fredag 8 oktober 2021

No Time to Die (2021)


Fasen, jag var faktiskt ganska trött på Bond när jag gick in till biovisningen av den nya Bondfilmen. Jag hade ju just avslutat en hel poddsäsong om de kära gamla filmerna med Sean, George, Roger, Timothy, Pierce och Daniel och jag hade blivit mätt på fenomenet vi kallar James Bond.

Döm då av min förvåning när nya Bondfilmen var helt fantastiskt bra! Vicken överraskning och vad kul det känns. Filmen var lång men gick på ett kick. Den var dramatisk, sorglig, känslosam, rolig, fyndig och innehöll en hel del action, ibland lite tråkig (som vanligt). Slutet är magnifikt och som sista film av en skådespelare som spelat Bond är detta den överlägset bästa, endast i konkurrens med Georges film.

För den film som denna påminner mest om är ändå On her Majesty's Secret Service. De återanvände till och med central dialog från OHMSS och ledmotiven från filmen. Jag såg dessa kopplingar som helt integrerade i filmens manus och långt från tröttsamma "fan service". Istället adderar dessa blinkningar till den sedan tidigare mest känslosamma (sorgliga) och dramatiskt bästa filmen i serien djup och mening till denna.

Det fanns mycket att gilla i filmen. Bond och hans familj var en oväntad känslomässig höjdare. Paloma, den amerikanska agenten på Kuba spelas av favoriten Ana de Armas (Knives out, Blade runner 2049). Hon var filmens stora ljuspunkt och hon stal varje scen hon var med i. Jag gillade hennes tolkning av karaktären, hennes tajming, och hennes personkemi med Daniel Craig. 

Jag älskade scenerna med M, Miss Moneypenny och inte minst Q som bara blir bättre och bättre. En av de roligaste scenerna var den hemma hos Q, och en av de bästa rent dramatiskt var slutscenen när M, Q och gänget skålade farväl. Vilken känslomangel...

Bland villains var svenska David Dencik klart roligast att se in action, medan Rami Malek kändes svag, ja till och med malplacerad. Österrikaren är jag sedan länge lite trött på. 

Som vanligt tenderade vissa actionscener bli för långa. Jag vill hellre se prat-scener mellan karaktärerna!

Filmen var lång och det händer så mycket intressanta och upphetsande saker att jag ser mycket fram emot att se om denna film. Då kan den kanske ta sig upp till högsta betyget. Nu ger jag den en stark, stark fyra.

Betyg: 4+/5

Lyssna på när jag, Patrik och Joel diskuterar filmen i ett extrainsatt poddavsnitt i Säsong 8 - Bondpodden.

Filmitch om filmen.

Post scriptum: tyvärr var visningen inte speciellt bra. Det var kul som attans att gå och se den med Joel. Vi valde att se den på VIP på MoS. Där kan man beställa mat inifrån visningen vilket resulterade i att det strömmade in servitörer under en stor del av visningen och detta störde upplevelsen rejält. 

De startade dock inte sina leveranser under reklamen före filmen, utan de väntade infernaliskt nog till precis när filmen startade med en strid ström av leveranser in till olika kunder inne i salongen. Leveranserna höll på under hela filmen men mest under de första timmarna. Det var störande därför att jag drogs ut ur filmens värld när det kom in servitörer som stökade runt. Första gången stod det en servitris mitt framför mig och skymde duken under "mannen med masken"-scenen i inledningen... Inte idealiskt direkt.

Idén med Filmstadens VIP är usel. De hävdar att film är bäst på deras biografer, men i detta fall har de uppenbarligen prioriterat att få sälja mer produkter över filmupplevelsen för kunden. 

6 kommentarer:

 1. Oj oj oj jag såg den igår och kan inte riktigt smälta vad jag sett. Jag är vankelmodig om vad jag ska tycka. Som actionfilm mycket bra 2.40 bara flög fram. Som Bondfilm däremot.... frågan är om man ens kan beteckna detta som en Bondfilm. From stugan i Norge blir det något annat. Text kommer men jag måste smälta detta på ett eller annat vis.
  Klart att Armas ägde filmen. Paloma for the win!
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om att det tog tid att smälta och "slita" sig ur filmvärlden. Den ligger fortfarande och rumlar runt i skallen på mig och jag är sugen att se om filmen.

   Jag tycker att detta kanske är en av tre äkta Bondfilmer, tillsammans med OHSS och FRwL. Men det beror kanske på hur man ser på Bond, som en serietidningsfigur eller som en riktig karaktär av kött och blod...

   Utveckla gärna hur du menade för jag misstog med all sannolikhet! :-)

   Radera
 2. Nope, njet, icket. Tyvärr... För mig är fortfarande Skyfall ohotad. Men jag håller med dig om att Malik var en lite för blek skurk och att de gärna hade kunnat få skippa Waltz Blofeld helt och hållet. Just ja, förresten, pekas inte Bond ut i Spectre på samma sätt som sker här på Kuba-festen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Skyfall är en riktigt stark utmanare! Speciellt relationen mellan Bond och M och hennes dramatiska resa... Vid poddningen om den kände jag mig dock inte lika het för den som tidigare... *tår*

   Det är synd på villains i denna film, med starkare sådana hade filmen puffats upp ännu högre.

   Bra spaning där! Jag tyckte också att utpekningen av Bond på festen kändes lite gammalt, känslan av att det var redan använt. Men inte en så stor sak ändå, kan jag tycka...

   Radera
 3. Nåväl på onsdag kommer mina tankar om filmen och på lördag blir det Filmitch filosoferar ang Bond 2021

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sweet! Jag ser fram emot att läsa dina tankar och synpunkter.

   Radera