onsdag 6 januari 2021

Wonder Woman 1984 (2020)

 

Vad tusan hände här? Jag gillade den första Wonder Woman-filmen jättemycket och den har för närvarande plats 10 på min topplista över 2017 års filmer (en lista som borde uppdateras i och för sig). Jag såg filmen på bio med min 11-åriga systerdotter Greta och det var en höjdarupplevelse att delvis se filmen via hennes ögon.

Nu har vi Gal Gadot tillbaka i den efterlängtade uppföljaren och Patty Jenkins står för regin åter igen. Vad har ändrats? Jo hela teamet bakom story och manuskript har bytts ut. Nu är det Patty Jenkins själv som verkar styrt tillsammans med någon som heter Geoff Johns. Resultatet har blivit katastrofalt.

Första filmen utspelas under första världskriget. Jag älskade den nästan naiva tonen om fred på jorden och miljöbeskrivningarna var riktigt bra. Dianas "fish out of water" rutin var kul. Ja den var bra trots en horribelt tråkig sista fajt mellan två fajters som båda var OP.

I denna film går det överstyr med smöriga budskap om fred och sånt. Det naiva har bytts till absurt överdrivet, nästan som om det vore en grundskoleelev som skrivit manus. Slutet av filmen är obegripligt dålig. Fanns det ingen i hela produktionen som kunde stäckt upp handen och ifrågasatt vad tusan de höll på med?

Jag gillar flera saker i filmen. Första scenerna med Steve när han testade kläder och skulle lära sig om 80-talet var ganska kul även om motsvarande scener i fösta filmen var oändligt mycket bättre. 

Filmens enda riktigt bra scen för mig var när Diana tog farväl till Steve. Den smärtan kände jag i hjärtat.

Men i övrigt var det mesta uselt. Vi fick inte bara en dålig Main Villain utan två där Kirsten Wiigs kreatur kan ta priset som sämsta skurken i mannaminne. Pedro Pascal går från lysande porträtt av Mando till en vedervärdig och totalt ointressant figur i denna film. 

Dessutom var i princip all action dålig, utdragen, ointressant, sövande. Ridå.

Filmen inleds med en flash back till Dianas barndom. Den var också ganska dålig och ledde enkom till en övertydligt levererad lektion om vad som är viktigt i livet. Ytterligare en halvdan idé med uselt genomförande. 

En liten not, var det inte Gal Gadot som stod bredvid den lilla Diana i startledet inför racet?

Denna film var så dålig under andra halvan att jag knappt kunde tro vad jag såg. Helt orimligt dålig. Finns bara ett betyg att ge ut här.

Betyg: 1/5

6 kommentarer:

 1. Jadu detta var en soppa utan dess like. Håller med om allt du skriver och vill lägga till att gimmicken att filmen skulle utspela sig på 80-talet var totalt onödig. Cobra Kai som utspelar sig i nutid känns mer 80-tal den denna tunna fernissa till film. Den raden kommer igen i min recension av filmen.
  Geoff Johns är f.ö en av mina favoritförfattare när det rör DC-serier köper det mesta av honom. Har har en bra fingertoppskänsla och är bra på dialog och skriver både spännande och intressanta historier MEN det betyder inte per automatik att han är en bra manusförfattare.
  Årets besvikelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, suck, det känns trist att det blev pannkaka av denna uppföljare. Den första WW är ju ändå den enda DSEU som jag gillat lite mer. Ser fram emot din text. :)

   Radera
 2. Hehe, ja, det här var inte så bra, nej. Jag är nog lite mer förlåtande än du. Jag tyckte den åtminstone ok till en början. Varken jättebra eller usel. Men slutet sänkte den totalt. Ska väl klämma ur mig en text om den inom kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo detta var en katastrof. Vi är kanske inte så långt från varandra ändå. Jag tycker bara att med det slutet måste första delen ha varit exceptionellt bra för att kunnat rädda filmen från failing... :)

   Radera
 3. Nu har även jag sett denna film.

  Totalusel med så många logiska luckor att man inte kan koppla av ens för en liten stund.

  DC kan uppenbarligen inte lyckas.

  SvaraRadera