delen.

Problemen för karaktärerna i en slice-of-life film som denna är sällan så speciellt stora egentligen, men för rollfigurerna som lever sitt liv i sina liv är de förstås mycket större. Filmen beskriver på många sätt något alldagligt men samtidigt något specifikt för just denna familj som ändå känns igen. Jag älskar att hänga med dem och filmen sätter tidsandan suveränt.

Filmen nämner Gud i titeln och javisst, Margaret ber till Gud flera gånger om. Filmen behandlar på ett nyktert och icke fördömande sätt problematiken med religion och hur människan kan förhålla sig till den. Margarets farföräldrar och pappa är judar medan morföräldrarna är hårt kristna vilket givetvis skapar friktion. Mamman har valt att "hoppa av" denna karusell och är ateist. Jag håller på henne.

Härlig film som jag varmt kan rekommendera till de av er som gillar genren med lite otydlig handling och inga stora händelser att tala om egentligen.

Betyg: 4/5

Filmen kom upp under Shinypodden Special Toppfilmer 2023, del 2. Shinypodden hittas där poddar finns, eller här.4 kommentarer:

 1. Lägger den på minnet då jag är svag för coming of age

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan denna vara något för min herre. Önskar god titt! :)

   Radera
 2. Gillade också denna, fast kanske inte lika mycket som du verkar gilla den. Men instämmer med att denna typ av film är klart trevlig när den lyckas, vilket denna gör. En bit upp till några jag gillar mer i genren, men absolut en att se i genren.

  Vad gäller Rachel McAdams är hon i princip alltid bra, inte sant? Alltid gillat henne och känner mig liksom trygg i hennes händer. Dock noterar jag inte i min text att hon skulle vara värd en Oscarsnominering för denna roll. Fast det kan mycket väl vara så om fältet är lite svagare detta år.

  https://movies-noir.blogspot.com/2023/12/are-you-there-god-its-me-margaret.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men visst är Rachel McAdams alltid bra! Blir i alla fall aldrig besviken på henne. Hon är så himla roligt i Game Night och bra i allt möjligt annat. Ljuvlig i Spotlight tex. Nä, hon har snart arbetat ihop till en vinst. Hon har endast en nominering sedan tidigare men värd mer.

   Radera