måndag 25 oktober 2021

After life - Season 1 (2019)

After Life är en tv-serie från Ricky Gervais om en man och hans sorgearbete efter att makan gått bort i cancer. Det är ett mörkt drama med en stor portion humor som krydda.

Jag gillade verkligen denna serie. Den är träffsäker i sin beskrivning av vad sorgen kan göra med en människa. Den visar hur självisk, elak, ömklig och tafatt en människa kan bli när en av dess käraste lämnat dem. 

Samtidigt som vissa scener är tuffa att ta sig igenom fungerar serien som ett reningsbad. All känslor man känner är ok! Att man inte är en kul prick hela tiden är ok! Det som skett är inte unikt, många många andra människor har genomlevt det tidigare.

Den andra sidan av myntet visas också mycket bra i serien. Det varma och kärleksfulla. Om det så är en älskad hund, kollegor som visar ett oändligt tålamod och känslor av gemenskap med okända personer i samma situation.

Ricky Gervais är briljant både som författare av serien och som huvudpersonen Tony. Det känns onödigt nog befriande att inte alla runt om kring Tony väljer att bli kränkta stup i kvarten. Så som Tony beter sig torde risken för kränkta människor i hans omgivning ha gränsvärdet 1,00. Det är ett sablans otyg alla dessa kränkta människor överallt. Snart när har vi alla en lista lika lång som lårbenet på valfri supermodell av saker vi väljer att bli kränkta av.

Jag fann After Life vara som en liten lysande livboj på ett stormigt och svart hav.

Betyg: 4/5

4 kommentarer:

 1. Håller helt med. Det är en väldigt fin serie. Gervais är klockren i rollen.

  Apropå det här med att bli kränkta så kommer jag att tänka på Dave Chappelles senaste (sist?) Special för Netflix. Det är helt otroligt vad upprörda folk blir, speciellt i USA. Har du sett den? Det är lite samma blandning av mörker och humor som i After Life.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han passar perfekt. Som om han drar från egen erfarenhet, men jag har inte efterforskat frågan.

   Nej, jag har inte stött på eller sett Chappelles stand-up. Håller utkik! Tack för tipset.

   Radera
 2. Jodå en fin liten serie gillade s02 oxå men lika bra som s01 var den inte riktigt. Finast i serien var tycker jag Gervais alla vänner som stod ut med honom ett riktigt fint gäng. En serie som värmer och ger hopp åt mänskligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sannerligen. Hans vänner fick stå ut med hans elakheter och vresighet. Vänskap.

   Radera