fredag 29 oktober 2021

Free Guy (2021)


Det finns visa poänger med att se denna film ospoilad så du, min kära läsare, är härmed varnad.


Ok, vad har vi då här? En festlig familjefilm med Ryan Reynolds. Lite överraskande efter filmerna om Deadpool och Michael Bruce kommer här en helt barntillåten film från den näst bästa Reynolds. Men var inte oroliga det bjuds på en massa humor, popkulturella referenser och så en nypa romantik.

Detta är en konceptfilm och dess humor spirar ur idén. Vad gör de menlösa NPC figurerna i dataspel? Och vad händer om en av dem råkar vara ett AI som ”vaknar till liv” och inte nöjer sig med att göra samma sak om och om igen? Kul idé  mår jag säga. Men sedan måsten ju den förvaltas också.

Filmen är bra men det känns som att den blev lite tunn i hullet. Reynolds är som alltid trevlig att se men filmen lyfter inte riktigt för mig. Det kan ha att göra med den konstgjorda världen (dataspelets värld) inte fångar mig. Filmen är bättre under första halvan då vi som åskådare hålls i mörkret över vad som händer. 

Komplext nog tappade filmen lite när filmens näst bästa karaktär gjorde entré. Jag tänker på filmens villain förträffligt spelad av Taika Waititi. Sen gillade jag ockå Buddy som spelade av någon som var förvirrande lik och dessutom betedde sig som Kevin Hart.

Det är nog ett svaghetstecken för filmen att den starkaste scenen handlar om Avengers-musiken och den näst bästa Chis (Evans såklart). Just den popkulturella referensen skördade en "top score" hos mig.

I slutändan tror jag att det filmens svagheter bottnar i att den saknar "stakes”. Jag åker med på åkturen men blir aldrig riktigt engagerad. Trots detta har den många roliga scener och skämt, mycket om hur NPC upplever världen och inte minst karaktären Dude med sin inkompletta dialog.

Underhållningsvärdet är där men de djupa känslorna saknas. Det räcker dock till en trea på grund av humorn och dess coola grundidé.

Betyg: 3/5

PS, ni såg väl cameosarna med Hugh Jackman, Dwayne Johnson, Tina Fey och John Krasinski?

4 kommentarer:

 1. Charmig popcorn-underhållning ändå men som du säger, den bygger för mycket enbart på RR's närvaro. Det verkar som om du och jag är eniga om vad som var allra roligast att se i filmen :)

  https://bilderord.wordpress.com/2021/09/20/free-guy-2021/

  Måste också tipsa om den här trailern, nästa bättre än hela filmen:
  https://youtu.be/g7q60i_Lh_E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på den scenen! I loved it.

   Kul trailer, helt i min smak. Självrefererande och bjuder på sig själva.

   Radera
 2. Halverar du ditt betyg är vi överrens ;) Alldeles för tramsig för min smak och blinkningen som du och Sofia gillade fick mig att fundera om det inte var dags lämna biografen.
  Vill dock påpeka att jag gillar R.R och iden var bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmitch hade vaknat på fel sida! En film man kan tycka precis vad som helst om beroende på humör. Man måste embraca tramsigheterna! :-D

   Radera