fredag 22 oktober 2021

We Are the Thousand (2020)

We are the thousand är dokumentären om hur italienaren Fabio och hans kompisar ville få det amerikanska rockbandet Foo Fighters att komma till deras lilla stad Cesena och spela. Detta genom att framföra en av deras låtar med världen största rockband, ett band som bestod av tusen musiker.

Wow, i en era där internet och sociala nätverk mest används för hatisk retorik mot meningsmotståndare känns det befriande med en historia där samma hjälpmedel faktiskt kan användas för något gott. Nej visst, Fabio har inte skapat fred på jorden eller löst klimatkrisen, men i tider som denna är alla segrar välkomna, även de små.

Efter ett år av förberedelser och marknadsföring av gorilla-sorten och med en herrans massa logistiska utmaningar kunde inspelningen av Learning to fly genomföras.

250 sångare, 350 gitarrister, 150 basister och framför allt 250 trummisar samlades på en äng för att lira ihop. Alla hade hörsammat Fabios kallelse och tagit sig dit på egen bekostnad.

Fabio och hans ”lilla” band spelade in låten och adderade en vädjan direkt till Dave och killarna i Foo Fighters och la ut det på Youtube. De hade satt ett högt mål, att en miljon människor skulle se videon, och de hoppades att Dave själv i egen hög person skulle se den.

Vad som hände sedan är redan idag musikhistoria.

Jag har alltid känt till Foo Fighters och Dave Grohl. Ni känner väl honom? Han var trummisen i Nirvana när det begav sig. Efter denna dokumentär är jag ett stort fan av honom som person och jag blir nyfiken på hans musik.

Det skadar inte att han är en skön dude när han blir utmanad på ”drum battle” av den lilla tjejen på youtube. Mysigt.

Jag fann denna dokumentär oväntat gripande. Det är lika osannolikt som en saga men detta har verkligen hänt. 

Dokumentären säger något om värdet att ha en dröm och följa den, om det så är att segla längst Norges kust till Lofoten eller dra ihop 1000 musiker och spela en simpel rocklåt. Låten i fråga är suverän och när alla dessa trummisar öser på som mest får i alla fall jag ståpäls. 

Dessutom är de personliga historierna hjärtevärmande. Den dödssjuke kaptenen sticker ut och speciellt sekunden när han naket berättar om sitt tillstånd är hjärtskärande då det är så igenkännbart. Sen har vi ”moahawken”, ”den tjocke”, ”den bistra tjejen”, ”pappan med de två barnen” osv. Alla dessa underbara människor som samlats runt en så enkel sak. 

Och allt detta blev möjligt på grund av samma sociala nätverk som distribuerar så mycket falskhet och hat. Sällsamt.

Betyg: 4/5

Filmen ligger på SVT Play.

We are the thousand videon som dokumentären handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar